16 C
Dubrovnik
Naslovnica Vijesti IZ DUBROVAČKOG STOŽERA: Spremni smo za dolazak korona virusa, razmatramo nekoliko ...

IZ DUBROVAČKOG STOŽERA: Spremni smo za dolazak korona virusa, razmatramo nekoliko lokacija za karantenu

Županijske službe spremne su za eventualno pojavljivanje korona virusa – zaključak je danas održanog sastanka Stožer Civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije o poduzetim pripremnim aktivnostima, a nakon potvrđene prisutnosti korona virusa u Hrvatskoj. Potvrđeno je da se razmatra nekoliko lokacija za karantenu kao i da su sve zdravstvene službe spremne u slučaju pojave oboljelih osoba.

– Upravo smo održali sjednicu na kojoj sam upoznao sve članove stožera s jučer održanim sastankom nacionalnog Stožera Civilne zaštite s županijskim načelnicima na području Republike Hrvatske te sam ih upoznao sa zaključcima s tog sastanak. Zaključno je da treba poboljšati komunikaciju i koordinaciju između nacionalnog Stožera i županijskih Stožera. Isto tako dan je naputak županijskim Stožerima Civilne zaštite da u rad svojih stožera uključe i epidemiologe, a donesen je naputak da nema generalne zabrane javnih događanja. Upoznati smo i s naputkom Ministarstva zdravstva koje je išlo prema svim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj koji se odnosi na zabranu posjeta pacijentima u zdravstvenim ustanovama kako zbog sezone gripe kao i pojave korona virusa – kazao je Joško Cebalo, načelnik Stožera Civilne zaštite Dubrovačko – neretvanske županije.

– Na danas održanom sastanku raspravljali smo o mjerama koje su pred nama. Svi ravnatelji zdravstvenih ustanova upoznali su nam sa svime što su dosad napravili. Možemo izraziti zadovoljstvo sa svim i Stožer Civilne zaštite smatra da su sve zdravstvene ustanove spreme za eventualnu pojavu korona virusa na području naše županije – kazao je Cebalo te je istaknuo kako se razmatra nekoliko lokacija za potencijalnu karantenu.

– U slučaju potrebe, karantena će definitivno zaživjeti – zaključio je Cebalo, a dodao je kako će se Stožer Civilne zaštite ponovno sastati u ponedjeljak te da će na njemu sudjelovati predstavnici županijske lučke uprave kao i Zračne luke kako bi se prošli njihovi protokoli, a pridružit će im se i predstavnici Sanitarne inspekcije.

– Siguran sam da ćemo u slučaju pojave korona virusa na području županije biti spremni – kazao je Cebalo.

– Što se tiče županijskog Zavoda za javno zdravstvo, mi smo već dugo vremena spremni na ovakav razvoj situacije i mogući dolazak korona virusa. U ustanovi imamo dovoljno zaštitne opreme te su smo u stalnoj koordinaciji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i kriznim stožerom, a upute o postupanju, koje onda prosljeđujemo svim zdravstvenim ustanovama, dobivamo na dnevnoj bazi. Važno je istaknuti kako je bitno dobro se informirati. Svi građani bi trebali slušati preporuke koje daju zdravstvene službe, što mogu napraviti i preko naših web stranica – kazao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo DNŽ Mato Lakić, a potom je istaknuo ulogu medija u smirivanju situacije i prenošenju točnih informacija.

– Zavod za javno zdravstvo, bez obzira na trenutačnu situaciju, tijekom cijele godine ima dežurne epidemiologe. Uvijek je netko u pripravnosti, tako da tu nema nikakvih problema – potvrdio je Lakić.

– Uspostavili smo međuresornu i interdisciplinarnu suradnju kako na razini županije, tako i na nacionalnoj razini, kako bi se što bolje pripremili i reagirali na eventualnu pojavu korona virusa u našoj županiji. Kako što znate prošle godine smo imali veliku epidemiju gripe, kao i manju epidemiju ospica, tako da nam ova situacija s korona virusom i nije novost. Imamo pripremljene obrasce postupanja i u svakodnevnoj smo komunikaciji sa Zavodom za javno zdravstvo i Ministarstvom zdravstva. U ovom trenutku u OB Dubrovnik nema osoba kod kojih se sumnja na krona virusa, a u pada je i broj oboljelih od gripe. Nema razloga za paniku. Prostor potreban za izolaciju oboljelih osoba imamo kao i dovoljan broj zaštitnih sredstava, kako za naše djelatnike tako za naše pacijente. Bolnica je sprema, a naši liječnici infektolozi imaju svakodnevna 24-satna dežurstva. Naši sugrađani mogu biti mirni – zaključio je ravnatelj OB Dubrovnik, Mario Bekić.

FOTO: Lea Pavlović, Nikša Miletić – DNŽ

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

SUSRETI UTORKOM/Zdenko Medović: Grad je moćan onoliko koliko je jak gradonačelnik

Mato Franković će na temelju ovakvog svog stava prema stanju u prostoru i prema investitorima među kojima nema jednakijih, dobiti novi mandat...

KRATKI REZOVI – FESTIVALSKO IZDANJE: Laureati Dana hrvatskog filma, frankofoni filmovi

U ovotjednom izdanju Kratkih rezova pogledajte osvrt na 29. izdanje Dana hrvatskog filma koji su završili dodijelom nagrada najbojim novim domaćim kratkim...

KRATKI REZOVI: “Mater”, “Mulan”, 15. Trash Film Festival …

U ovotjednom izdanju Kratkih rezova pogledajte osvrt na film "Mater" - naslov najboljega filma regije na beogradskom FESTu, nagrada za najbolju glumicu...

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić