32.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiCapak: Najesen ćemo svakako cijepiti djecu, ali to će biti na dobrovoljnoj...

Capak: Najesen ćemo svakako cijepiti djecu, ali to će biti na dobrovoljnoj bazi

Predstavnici Nacionalnog stožera civilne zaštite i ministar obrazovanja Radovan Fuchs danas su zajedno u zagrebačkom HNK-u dodijelili priznanja i zahvalnice na Državnoj smotri učeničkih radova u pilot-projektu “Biosigurnost i biozaštita” u osnovnim i srednjim školama u RH, piše N1.

Nakon dodjele članovi stožera i ministar dali su izjave za medije.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak govorio je i o mogućnosti nagrađivanja onih koji se cijepe.

“Sutra u 19:30 će Đani Stipaničev odraditi koncert, nakon što se cijepi, kao svojevrstan poklon onima koji su se u ova tri dana cijepili bez poziva. Slično se događa i u Splitu. U Zagorju se dijele ulaznice za toplice. Postoje načini kojima se određeni stožeri služe. O tipovima novčanih nagrada nismo razmišljali. Iako Hrvatskom novčarskom zavodu ni to nije strano”, rekao je Capak.

Razmišlja li se i o cijepljenju djece?

“Što se tiče cijepljena djece, ne odlučujemo mi o tome hoće li se djeca, studenti ili tko već cijepiti, tu odluku donosi struka, nakon svih provedenih istraživanja. To nije pitanje za mene kao ministra znanosti i obrazovanja”, rekao je Radovan Fuchs.

O cijepljenju djece detaljnije je govorio Capak.

“Imamo jedno cjepivo koje je registrirano za djecu od 12 do 18 godina, to je Pfizerovo cjepivo, a vrlo skoro ćemo imati i Modernu. Priča se i o pedijatrijskim dozama Pfizera koej bi isto trebala biti uskoro. Mi smo, čim je cjepivo bilo registrirano, objavili da djeca u tom trenutku nisu prioritet, ali da treba cijepiti djecu koja su kronični bolesnici i kod koje bi virus mogao uzrokovati težu bolest. Također, rekli smo da oni koji u kući imaju kompromtirane osobe, da se i ta djeca moraju cijepiti. Najesen ćemo svakako cijepiti djecu, no kao što znate da je cijepljenje za odrasle na dobrovoljnoj bazi pa će tako biti i za djecu. Za one koji nemaju 18 godina, roditelj mora potpisati pristanak. O tome kako će to funkcionirati u praksi razmišljat ćemo najesen”, rekao je Capak.

“Postoje ambulante školske medicine. Postoji mogućnost da se u ordinacijama to organizira, a postoji mogućnost organiziranja na punktovima u školi. Vidjet ćemo najesen”, pojasnio je.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA