33.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaSportDu Motion dobiva 500 tisuća kuna iz boravišne pristojbe i 175 tisuća...

Du Motion dobiva 500 tisuća kuna iz boravišne pristojbe i 175 tisuća iz gradskog proračuna

Nakon što je gradski vijećnik Maro Kristić upozorio kako manifestacija Du Motion, koja okuplja trkače iz cijelog svijeta, nije javno objavila detaljno financijsko izvješće te posumnjao u transparentnost ovog projekta, koji organizira Dubrovački savez sportova, zanimalo nas je koliko javnog novca Grad ulaže u organizaciju ove utrke. Evo što su nam odgovorili.

Du Motion Grad Dubrovnik sufinancirao je kako slijedi:

-U 2022., kao i u 2019. godini, događanje je sufinancirano uz iznos od 675 tisuća kuna, s tim da se 500 tisuća kuna financira iz boravišne pristojbe. Dodatnih 175 tisuća kuna u 2022. godini osigurano je posljednjim Rebalansom Proračuna Grada Dubrovnika. 

Ističemo da je Grad Dubrovnik prvi grad u Republici Hrvatskoj koji sportske priredbe sufinancira iz boravišne pristojbe te je stoga primjer dobre prakse. 

U 2020. na projektu Du Motion bio je također planiran iznos od 675 tisuća kuna, no realizirano je ukupno 410 tisuća kuna, i to za troškove organizacije utrka: RUNWAY RUN, utrke u Zračnoj luci Dubrovnik, te središnjeg događanja u travnju, koje je nažalost zbog pandemije moralo biti otkazano mjesec dana prije početka događaja.

U 2021. planiran je iznos od 260 tisuća kuna, a realizirano je ukupno 65 tisuća kuna proračunskih sredstava Grada Dubrovnika i to za dvije utrke: RUNWAY RUN I LAPAD RUN. Središnje događanje je također otkazano zbog pandemije COVID-19.

Konačni rashodi na projektu Du Motion-a za 2022. biti će prikazani nakon što bude završena i posljednja utrka Du Motion-a, koja je planirana u listopadu i koja je posvećena mjesecu borbe protiv raka, LAPAD RUN. Dubrovački savez športova, kao nositelj projekta, u obvezi je prikazati rashode i pravdanja rashoda za sredstva koja im doznačuje Grad Dubrovnik i to uredno radi.

Ostali prihodi Du Motion-a nisu javna sredstva, nego sredstva od sponzorskih ugovora i slično te su predmet odnosa između Saveza i tih sponzora, pa stoga Dubrovački savez športova nema obvezu dostavljanja tih izvješća Gradu Dubrovniku, kako prihoda, tako ni rashoda.

Projekt Du Motion ne obuhvaća isključivo četiri utrke, koje se tradicionalno održavaju krajem travnja, nego obuhvaća i utrku na pisti Zračne luke RUNWAY RUN, LAPAD RUN, a od ove godine je uvrštena i UTRKA PELJEŠKIM MOSTOM, sveukupno sedam različitih događanja kroz cijelu godinu. 

Ističemo da je projekt Du Motion započeo 2014. godine kao međunarodna suradnja dvaju gradova prijatelja, Montereya (SAD) i Dubrovnika.  Do sada su napravljene dvije studije (2016. i 2019.) koje su pokazale da tijekom Du Motion-a Dubrovnik bilježi više od 2.500 dolazaka, 11.000 noćenja, te da izravni financijski učinak događanja na lokalnu zajednicu prelazi 15 milijuna kuna.

Maro Kristić: Je li DuMotion volonterski projekt ili se iza njega krije nešto drugo?

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA