30.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiDUNEA i UNIDU: Održano drugo Plavo događanje

DUNEA i UNIDU: Održano drugo Plavo događanje

U suradnji Regionalne agencije DUNEA i Sveučilišta u Dubrovniku na Bistrini je održano drugo Plavo događanje. Okupljanje je bilo dio trodnevnog „Roadshow“ događanja projekta InnovaMare, kojem su se pridružili projekti SeaClear i MARLESS sa svojim aktivnostima, s ciljem umrežavanja akcija kroz dijalog i prijenos znanja.

U sklopu događanja održana je koordinacija Zajednice prakse za problem otpada u moru Dubrovačko-neretvanske županije. Sudionici su imali priliku prisustvovati trima interaktivnim radionicama koje su vodili predstavnici Laboratorija za inteligentne autonomne sustave Sveučilišta u Dubrovniku – LARIAT te Laboratorija za podvodne sustave i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu – LABUST. Demonstrirala su se rješenja podvodne robotike za monitoring morskog okoliša i prikupljanje otpada iz mora, dok su stručnjaci iz Litve predstavili sustav za monitoring proizvoda iz akvakulture.

Prisustvovalo je 30 dionika iz Hrvatske i Italije, od predstavnika javnopravnih tijela Dubrovačko-neretvanske županije, znanstveno-istraživačkih institucija, do poduzetničkog sektora i razvojnih agencija obje zemlje.

Ukupna vrijednost projekta MARLESS je oko 32 milijuna kuna, od kojih 85 % sufinancira Europski fond za regionalni razvoj. Zahvaljujući ovom projektu, za područje Dubrovačko-neretvanske županije osigurano je 4,5 milijuna kuna, s Regionalnom agencijom DUNEA i Sveučilištem u Dubrovniku kao dijelom partnerskog konzorcija.

SeaClear proračun iznosi nešto manje od 38 milijuna kuna, a financira se u 100 postotnom iznosu iz Europske unije iz programa HORIZON 2020, kroz koji je za područje Dubrovačko-neretvanske županije osigurano više od 6 milijuna kuna.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA