32.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 17 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiČESTITAMO! Grupa Dubrovnik nekad slavi 12 rođendan i 60 000 objava

ČESTITAMO! Grupa Dubrovnik nekad slavi 12 rođendan i 60 000 objava

Facebook grupa Dubrovnik nekad, koju vodi administrator Ivo Batričević slavi 12 godina djelovanja. Kroz grupu je tijekom tih godina objavljeno 60 000 objava: fotografija, kartolina, videa…, a najviše su se bavili poviješću grada i njegovih nekadašnjih stanovnika. Čestitamo grupi, a ponajviše administratoru, koji je po vlastitoj računici, u grupu uložio oko 35 000 radnih sati.

Povodom velikog 12. rođendana Ivo Batričević napisao je i kratki osvrt na dosadašnje aktivnosti grupe.

-U posljednjih 12 godina bili smo vrijedni te smo postavili oko 60 000 objava: kartolina, fotografija, dijapozitiva, slika, filmova i njihovih scanova, videa s YouTubea. Također smo postavljali objave s temom: ekocid, kulturocid, život u Gradu, vremenske prognoze, meteoalarme, info i zanimljivosti.

Bili smo posebno aktivni po pitanju sječe stabala i nekontrolirane betonizacije, zagađenja kupališta fekalnim vodama, nekontroliranog zagađenja okoliša plastikom, aluminijem itd. Mi smo

također dio globalnog zatopljenja planeta Zemlje zbog onečišćenja kopna, mora i zraka te sve to osjećamo na ekstremnim meteo uvjetima. Masovni turizam i svi popratni sudionici oko turizma i sa putnicima s kruzera su izmakli kontroli te zagorčavaju život stanovnicima Grada te slobodno mogu napisati da je došlo do nesnošljivog života u Gradu.

Grupa Dubrovnik nekad se uglavnom bavi poviješću Grada te imamo dosta kvalitetnih objava s točnošću podataka od preko 95 %. Mi u grupi učimo povijest, ponavljamo ono što već znamo, a dio slika budi emocije starije generacije koji se ponovo prisjećaju svoje mladosti.

Grupa je imala 44 stručna i zabavna druženja u koje su bili pozvani na zidu grupe svi članovi. Prvih

dana nakon otvaranja smo posjetili Soko Grad, otkrili smo sugrađanima akumulacijsko jezero i branu Kočište kod Orašca, prvi smo se organizirano spustili pod vodstvom povjesničara Ivana Viđena u Bizantsku katedralu, koja mijenja povijest Grada za 150-200 godina. Spustili smo se u Kriptu ispod Muzičke škole, posjetili ljevaonicu topova i zvona ispod Minčete. Također smo se u travnju prošle godine spustili u Đurovića špilju, koja se nalazi ispod stajne piste aerodroma, i špilju Šipun

pod stručnim vodstvom, a te špilje će još dugo bite nedostupne za javnost.

Kruna naših zabava je bilo pet tradicionalnih druženja uz Buca & Srđana i Vukana gdje smo imali muziku koja je trajala punih 6 sati bez prekida te nas je bilo i do 200 uzvanika s tim da je ovo peto druženje zbog korone bilo limitirano, po stožeru, na 50 uzvanika.

Grad Dubrovnik je povjerio našoj grupi da budemo nosioci izložbe za obilježavanje 600 godina od postavljanja Orlanda te smo postavili prvu slikovnu izložbu u povijesti Grada unutar zidina na otvorenom i to na 57 slikovnih strata s temom Orlanda i to na južnim fasadama zgrada na Stradunu.

Teško je i nabrojiti koliko smo još imali stručnih i zabavnih druženja kao što su posjeti izložbama,

predstavljanja monografija, koje su teme naše grupe, obilasci Primorja, Župe, Konavala itd. Zadnja naša aktivnost je bila podjela 210 CD-ova ženske klape FA Linđo.

Grupa Dubrovnik nekad ima samo 2712 članova (odbili smo preko 20 000 zahtijeva za ulazak) jer smo išli na kvalitet članstva, a ne na masovnost što se pokazalo ispravnim te nam je čak 80 % članova

aktivno u radu. Statistika koju nam fejs računa piše da dnevno postavljamo oko 12 objava što znači da postavljamo 360 objava mjesečno. Ja moje objave postavljam iz svoje osobne kolekcije jer sam kolekcionar kartolina i starih fotografija te ih posjedujem – napisao je Ivo Batričević pokretač ove grupe, koja čuva sjećanja, povijest, ali i bilježi aktualne trenutke u sadašnjosti.

FOTO: FB Dubrovnik nekad

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA