18.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 5 listopada, 2023
NaslovnicaKulturaEPIDAURUS CAVTAT FESTIVAL Večer koja slavi velikana Pabla Picassa

EPIDAURUS CAVTAT FESTIVAL Večer koja slavi velikana Pabla Picassa

Sedamnaesti Epidaurus Cavtat festival najavljuje večer koja slavi velikana umjetnosti Pabla Picassa. Prošlo je točno pedeset godina od gubitka slikara jedinstvenog izričaja, čiji su radovi i faze ostavili dubok utjecaj na suvremenu umjetnost i kulturu, definirajući ga kao jednog od najvažnijih slikara 20. stoljeća, a upravo večeras, 12. rujna, s početkom u 20 sati, održat će se izniman događaj – ‘Parade, posveta Picassu’. Večer počinje predavanjem povjesničarke umjetnosti Marijke Brekelmans iz Amsterdama nazvan ‘Picassove muze’. Večer u Domu kulture u Cavtatu nastavlja se recitalom dvoje profesora, talijanskog dua Aventaggiato Matarrese.

Pretapanje i prožimanje različitih formi umjetnosti ogleda se i u djelu kojeg je za Epidaurus Cavtat festival naslikao Valter Kožul iz Dubrovačke udruge likovnih umjetnika, a radi se o portretu, ulje na platnu, Pabla Picassa, slici koja će večeras biti izložena u Domu kulture Cavtat. Ujedno podsjećamo kako je u tijeku izložba ‘Moć glazbe’, koja simbolički prati sva događanja ovogodišnjeg izdanja Festivala te se može razgledati sve do zatvaranja.

Marijke Brekelmans studirala je Povijest umjetnosti na ‘Free University of Amsterdam’, a od 2008. godine čini važan dio Pianola muzeja. Pod njezinim inspirirajućim vodstvom, glazbeni salon muzeja razvio se u prosperitetno glazbeno mjesto – ne samo da sastavlja koncertni program već organizira i zanimljive događaje u Pianola muzeju.

Tijekom uspješne tango serije poznatog tango pjevača Juana Carlosa Tajesa i pijanista Wima Warmana, plesala je tango sa svojim partnerom Ronaldom Drentenom, ujedno razvijajući programe u kojima i sama sudjeluje s umjetnicima. Primjerice, s poznatim govornikom Simonom Mulderom recitirala je književnost 19. stoljeća u muzeju i izvan njega. S nekoliko pijanista, između ostalih, Marijom Prokofievom (Tchaikovsky’s Fairy Ballets), Ketevan Sharumashvili (Widmung) i Albertom Brusseeom (Bernhard van den Sigtenhorst Meijer), razvila je programe koji kombiniraju poeziju, književnost i glazbu. Marijke je također spisateljica. Objavila je knjige o povijesti umjetnosti i obiteljskoj povijesti, koje su dobro prihvaćene u akademskom svijetu, arhivima i akademskim knjižnicama.

Njezino prijateljstvo s organizatoricom Epidaurus Cavtat festivala, Ivanom Marijom Vidović, datira još od 2016. godine kada je Ivana održala svoj prvi klavirski koncert u Pianola muzeju, a Marijke je recitirala jednu od Ivaninih pjesama. 2019. godine održala je predavanje o Rembrandtu na Epidaurus Festivalu i plesala tango na otvorenju događanja, a večeras će nam otkriti sve ono što nismo znali, ili nas podsjetiti, na Picassove muze…

Duo Carla Aventaggiato i Maurizio Matarrese studirali su i kao duo i kao solisti pod mentorstvom majstora Novina Afrouza, Alda Ciccolinija, Marise Somme i François Joela Thiolliera. Oboje su glavni profesori klavira na Konzervatoriju ‘N. Piccinni’ u Bariju i nastupaju kao solisti i kao duo za klavir diljem Italije i Europe uopće. Duo je surađivao s poznatim dirigentima poput Mihaila Stefanescua, Petroniusa Negrescua, Dietmara Grafa, Daria Bisso Sabàdina… Ujedno sui i umjetnički direktori Međunarodnog klavirskog natjecanja ‘Città di Acquaviva delle Fonti – Premio Giovanni Colafemmina’.

Posebno se posvećuju dugo zaboravljenim glazbenim stranicama, čime značajno proširuju repertoar. Potraga za skladbama za četiri ruke na klaviru omogućila im je otkrivanje bogate literature, djelomično potpuno nepoznate, što ih u konačnici vodi ka izvođenju u najprestižnijim dvoranama svijeta.

Duo Aventaggiato-Matarrese također se posvećuje repertoaru za dva klavira i dva klavira s orkestrom, izvodeći glazbu Brahmsa, Debussyja, Šoštakovića, Ravela, Mozarta, Bacha, Mendelssohna…

Idući događaj ovogodišnjeg Epidaurus Cavtat festivala održat će se u četvrtak, 14. rujna u 20 i 30 sati u Domu kulture Cavtat. U spomen na dubrovačkog pedagoga i gitaristu Antu Skaramucu Epidaurus Cavtat festival donosi program ‘Equilibrium Sonorum’, a nastupa talijanski duo Rospigliosi – Lapo Vanucci na gitari i Luca Torrigiani – glasovir. Duo Rospigliosi proizašao je iz dubokog prijateljstva, a karakterizira ih istraživanje novih područja glazbe za gitaru i klavir, posebno u području suvremene glazbe, ali i nevjerojatna scenska komunikacija koju kritičari diljem svijeta nazivaju iznimnom i itekako uspješnom.

Epidaurus Cavtat festival srdačno zahvaljuje svim sponzorima, donatorima, izvođačima i publici, uz napomenu kako su alternativne lokacije u slučaju lošeg vremena Dom kulture u Cavtatu i Čilipima.

Informacije o Epidaurus Cavtat Festivalu možete pronaći i na www.epidaurusfestival.com te društvenim mrežama Festivala.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA