31.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiDječji vrtići Dubrovnik i Pčelica imaju 333 slobodna mjesta, za...

Dječji vrtići Dubrovnik i Pčelica imaju 333 slobodna mjesta, za upis prijavljeno 471 dijete

Upisi u Dječjim vrtićima u Dubrovniku i Mokošici su u tijeku. No već prema prvim podatcima jasno je da sva djeca neće biti upisana. Primjetan je porast prijava djece starosti od godinu dana u jaslice, dok je zbog prelaska iz jaslica u vrtić jako mali broj slobodnih mjesta u vrtićkim grupama. Evo što su na naša pitanja odgovorile ravnateljice DV Dubrovnik i DV Pčelica, Franica Lasić i Diana Brkić.

U DV Dubrovnik 219 slobodnih mjesta i 329 prijava

-Još uvijek nemamo rezultate upisa za iduću pedagošku godinu, u tijeku su inicijalni razgovori. Očekujemo objavu rezultata najkasnije do 15. srpnja. Na ovim upisima imali smo slobodno 219 mjesta i to 152 za jaslice i 67 za vrtić. Zaprimili smo 329 zahtjeva i to 257 za jaslice i 72 za vrtić.

Dječje vrtiće Dubrovnik u protekloj pedagoškoj godini je pohađalo 1 200 djece. Postoji plan o otvaranju novih prostora u Solitudu i DOC-u, što ovisi o Osnivaču (Grad Dubrovnik) i Upravnom odjelu.

Nakon što odradimo završne provjere svih prijava objavit ćemo rezultate upisa, koji najprije mora potvrditi Upravno vijeće, odgovorila je na naš upit ravnateljica Dječjih vrtića Dubrovnik Franica Lasić.

DV Pčelica ima 114 mjesta, prijavljeno 142 djece

-Za novu pedagošku godinu otvoreno je 114 mjesta za upis, 63 za djecu jasličkog uzrasta, a 51 za djecu vrtićkog uzrasta. Ovaj broj slobodnih mjesta obuhvaća mjesta u svim objektima Dječjeg vrtića Pčelica, od Gromače, Zatona, Trstenog, Osojnika, otoka Šipana, Stare i Nove Mokošice, ukupno 31 odgojna skupina u 12 objekata.

Zaprimljene su ukupno 142 prijave za upis, od toga 112 zahtjeva za jaslice i 30 zahtjeva za upis djece u vrtićke skupine. Iz ovih brojeva je vidljivo da ćemo u startu imati listu čekanja za djecu jasličkog uzrasta jer nećemo moći izvršiti reorganizaciju u svim objektima da bi se upisala djeca do 3 godine života, odgovorila nam je ravnateljica DV Pčelica Diana Brkić.

-Ono što same upise čini jako kompleksnima jest to da smo zaista velika ustanova na puno lokacija. Da bismo znali gdje roditelji žele upisati dijete, moramo obaviti razgovor sa svakim roditeljem. Nakon prikupljenih želja, prikupljaju se podaci o djeci, cijepnom i razvojnom statusu djece. Svi ti podaci nam služe kao orijentir u koju odgojnu skupinu smjestiti dijete da mu se osiguraju optimalni uvjeti za cjelokupni razvoj.

-Koliko će točno djece biti upisano za novu pedagošku godinu znat ćemo kroz idućih desetak dana kad bismo trebali donijeti Rješenje o upisu. Prvo svi zahtjevi idu na razmatranje Upravnom vijeću vrtića prema obrađenim podacima, onda se objavljuje Rješenje o upisu. Nakon 15 dana roka za žalbu, možemo biti sigurni da imamo djecu koja 1. rujna kreću u vrtiće, objašnjava Brkić.

Kako nema mjesta kad 100 djece napušta vrtić?

-To se događa jer objekt sam sebe puni, recimo to tako. Znači, djeca koja su u jaslicama i koja pune 3 godine života 1. rujna prelaze u vrtićku skupinu. Uvijek se trudimo da sva djeca iz jedne jasličke skupine zajedno budu smještena u vrtićku skupinu, da djecu ne odvajamo od vršnjaka jer je to za djecu lakši prijelaz i pedagoški je prihvatljivo. Dogodi nam se onda ne da nemamo mjesta za upis niti jednog djeteta u te vrtićke skupine, nego nam same te skupine iskoče iz smjernica državnog pedagoškog standarda, a posebno, ako je u skupini jedno, dvoje ili čak troje djece s teškoćama u razvoju.

Onda tražimo alternativna rješenja i zapošljavamo trećeg odgojitelja i pomoćnike za djecu s teškoćama u razvoju. U manjim objektima se dogodi da nemamo kud s tom djecom koja bi trebala preći u vrtićku skupinu i onda ta, do jučer jaslička skupina, od nove pedagoške godine postane mješovita jasličko-vrtićka, dogodine čista vrtićka i više u tom objektu niti nemate jasličku skupinu, objašnjava Diana Brkić.

Planiraju li se otvarati neki novi objekti, grupe?

-Zasad Grad Dubrovnik nema planova za otvaranje novih prostora na području Mokošice jer jednostavno adekvatnih prostora nema. Čeka se adaptacija i nadogradnja postojećeg objekta vrtića Pčelica čijom bismo nadogradnjom dobili novih 7 odgojnih skupina, i čeka se gradnja novog vrtića u Komolcu, koji bi imao kapacitet od 11 odgojnih skupina.

Planira se otvaranje novih odgojnih skupina na području grada i nadam se da će ti kapaciteti biti dovoljni da preuzmu i djecu s područja Mokošice, koja ne budu upisana u vrtiće “Pčelice”. Nadam se da će roditelji imati razumijevanja ukoliko im dijete ne bude upisano u vrtić s 1. rujna. Djeca s liste čekanja se upisuju čim se oslobodi mjesto u skupini prema ostvarenim bodovima na redovnim upisima. Svaki mjesec se prati pohađanje, prate se eventualni ispisi i prema tome se upisuju djeca na otvorena slobodna mjesta, kaže ravnateljica DV Pčelica.

Ima li dovoljno odgajateljica u DV Pčelica?

-Trenutno imamo dovoljno odgajateljica, ali kad se otvore nove grupe u Gradu, vjerojatno ćemo mi u Mokošici imati problem. Mi smo ženski kolektiv i puno naših zaposlenica koristi porodiljine dopuste, a neke su i na duljem bolovanju, zbog zdravstvenih problema, zato imamo dosta odgajateljica i ostalog osoblja na zamjeni. Kad se otvore nove grupe i nova stalna radna mjesta, mogli bismo se naći u problemu. Ali nekako mi se čini da bi to na neki način bile “slatke muke” jer bi značilo da imamo dovoljno vrtića i da se ide k ostvarivanju Državnog pedagoškog standarda, zaključila je Diana Brkić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA