28.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiDobre vijesti: europski znanstvenici razvili novi kontrolni materijal - 1 pakiranje dovoljno...

Dobre vijesti: europski znanstvenici razvili novi kontrolni materijal – 1 pakiranje dovoljno za 20 000 testova

Znanstvenici Europske komisije razvili su novi kontrolni materijal koji laboratoriji mogu koristiti za provjeru učinkovitosti testova na koronavirus i tako izbjeći lažne negativne rezultate.

MariyaGabriel, povjerenica za istraživanje i inovacije, nadležna i za Zajednički istraživački centar (JRC), izjavila je. 

Ovo je primjer kako angažman naših znanstvenika u pravom trenutku i tamo gdje je to potrebno pomaže EU-u da odgovori na aktualnu krizu. Zajednički istraživački centar brzo je utvrdio moguće nedostatke u upravljanju krizom koju je izazvao koronavirus i odmah je počeo raditi na njihovu rješavanju. S pomoću novog kontrolnog materijala EU može povećati sposobnost za suzbijanje pandemije i izbjeći trošenje dragocjenih resursa zbog neučinkovitih testova.

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides rekla je.

Brzo i pouzdano laboratorijsko testiranje ključno je za našu strategiju protiv koronavirusa. Zahvaljujući radu EU-ovih znanstvenika na razvoju kontrolnog materijala moći ćemo provjeriti do 60 milijuna laboratorijskih testova u cijelom EU-u. To je izrazito važno postignuće koje će biti presudno za našu izlaznu strategiju kad dođe vrijeme za ukidanje ograničenja socijalnih kontakata.

Prema novijem istraživanju EU-a nedostatak materijala za pozitivne kontrole jedan je od najveća tri problema s kojima se laboratoriji suočavaju pri provedbi pouzdanih testova na koronavirus. Danas je za slanje u ispitne laboratorije diljem EU-a pripremljeno 3000 uzoraka kontrolnog materijala. Uzorci su visoko koncentrirani, a za provjeru jednog testa dovoljna je vrlo mala količina materijala. To znači da je laboratoriju jedno pakiranje uzorka dovoljno za provjeru do 20 000 testova. S trenutačno pripremljenih 3000 uzoraka moći će se provjeriti do 60 milijuna testova u cijelom EU-u.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA