31.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiEU zabranjuje izvoz cjepiva za COVID-19

EU zabranjuje izvoz cjepiva za COVID-19

Europska komisija u postojeći mehanizam odobravanja izvoza cjepiva za COVID-19 uvela je načela reciprociteta i proporcionalnosti. Odnosno, zabranila je izvoz cjepiva u treće zemlje, dok se ne podmire potrebe zemalja članica. “Unija ima izvrstan portfelj cjepiva i osigurali smo više nego dovoljno doza za svo stanovništvo. Ali moramo zajamčiti pravovremenu isporuku dovoljnih količina cjepiva građanima Unije. Važan je svaki dan”, ističe Ursula von der Leyen, predsjednica Komisije.

Nova uredba uvodi dvije promjene u postojeći mehanizam. Prvo, uz utjecaj planiranog izvoza na ispunjavanje EU-ovih ugovora o kupnji unaprijed (APA) s proizvođačima cjepiva, države članice i Komisija trebale bi razmotriti i:

Uzajamnost – ograničava li država odredišta vlastiti izvoz cjepiva ili njihovih sirovina, bilo zakonom ili na drugi način?
Proporcionalnost – jesu li uvjeti koji vladaju u odredišnoj zemlji bolji ili lošiji od uvjeta u EU, posebno njezina epidemiološka situacija, stopa cijepljenja i pristup cjepivima?

Države članice i Komisija trebale bi procijeniti da zatraženi izvoz ne predstavlja prijetnju sigurnosti opskrbe cjepivima i njihovim komponentama u Uniji.

Drugo, da bi se stekla potpuna slika trgovine cjepivima, novi zakon uključuje 17 zemalja koje su prethodno bile izuzete iz opsega uredbe.

EU ostaje privržena međunarodnoj solidarnosti i stoga će i dalje isključiti iz ove sheme zalihe cjepiva za humanitarnu pomoć ili namijenjene 92 države s niskim i srednjim prihodima na popisu obveza COVAX-a za unaprjeđenje tržišta.

Tim mjerama EU želi osigurati da proizvođači cjepiva ispune obveze prema državama EU, a ne da velika količina cjepiva ide u druge države iz kojih cjepiva ne dolaze u EU. Velika Britanija je najbolji primjer za to.

Potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis na konferenciji za novinare rekao je da je EU dosad odobrila gotovo sve zahtjeve za izvoz cjepiva.

– Od 381 zahtjeva, 380 je odobreno. Samo jedan zahtjev nije odobren. AstraZeneca nije ispunila obveze prema EU. Ta je kompanija dostavila samo mali dio dogovorene količine – rekao je Dombrovskis.

EU ostaje najveći izvoznik cjepiva na svijetu. 43 milijuna cjepiva od kraja siječnja izvezeno je iz EU. Objasnio je da je EU jedini izvoznik cjepiva među onima gdje se proizvodi cjepivo. Dakle, prema njegovim riječima, nema reciprociteta. Više od 10 milijuna cjepiva je iz EU išlo za Veliku Britaniju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA