31.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleCvjetnica - nedjelja Muke gospodinove kao uvod u Veliki tjedan

Cvjetnica – nedjelja Muke gospodinove kao uvod u Veliki tjedan

Danas obilježavamo Cvjetnicu ili Palmanu nedjelju, kao uvod u Veliki tjedan pred najveći kršćanski blagdan Uskrs. Crkva se na današnji dan spominje Isusovog svečanog ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe, opisanog u sva četiri Evanđelja (Marko 11:1-11, Matej 21:1-11, Luka 19:28-44, i Ivan 12:12-19), ali i njegove muke koja je uslijedila nakon toga.

U spomen na taj događaj koji je predstavljao uvod u dramatične događaje Velikog tjedna, na Cvjetnicu se prije jedne mise obavlja procesija s blagoslovljenim palminim i maslinovim grančicama (ili, u krajevima gdje niti jedno nije dostupno, nekim drugim grančicama). Sama misa je posvećena Isusovoj muci na kojoj se čita ili pjeva o muci iz Evanđelja.

Mnogi na današnji dan, sukladno starim običajima, obavljaju jutarnje obredno umivanje cvijećem, za zdravlje, plodnost, ljepotu i kao posvećenje prirodi od koje tražimo plodove.

Na Nedjelju Muke Gospodnje, Cvjetnicu euharistijsko slavlje u katedrali Gospe Velike s početkom u 10 sati predslavit će delegat s ovlastima generalnog vikara Dubrovačke don Hrvoje Katušić, rektor crkve sv. Vlaha u Dubrovniku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA