28.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiDubrovčani na prosvjedu u protiv kredita u švicarcima u Zagrebu

Dubrovčani na prosvjedu u protiv kredita u švicarcima u Zagrebu

Nekoliko stotina građana, među kojima i dvadesetak Dubrovčana prosvjedovalo je danas na zagrebačkom Zrinjevcu. Prosvjed je organizirala Udruga Franak, a prosvjednici su uputili zahtjev Vrhovnom sudu da donesene odluke o krucijalnim pravnim shvaćanjima. Dodajmo da građani mogu podići pojedinačne tužbe, do 14. lipnja 2023, odnosno nekih 75 dana.

Prosvjednici su danas uputili poruku Vrhovnom sudu te izrekli svoje zahtjeve.

Naime, prosvjednici su poručili sucima Vrhovnog suda kako je krajnje vrijeme za donošenje odluke o krucijalnim pravnim shvaćanjima, a koje su morale odavno biti donesen, a njihovom mišljenu to još učinjeno zbog tromosti i neodgovornosti sudaca Vrhovnog suda to još nije učinjeno.

Ususret prosvjedu Udruga Franak objavila je svoje zahtjeve usmjerene Vrhovnom sudu RH, Vladi RH i Saboru.

Zahtijevaju tako da Vrhovni su u roku od 15 dana donesene potrebne odluke: o ništetnosti ugovora s ništetnom valutnom klauzulom i ništetnom promjenjivom kamatnom stopom i o pravu na puno obeštećenje svih potrošača s konvertiranim kreditima temeljem Zakona o izmjeni i dopuni Zakon o potrošačkom kreditiranju (NN 102/15).

Od Vlade i Sabora zahtijevaju da se u hitnoj proceduri izglasa u adekvatnim zakonskim aktima.

Udruga Franak zahtijeva tako produljenje roka zastare potraživanja do 331. prosinca 2024. za sve potrošačke kredite s valutnom klauzulom CHF koji su obuhvaćeni kolektivnom sudskom presudom u slučaju franak.

“Uslijed pravne nesigurnosti koju je uzrokovao Vrhovni sud RH mnogi potrošači nisu tužili na vrijeme i zanemarili su svoj prava, zbog straha od neuspjeha na sudovima. Zbog toga je potrebno produljiti rokove zastare potraživanja koji sad teku do 14. linja 2023., po svim pojedinačnim tužbama koje se temelje na kolektivnoj sudskoj presudi”, navodi se u obrazloženju zahtjeva.

Drugi zahtjev odnosi se na oslobađanje od pristojbi te troškova vještačenja svih potrošača koji su obuhvaćeni kolektivnom sudskom presudom u tzv. slučaju franak.

Prosvjedna nota upućena i Hrvatskoj narodnoj banci.

“Zbog toga što je HNB neaktivno svojim svjesnim i namjernim nečinjenjem pogodovao bankama u višegodišnjem pljačkanju hrvatskih potrošača ugovaranjem i primjenom ništetnih ugovornih odredbi o promjenjivim kamatnim stopama. Banke su ugovarale sve do 2013. ništetne ugovorne odredbe o promjeni kamatne stope odlukom vjerovnika, i to u svim vrstama i valatuma potrošačkih ugovora o kreditu. HNB u tome ima ulogu subjekta koji unatoč činjenici da je regulator i nadziratelj rada, nije učinio ništa u sprečavanju dugogodišnje nepoštene, nesavjesne i nezakonite poslovne prakse banka, praveći se kao da ga se to uopćen ne tiče.

Zbog toga jer HNB nije učinio ništa nakon pravomoćnosti kolektivne sudske presude u smjeru preporuke bankama da postupe u skladu s presudom i ponude potrošačima nagodbe, kako potrošači ne bi morali pokretati sudske postupke. HNB je stalno tvrdio kako se radi o pojedinačnim postupcima i različitim ugovornim odnosima, a to je notorna laž. Naime, svi ugovori o kreditu sadrže identične ugovorne odredbe o kojima se nije pregovaralo i koje su uzrokovale neravnotežu prava i obveza na štetu potrošača”, navedeno je u prosvjednoj noti.

Ususret prosvjedu Udruga Franak objavila je i zaključak.

“Pravomoćna presuda u kolektivnom slučaju franak kojom je utvrđena ništetnost valutne klauzule CHF donesena je 14. lipnja 2018. i tada je počeo teći zastarni rok za potraživanja na temelju te ništetnosti koji istječe 14. lipnja 2023. Budući da potrošači s konverzijama sve do danas nisu dobili sudsko utvrđenje pravne sigurnosti za svoje tužbe, prosvjedujemo zbog sporosti Vrhovnog suda i zbog nečinjenja HNB-a, Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog sabora. Tražimo ispred 55.000 potrošača s konvertiranim kreditima, da se naš zahtjev Vrhovnom sudu vezano za odluku o punom obeštećenju realizira, a u kontekstu neodržive pravne nesigurnosti da se realiziraju i naši zahtjevi upućeni Vladi i Saboru o zastarama potraživanja te oslobađanju od sudskih pristojbi!Tražimo ispred 125.000 potrošača s ništetnim ugovornim odredbama o glavnom predmetu i cijeni kredita, da se konačno riješi na Vrhovnom sudu RH i pitanje ništetnosti cijelih ugovora, također radi pravne sigurnosti u njihovim sudskim postupcima. Revizije po tom pitanju su spremne za donošenje odluke već više od godinu dana.Naši zahtjevi su jasni, ostvarivi, i u skladu su s Direktivom 93/13 kao i s velikim brojem presuda Suda Europske unije (C-118/17, C-260/18, C-452/18, C-269/19, C-6/22, i mnoge druge)”, naveli su iz Udruge Franak.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA