27.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiEuropa je doživjela svoj peti najtopliji zabilježeni studeni

Europa je doživjela svoj peti najtopliji zabilježeni studeni

Globalna prosječna temperatura za studeni 2022. bila je gotovo 0,2°C toplija od prosjeka za studeni 1991.-2020., javlja COPERNICUS.

Ovo je globalno bilo hladnije od studenoga 2012. i 2015.-2021., ali toplije od svih ostalih studenih. Studeni 2022. bio je nešto ispod 1,4 °C topliji od prosjeka u Europi te tako i peti najtopliji studeni nad Europom.

Na zapadu, jugoistoku i krajnjem sjeveroistoku Europe temperature su bile znatno više od prosjeka. Europa je doživjela treću najtopliju jesen 2022. s 1°C iznad normale. Temperature su bile posebno visoke na zapadu kontinenta.

Studeni 2022. – Morski led

Opseg leda na Arktičkom moru bio je 3% ispod prosjeka, zauzimajući 8. najniže mjesto za studeni u satelitskom zapisu i ostajući znatno iznad najnižih vrijednosti za studeni zabilježenih 2016. i 2020.

Opseg antarktičkog morskog leda bio je peti najniži za studeni u 44-godišnjem bilježenju satelitskih podataka, 5% ispod prosjeka, blizu vrijednosti za studeni zabilježene u četiri navrata od 2017.

Samantha Burgess, zamjenica direktora C3S-a rekla je:

“Europa je upravo imala svoj peti najtopliji zabilježeni studeni dosad, nešto ispod 1,4°C toplije od prosječne temperature. Osim toga, temperature u mnogim oceanskim regijama bile su niske, osobito u sjevernoeuropskim morima i sjevernom Atlantiku. Ostala morska područja koja su iskusila iznadprosječnu površinsku temperaturu zraka uključuju zapadni Mediteran i većinu oceana u susjedstvu Artika. C3S pomno promatra kako se razvijaju ovi trendovi iznadprosječnih temperatura.”

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA