27.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaUz čašicu eliksira s Marijom GrgurevićČašica eliksira s Marijom Grgurević: vrijeme je za proljetno čišćenje!

Čašica eliksira s Marijom Grgurević: vrijeme je za proljetno čišćenje!

Proljetno čišćenje je već pravi cliché, ali to je zato što ima taj neki momenat u ožujku kad odjednom vidimo prašinu po kući, čizme postanu teške i glomazne, prosto traže sloj patine i spremanje natrag u kutiju, a tijelo traži svježiju hranu, više boje i prozračivanje.

Teški smo na momente, umorni, i primjećujemo da smo malo usporeni, kao da se zemlja krene buditi prije nas pa sa zakašnjenjem hvatamo korak. Ove godine imamo i neke osobito jake astrološke energije promjene u ožujku, pa nas i one dodatno tjeraju da radimo na svojoj energiji i vitalnosti.

Ayurveda, knjiga o medicini koju su prije nekih pet tisuća godina zapisali naši Indoeuropski preci, smatra da je sve sastavljeno od kombinacije tri doshe ili osnovna energetska elementa stvaranja – kapha, vata i pitta – te da zdravlje postoji kad su one u savršenoj ravnoteži, međusobno i s prirodom u tom trenutku.

Hladna vlažna zima po svojoj dominantnoj kapha doshi koju čine elementi vode i zemlje, prirodno traži masna topla jela s korjenastim povrćem i proteinima, slatko, kolače, topla (a često i alkoholna) pića… Uzemljavajuća hrana koja nas grije iznutra i održava nam zimski zaštitni omotač od malo ekstra masti da se ne smrznemo. No, ako nismo pažljivi, lako je pretjerati u svemu tome.

Kad je kapha dosha u dobroj ravnoteži, ona daje stabilnost i snagu. No, svi znamo onaj momenat kad smo tromi i umorni, nekako depresivni i bez inspiracije… To je kapha dosha van ravnoteže.

Dolazak proljeća donosi promjene i podiže vata doshu, zračnu energiju pokreta. I dalje je prisutna hladna mokra energija kapha doshe, ali ona je sad već prezasićena i potrebno je balansirati.

Ono što se u proljeće često dogodi je da nam energija ode u drugi ekstrem, a to je previše te poletne vata dosha energije. Vata dosha jest energija zraka i pokreta, i divna je kad je u ravnoteži.

Nju podignu oni sunčani dani s tek toliko burina, kad ne znamo kud bismo prije od ponovnog buđenja društvenih događanja, kava na suncu (kava također podiže vata doshu), i novih projekata oko kuće. No, lako se premorimo od iznenadne hiperaktivnosti i pothladimo od cipelica nedovoljno toplih za prijelaz iz čizme, ili od hladnih večeri koje nas iznenade vani na zadnjoj kavi iza posla.

Da bismo u proljeće imali dobar imunitet i energiju, moramo imati dobru ravnotežu vata i kapha energije, za što nam je potrebna pitta dosha. A to je u našem tijelu dobra probavna vatra.

Upravo iz tog razloga tijelo, kad je pitta van ravnoteže s druge dvije doshe, prirodno traži hranu koja će nam očistiti probavni sustav i pokrenuti probavnu vatru.

Da bismo u ovo doba godine postigli tu ravnotežu, gorko bilje i povrće su na vrhu liste jer čiste jetru od zimskih pretjerivanja, kao i čajevi i juhe od gorkog bilja i začina.

Dobro je sad konzumirati što manje masnoća, izbaciti mliječne proizvode (jer nose jaki kapha dosha aspekt), konzumirati puno više povrća, i paziti na glavni obrok u podne kad je probavna vatra najveća.

Preporučuje se izbacivanje grickanja kroz dan da se probavna vatra regenerira, kao i intermittent fasting i juicing.

Voće je dobro ako je sezonsko, a to su trenutno citrusi, sve opet prirodno gorko. Nikako se ne preporučuje preslatko tropsko voće, u njemu dominira kapha dosha. To je naravno zato jer je u tropima vruće, pa priroda kapha doshom banane, manga, i ananasa rashlađuje pitta energiju jakog sunca.

Mudro, zar ne? Priroda će nas uvijek uputiti prema ravnoteži ako je slušamo, a slušanje nas uvijek vraća tijelu.

Svakako pojačajte i režim vježbanja, pitta energiju pojačavamo i jačom vježbom, određenim vježbama disanja i podizanjem vatre u tijelu. 

Ako volite da podršku grupe u mijenjaju navika i tranzicijama, sljedeći tjedan proljetno čišćenje u Elixiru radimo zajedno, u jednom sedmodnevnom programu koji uključuje vježbu, meditaciju i podršku oko prehrane… Zajedno smo jači, pridružite se.

Marija Grgurević je vlasnica holističkog fitness studija Elixir Vitae u Župi. Prije par godina ostavila je posao u event managementu i krenula je u podvig stvaranja jednog eksperimentalnog prostora za istraživanje nove paradigme života koji izlazi iz vlastitog kreativnog stvaranja i duhovnog rasta.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA