15.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 28 veljače, 2024
NaslovnicaLifestyleDubrovnik nekad - znate li gdje je bila Mala Afrika? Nekad raj,...

Dubrovnik nekad – znate li gdje je bila Mala Afrika? Nekad raj, danas smetlište

Jeste li znali da je u Dubrovniku postojao predio koji su Dubrovčani zvali Mala Afrika, zbog brojnih palmi i bujnog raslinja? U FB grupi Dubrovnik nekad administrator Ivo Batričević objavio je cijeli niz slika ovog predjela iz 60-ih i 70-ih godina.

-Predio zvan Mala Afrika u Solitudu koji je od davnina pa do 60-tih godina 20. stoljeća bio je poseban krajolik gdje se dolazilo iz Grada i Gruža na promjenu zraka i to posebno osobe s teškoćom disanja, napisao je Batričević.

Mala Afrika i gospođa Alenka Čudina Rogić
Mala Afrika 1967. godine
Mala Afrika šezdesetih godina

Kroz drvored visokih palmi dolazilo se do vile Solitudo na samom moru. Inače, nakon 2. svjetskog rata cijeli je prostor Solituda postao vlasništvo gradske tvrtke Vrtlar. Na sljedećoj fotografiji vidi se kako je ovaj prostor izgledao 1964. A u nizu fotografija može se vidjeti kako je ovaj prostor mijenjao svoj izgled. Jedino konstanta na ovom putovanju je nebriga za zelenilo i palme te sve više i više kuća i zgrada.

Mala Afrika prije 10 godina
Mala Afrika prije 7 godina
Mala Afrika prije 6 godina

Jutros smo napravili đir nekadašnjom Malom Afrikom. Na nekadašnji raj podsjećaju rijetke preživjele palme, a prostor je prepun građevinskog šuta, smeća, psećeg izmeta. Relativno u centru Grada, građevinsko zemljište, tako zapušteno i šporko da je jako teško zamisliti da je tu nekad bila uređena šetnica u zelenilu. Pogledajte fotogaleriju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA