12.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 26 veljače, 2024
NaslovnicaVijestiFINANCIRALA ŽUPANIJA Odjel za radiologiju dobio novi rendgenski uređaj

FINANCIRALA ŽUPANIJA Odjel za radiologiju dobio novi rendgenski uređaj

Opća bolnica Dubrovnik dobila je novi uređaj vrijedan milijun i pol kuna na Odjelu za radiologiju. To je jedan od dva nova uređaja koje je financirala Dubrovačko – neretvanska županija, a koja planira ove godine izdvojiti oko 25 milijuna kuna za zdravstvo. Ovaj uređaj ima novu digitalnu tehniku i tehnološki je unaprijeđen, kako je pojasnila voditeljica odjela za radiologiju, dr. Vilma Kosović, a trebao bi smanjiti i liste čekanja.


-Jedan od mojih prioritetnih zadataka je bio nabava visokokvalitetnog ultrazvučnog uređaja, ali isto tako najmodernijeg digitalnog radiografskog uređaja kojeg smo vam danas predstavili. Ovim putem se zahvaljujem cjelokupnom vodstvu Dubrovačko – neretvanske županije i županu, svim vijećnicima, ali i ravnatelju OB Dubrovnik. Moram istaknuti da ovaj digitalni rendgenski uređaj znači jedan izuzetan tehnološki iskorak naprijed za rad našega odjela. Radi se o novoj tehnici koja se zove digitalna tehnika, što znači da se istovremeno s ekspozicijom prikaže i slika na ekranu monitora, što znači da se ubrzala sama dijagnostika, poboljšala se kvaliteta slike, samim time i točnost, ali i rezolucija slike – kazala je dr. Vilma Kosović voditeljica Odjela za radiologiju.

Objasnila je i što će se sve moći snimati na novome uređaju.

-To je značajno za naš odjel s obzirom na to da smo unazad nekoliko mjeseci radili na uređajima koji su stari po 18,19 godina. Moramo biti svjesni da žitelji naše županije, svi, osim Korčule, Metkovića i Pelješca praktički gravitiraju u našu bolnicu. Vrijednost uređaja je milijun i pol kuna – rekla je Kosović koja je još dodala kako će se na uređaju moći snimati rendgen pluća, kosti, abdomen i one bolesti na koje upućuje primarna zdravstvena zaštita.

Ravnatelj Bekić je kazao kako je Županija do sada uložila oko dva milijuna i 300 tisuća kuna. Novi uređaji koji su stigli u bolnicu, prema ravnatelju trebali bi smanjiti liste čekanja.

-Zahvaljujem se Županiji koja je uložila oko dva milijuna i 300 tisuća kuna za kupnju dva visoko sofisticirana dijagnostička uređaja, jedan je vrijedan oko 868 tisuća kuna, prezentiran krajem lipnja, a radi se o ultrazvučnom aparatu. Drugi je ovaj danas koji smo prezentirali, a to je digitalni rendgen, čija je vrijednost oko milijun i 400 tisuća kuna. Možemo reći da nema boljih i modernijih od ovih. Ovime smo zaokružili jednu priču koja je počela nabavom digitalnog mamografa prije dvije godine. Doći će nam još jedan rendgenski uređaj za nekoliko dana koji ćemo također prezentirati – rekao je ravnatelj OB Dubrovnik dr. Marijo Bekić.

Župan Nikola Dobroslavić rekao je kako će se ove godine izdvojiti oko 25 milijuna kuna za zdravstvo.

-Veliko mi je zadovoljstvo što danas predstavljamo jedan od dva nova uređaja koje je financirala DNŽ na inicijativu dr. Kosović. Ove godine ćemo ukupno izdvojiti oko 25 milijuna kuna, uz redovna sredstva tu su i ova dva uređaja, a tu su i sredstva za koronavirus, sredstva za sufinanciranje stanovanja djelatnika bolnice. U tijeku je i projekt dnevne bolnice dijelom u Metkoviću, dijelom u Dubrovniku, ukupne vrijednosti 50 milijuna kuna. Zgrada se u Metkoviću radi, a uređaji su u tijeku nabave. Moram još spomenuti da smo zajedno s DUNEA-om prijavili bolnicu na projekt za oporavak i otpornost za koje EU daje bespovratna sredstva, to je veliki projekt energetske obnove Opće bolnice Dubrovnik i uređenja određenih odjela, odnosno petog i šestog kata. Nadamo se da ćemo dobiti taj projekt – izjavio je župan Dobroslavić.

1 KOMENTAR

  1. Pohvalno je sto zupanija donira ( nase novce ) OB Dubrovnik. Ali bilo bi pozeljno da zupanija kao vlasnik OB Dubrovnik provjeri na sto se sve trose novci u OB Dubrovnik. Pticice na grani cvrkucu o milijunima kuna odsteta koje bolnica placa zbog losih poslovnih odluka i nesavjesnog lijecenja. Hocemo li javno vidjeti te izvjestaje ili se to trpa ispod tapita??

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA