14.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 28 veljače, 2024
NaslovnicaVijestiCjevovod odvodnje u Ulici Iva Vojnovića uspješno saniran

Cjevovod odvodnje u Ulici Iva Vojnovića uspješno saniran

Vodovod Dubrovnik uspješno je dovršio zamjenu 610 metara dotrajalog cjevovoda javne odvodnje u Ulici Iva Vojnovića. Umjesto dotrajalog azbestno-cementnog cjevovoda na potezu od restorana Magellan do skretanja za Gospino polje sada je postavljena CIPP monolitna cijev.

„Radovi su trajali nešto duže od predviđenog zbog problema s dobavom potrebnog materijala iz inozemstva kao posljedice krize oko koronavirusa, ali sada je sve dovršeno i sustav odvodnje otpadnih voda istočnog dijela Dubrovnika opet je u funkciji. Ta cjelokupna dionica bila je u jako lošem stanju, sa značajnim oštećenjima koja su prijetila urušavanjem, pa smo morali oprezno izvoditi radove kako bi što je više moguće sačuvali postojeći otvor i kroz njega uvukli novu cijev. Moram istaknuti kako smo tako zapravo značajno skratili vrijeme izvođenja radova, što je bio i glavni razlog zbog kojeg smo se odlučili na korištenje ove tehnologije“ – rekao je predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić.

Korištenjem CIPP metode postojeća cijev postaje podloga za uvlačenje nove cijevi, koja se u tekućem stanju kroz posebnu oplatu od staklene vune upuhuje unutar tog otvora, a nakon što se stvrdne može se normalno koristiti.

„Klasičan način zamjene zahtijevao bi iskopavanje na cjelokupnoj dužini trase tog cjevovoda, a što bi uključivalo i prekopavanje prometnice na Ulici Iva Vojnovića. Potom bi se dotrajali cjevovod trebao ukloniti te sanirati podlogu za postavljanje novog cjevovoda, da bi nakon svega toga krenuli u postavljanje novih cijevi i onda zatrpavali sve skupa i vraćali u prvobitno stanje. CIPP metoda omogućila nam je da sav taj posao svedemo na minimum pa se kopalo samo na pojedinim dijelovima gdje je to zbog oštećenja bilo apsolutno nužno“ – pojasnio je član Uprave Vodovoda Vicko Begović te dodao da, iako su dotrajalost i značajna oštećenja na starom cjevovodu stvarali probleme prilikom izvođenja radova, sve prepreke savladane su u hodu, a cjelokupan posao na kraju uspješno dovršen.

Sustav odvodnje tako je ponovno u funkciji, a preostalo je još samo dionice na kojima su vršeni posljednji iskopi ponovno zatrpati te površinu dovesti u prvobitno stanje, što se planira dovršiti u narednim danima.

„Kako smo i najavili, tijekom radova bilo je nužno zaustaviti rad kanalizacijskih crpnih stanica koje tom trasom vode otpadne vode do pročistača, što je neminovno dovodilo do povremenih izljeva otpadnih voda preko incidentnih preljeva. Zato su se djelatnici Vodovoda i izvođač radova trudili ove radove dovršiti što je prije bilo moguće, pa se stoga radilo i u noćnim satima, kao i za vrijeme lošijih vremenskih uvjeta“ – zaključno je rekao Lukša Matušić, zahvalivši građanima na strpljenju tijekom trajanja ovih radova.

Pred puštanje sustava u rad djelatnici Vodovoda još su jednom očistili cjevovod te pregledali kanalizacijske crpne stanice koje vode do sanirane dionice.”

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA