14.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 travnja, 2024
NaslovnicaLifestyleČISTO PODZEMLJE: iz Bačeve jame u Konavlima izvučena 2 kubika otpada, bravo...

ČISTO PODZEMLJE: iz Bačeve jame u Konavlima izvučena 2 kubika otpada, bravo Sniježničari!

Članovi Speleološkog odsjeka Hrvatskog planinarskog društva ”Sniježnica” i žitelji sela Pločice su očistili Bačevu jamu na Pločicama u Konavlima.

Drugi je to speleološki objekt kojeg su članovi odsjeka očistili u sklopu inicijative ”Čisto podzemlje”.

Bačeva jama nalazi se ispod nerazvrstane lokalne ceste koja povezuje sela Pločice i Mikulići. Ime je dobila po činjenici da se u nju uvijek nešto bacalo. Dubine je 17 metara, a ulaz je svega jedan metar. 2020. godine kada je jama istražena, pirotehničari su iz nje izvadili 10 eksplozivnih naprava koje su pripadale vremenu 2. svjetskog rata. Ostao je otpad kojeg je bilo potrebno počistiti.

Prethodno su djelatnici ”Čistoće i zelenila Konavala” pokosili prilaz do jame kako bi se otpad mogao konopima izvlačiti na cestu. Radilo se pretežito o kostima domaćih životinja i ljubimaca. Zatim strujni kabel, odjeća i plastika. U 3 sata koliko je trajala akcija, speleolozi su posebnim tehnikama izvukli gotovo 2 kubika otpada.

Ekipa ”Sniježničara” zahvaljuje se svima koji su pomogli u čišćenju još jednog speleološkog objekta u Konavlima. Nedavnim istraživanjima u Konavoskim brdima članovi odsjeka uvjerili su se da se speleološki objekti i dalje koriste kao aktivna odlagališta otpada, ponajviše životinjskog porijekla.

Želja je kroz inicijativu ”Čistog podzemlja” naglasiti važnost očuvanja podzemnih staništa prvenstveno zbog održavanja kvalitete vodnih resursa koje čovjek svakodnevno koristi u svom domaćinstvu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA