32.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiCOVID DNEVNIK dr. LJILJANE BETICE RADIĆ: Sad je vrijeme pripreme za drugi...

COVID DNEVNIK dr. LJILJANE BETICE RADIĆ: Sad je vrijeme pripreme za drugi val

Dr. Ljiljana Betica Radić, iskusna infektologinja u dubrovačkoj općoj bolnici u svom je današnjem COVID dnevniku na Facebooku, objavila rezultate još nerecenziranog istraživanja prema kojem je jedna od pet osoba na svijetu u povećanom riziku od teškog oblika bolesti te je poručila kako je upravo sad vrijeme za pripremu za drugi val pandemije.

COVID DNEVNIK 22.04.2020.
Prim.dr.sc. Ljiljana Betica Radić, spec. infektolog

Danas je međunarodni Dan planeta Zemlje. Jedna od pet osoba širom svijeta mogla bi biti izložena povećanom riziku od teškog oblika bolesti COVID-19. To je rezultat još nerecenziranog istraživanja Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu (LSHTM).

Autori procjenjuju kako je 1,7 (1,0 – 2,4) milijardi (22% [15-28%] globalne populacije pod povećanim rizikom od teškog oblika bolesti COVID-19. Udio stanovništva s povećanim rizikom kreće se od 16% u Africi do 31% u Europi.

Kronična bolest bubrega, kardiovaskularne bolesti, dijabetes i kronične respiratorne bolest su najzastupljenija stanja u muškaraca i žena starijih od 50 godina. Afričke države s velikom prevalencijom HIV / AIDS-a i otočne zemlje s velikom prevalencijom dijabetesa također imaju visok udio stanovništva u povećanom riziku. Prevalencija multimorbiditeta (> 1) tri puta je veća u Europi nego u Africi (10% prema 3%).

Dodatni problem je što za mnoge od tih osoba rizično stanje nije dijagnosticirano i prepoznato u zdravstvenim sustavima. Zato postoji hitna potreba za ozbiljnom analizom rizika povezanih s COVID-19, kako bi zemlje mogle identificirati grupe s najvišim rizikom i razviti mjere ciljane zdravstvene zaštite i skrbi i tako ublažile učinke pandemije COVID-19.

SADA JE VRIJEME ZA ANALIZU OSOBNOG RIZIKA
SADA JE VRIJEME PRIPREME ZA DRUGI VAL

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA