15.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 6 listopada, 2025
HomeVijestiFOTO: Održan Festival plavog raka – Od mora do stola u Stonu

FOTO: Održan Festival plavog raka – Od mora do stola u Stonu

U organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije i suradnji s Regionalnon razvojnom agencijom Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA te podršku Općine Ston i Turističke zajednice Općine Ston u Stonu je 03. listopada 2025. godine održan Festival plavog raka – Od mora do stola.

Gastronomoski festival plavog raka – Od mora do stola organizirao se u okviru projekta Uklanjanje invazivne strane vrste plavi rak (Callinectes sapidus) sufinanciranog sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te projekata BLUEDIVERSITY i GUSTI, sufinanciranih sredstvima prekograničnog programa Interreg Italija – Hrvatska.

Festival je okupio mnogobrojne posjetitelje, među kojima je bilo lokalno stanovništvo, posjetitelji, znanstvenici, ribari i ugostitelji. Svi prisutni su, tijekom trajanja festivala, imali priliku sudjelovati u kulinarskim prezentacijama od plavog raka (Callinectes sapidus), vrsti koja se posljednjih godina intenzivno širi Jadranom. Ova invazivna strana vrsta, koja je pronašla svoj dom i u Jadranskom moru, tijekom Festivala predstavljala je spoj tradicije i inovacije, ribare i kuhare, znanost i gastronomiju i postala pravi specijalitet na stolovima.

Poseban naglasak stavljen je na kulinarski dio programa – cooking show, tijekom kojeg su brojni kuhari i ugostitelji pripremali maštovita jela od plavog raka te pokazali kako ova prijetnja ekosustavu može postati i vrijedna gastronomska delicija. U Cooking show-u, prezentaciji i kušanju jela od plavog raka sudjelovali su Katija Guljelmović (pašteta i rižoto od plavog raka), David Skoko (njoki s plavim rakom i tostiranim bademina), Studentski centar Akademis Ivica Daničić i Aleksandar Bjelogradski (salata od plavog raka, karamelizirane smokve s plavim rakom, zapečeni plavi rak i tjestenina od plavog raka, padišpanj, krostule), učenici Turističke i ugostiteljske škole (Akademis Čingrija) s profesoricom Marijom Bazdan sa desertnim programom tortom makaruli u okviru projekta GUSTI kojeg provodi DUNEA.

Cilj festivala bio je podizanje svijesti javnosti te popularizacija i promocija plavog raka kao gastronomske namirnice te uvrštavanje jela pripremljenih od plavog raka na jelovnike ugostiteljskih objekata. Što se više plavog raka pripremi za jelo i konzumira, više se izlovljava, manje će obitavati u prirodi i raditi manje štete za bioraznolikost, školjkarstvo i ribarstvo. Svi posjetitelji imali su prilike uživati u jedinstvenom spoju edukacije, kulture i gastronomije, ali i glazbenog izričaja s dalmatinskim štihom.

Javna ustanova, uz provođenje izlova plavog raka na Ušću Neretve, Malostonskom zaljevu i Stonskom kanalu, provela je i analize nutritivnih vrijednosti plavog raka na području Ušća Neretve. Rezultati analize pokazali su da je meso plavog raka odličan izvor proteina i cinka, niske kalorijske vrijednosti.

Festival je poslužio i kao medij posvećen upoznavanju javnosti s ovom invazivnom stranom vrstom, njegovim utjecajem na bioraznolikost te mogućnostima njegove gastronomske i gospodarske valorizacije. Organizacijom Festivala plavog raka – Od mora do stola Javna ustanova željela je potaknuti dijalog između znanosti i lokalne zajednice te ukazati na potrebu sustavnog pristupa u suočavanju s izazovima koje donosi ova invazivna strana vrsta.

Festival plavog raka u Stonu pokazao je važnost integriranog pristupa u rješavanju pitanja invazivnih stranih vrsta – pristupa koji uključuje znanstvenu analizu, edukaciju, gospodarsku valorizaciju i aktivno sudjelovanje lokalne zajednice. Gastro manifestacija potvrdila je da i najveći izazovi zaštite prirode mogu postati prilike za inovativna rješenja kada se spoje znanje, iskustvo i kreativnost.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA