31.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaKultura"Divlje cvijeće" Karle Crnčević osvojilo prvu nagradu na filmskom festivalu u Hamburgu

“Divlje cvijeće” Karle Crnčević osvojilo prvu nagradu na filmskom festivalu u Hamburgu

Dubrovačka filmašica Karla Crnčević je za svoj film Divlje cvijeće osvojila prvu nagradu na 39. međunarodnom Kurzfilm Festivalu, jednom od najznačajnijih europskih festivala kratkog filma, održanom od 6. do 11. lipnja u Hamburgu.

Budući se žiri nije mogao odlučiti koji je film bolji, prvu nagradu je podijelila s filmom Alpha Kings Enriquea Pedráza-Botere i Fayea Tsakasa.

Film Divlje cvijeće je, podsjetimo, u studenom lanjske godine osvojio Veliku nagradu kao najbolji baskijski film na 64. Međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma Zinebi u španjolskom gradu Bilbao kada je premijerno prikazan. 

U obrazloženju međunarodnog žirija u Hamburgu koji je ocjenjivao 133 filma u natjecateljskom programu, za film Divlje cvijeće stoji:

Filmu Divlje cvijeće (Wild Flowers) dodjeljujemo prvu nagradu jer nas je dirnuo dijalogom između kćeri i oca o videu koji je snimio prije trideset godina dokumentirajući tragove rata u obiteljskoj kući. Ono što se na prvi pogled čini prilično jednostavno, otvara različite slojeve sjećanja -osobnog i kolektivnog, ali i čežnju za obitelji i domom, pretapajući ih kao latice cvijeta. cvijeta. U vremenu u kojem nasilje i ožiljci ratova gutaju gotovo svaku nadu, ovaj film nas tjera da shvatimo da pojava prekrasnog cvijeća koje raste iz ruševina na staroj videovrpci može značiti čitavi svijet.

Ovaj kratki dokumentarac je proizveden u Elias Querejeta Zine Eskola u San Sebastianu gdje je Karla bila na stručnom usavršavanju.

Riječ je o kratkometražnom dokumentarnom filmu koji je sačinjen od materijala koji je snimio redateljičin otac Pavo jedini dan kada je koristio videokameru, snimajući ratna stradanja i obiteljskog rodnog doma u Radovčićima, selu u Konavlima. Tridesetak godina kasnije zatražio je od Karle da digitalizira stare snimke zbog čega je redateljica došla na ideju da putem filma od zaborava sačuva materijal i preispita sjećanje u protoku vremena. Osim što je film režirala, Karla Crnčević ga je i montirala. Za dizajn je zaslužan Mate Žaja, za glazbu Nenad Kovačić i Ane Paška, a dizajn zvuka Studio Surogat.

Karla Crnčević je diplomirala dramaturgiju na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti nakon čega je radila kao kulturna radnica na brojnim projektima, a suosnivačica je filmskog festivala Unseen.

„Divlje cvijeće“, film naše Karle Crnčević osvojio je prvu nagradu žirija na filmskom festivalu u Bilbau

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA