29.8 C
Dubrovnik
Petak, 12 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaDubrovački slikar Stjepko Mamić postao član najvažnije udruženja francuskih umjetnika Société des...

Dubrovački slikar Stjepko Mamić postao član najvažnije udruženja francuskih umjetnika Société des Artistes Français

Dubrovački slikar Stjepko Mamić postao je službeno član najvažnijeg i najstarijeg povijesnog udruženja francuskih umjetnika Société des Artistes Français na čijem Salonu je izlagao prethodne tri godine u sklopu eminentnog pariškog Salona Art Capital u Parizu.

Nakon fantastične vijesti iz sjedišta Société des Artistes Français u Parizu od prošlog tjedna o prijemu hrvatskog slikara Stjepka Mamića u članstvo čuvenog Udruženja francuskih slikara po odluci Komiteta Sekcije slikarstva, danas je i službeno dobio člansku iskaznicu i upisan u registar francuskih umjetnika. Iznimna je čast biti izabran u članstvo najstarijeg i najvažnijeg povijesnog udruženja slikara u Francuskoj i na svijetu koji je slijednik čuvenog Salona francuskih umjetnika iz XVII stoljeća.

Ova izvanredna vijest se poklopila sa objavom članka o umjetnosti Stjepka Mamiću u zadnjem broju poznatog  francuskog Art& Design magazina, u digitalnom i tiskanom izdanju. Istim  je obuhvaćeno i Stjepkovo izlaganje na Art Capital u Parizu u veljači 2023. godine pod pokroviteljstvom predsjednika Francuske Republike Emmanuela Macrona i to na dva povijesno najstarija i najrespektabilnija pariška salona umjetnosti: Salon des Artistes Français i Salon des Artistes Independants (Salon nezavisnih umjetnika  čiji je član Stjepko Mamić od travnja 2018. godine).        

Tako je Capt. Stjepko Mamić uz dugogodišnje članstvo u povijesnim pariškim udruženjima Societe des Artistes Independants, Fondation Taylor i Societe Academique ARTS-SCIENCES-LETTRES  te dugogodišnje izlaganje sa njima i na Salon du Dessin et Peinture a l’Eau ( Salon slikanja  i Salon d’Automne ( Jesenji likovni salona), postigao najveći mogući doseg u karijeri jednog slikara! Uz to dobio je i poziv za dvomjesečni rezidencijalni boravak i samostalnu  izložbu u muzejskom prostoru francuske baštine 2024. a koja će biti dijelom Kulturnog programa Olimpijskih igara 2024. godine u Parizu.

I ove školske godine Stjepko Mamić je uvršten u curriculum školskog programa u Velikoj Britaniji iz predmeta Art&Design. I to, kao što se može vidjeti iz priloženog programa, rame uz rame sa Claudeom Monet om koji je također bio član Societe des Artistes Francais  kao i svi najpoznatiji i  svjetski najpriznatiji slikari i skulptori kroz povijest: Renoir, Monet, Picabia, Lautrec, Rodin i dr.  Sama činjenica da je Societe des Artistes Francais formiran 1881. godine a prema Zakonu o udruzi iz 1901. godine slijednik Francuskog salona kojeg  je utemeljio Colbert davne 1663. godine po nalogu tadašnjeg Kralja Louisa XIV., govori o značaju uspjeha  Stjepka Mamića. Jer od 1881. god. Societe des Artistes Francais je ovlašteno organizirati  umjesto države  godišnju izložbu likovnih umjetnosti  i tako postalo  glavni predstavnik i korektiv umjetničke scene u Francuskoj i svijetu. U tu svrhu su arhitekti i umjetnici članovi Société des Artistes Français projektirali i izgradili čuvenu Grand Palais 1900. god. za potrebe Velike svjetske izložbe gdje je od tada sjedište Salona i Société des Artistes Français. 

Činjenica da je Stjepko Mamić  kao živući suvremeni slikar uvršten u Art i dizajn curriculum školskog programa u Velikoj Britaniji i nizu drugih država je čast ne samo osobno za umjetnika nego i njegov rodni Dubrovnik i Hrvatsku. Aktivnim učešćem u školskom programu on line učenicima, kao nedavno po drugi put engleske škole iz Nottinghama, Stjepko kroz razgovor o umjetnosti i povijesti približi slike našeg Dubrovnika i hrvatskog Jadrana.

Svestranost umjetničkog talenta  Capt. Stjepko Mamić je pokazao i na svjetskoj modnoj sceni na prvom ovogodišnjem Fashion Weeku  Alta Roma u Rimu u siječnju/veljači 2023. god. Tada je u rimskom Muzeju Crocetti, u kojem je Mamić 2016. god. izlagao sa Amandom Lear,  prikazana modna kolekcija  od svile sa grafikom njegovih morskih motiva u suradnji sa hrvatsko-talijanskom modnom dizajnericom iz Rima  Slađanom Krstić.  Prije toga izlagao je u muzejskom prostoru Arti et Amicitiae iz XIX stoljeća u središtu Amsterdama, Rokin u, na međunarodnoj izložbi OFAA MAIL – ART OFAA( Olympia Fine Art Association), od 03.12.22 do  13.01.2023. godine.  

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA