29.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiForum žena SDP-a o nasilju nad ženama: Šutnja nije zlato

Forum žena SDP-a o nasilju nad ženama: Šutnja nije zlato

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 22. rujna u spomen na tri žene čiji su životi nasilno prekinuti 22. rujna 1999. kada je na zagrebačkom Općinskom sudu tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić usmrtio svoju suprugu, njezinu odvjetnicu i sutkinju, navodi se u priopćenju Socijademokratskog foruma žena Dubrovnik.

“Nasilje nad ženama je najrašireniji oblik ugrožavanja temeljnih ljudskih prava. Stoga je Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama usmjeren prema podizanju svijesti javnosti i senzibilizaciji društva na tu problematiku. Želi se također poslati poruku o nultoj stopi tolerancije prema svim oblicima nasilja nad ženama.

U Hrvatskoj se nasilje nad ženama najčešće događa u obiteljskoj zajednici, koja bi s druge strane trebala biti najsigurnije okruženje. Radi se o velikom društvenom problemu o kojemu je potrebno otvoreno i javno govoriti na svim razinama. Iako se kaže da je „šutnja zlato“, šutjeti o nasilju u obitelji, vlastitoj ili susjedovoj, u ovom slučaju nije najmudrije i najpoželjnije. Pri tom je potrebna suradnja nadležnih državnih tijela i organizacija civilnog društva na nacionalnoj i županijskim razinama.

Dajmo maksimum svi od sebe da se nikada više ne ponovi takav ili sličan događaj kao tog 22. rujna 1999″, navodi se u priopćenju kojeg potpisuje predsjednica Socijaldemokratskog foruma žena Dubrovnik Jele Sele Vukotić.

FOTO: Ilustracija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA