23.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiBURA NEZADOVOLJSTVA U KONAVLIMA Ostaje li samostan u Pridvorju bez fratra?

BURA NEZADOVOLJSTVA U KONAVLIMA Ostaje li samostan u Pridvorju bez fratra?

Buru reakcija i nezadovoljstva konavoskih vjernika izazvala je jutrošnja objava jedne članice grupe Zavazda Konavle koja je napisala da se zbog odlaska fratra, zatvara samostan u Pridvorju. Burna reakcija nije niti malo čudna niti neočekivana, budući je samostan u Pridvorju puno više od sakralnog objekta. Samostan u Pridvorju je jedna od žila kucavica konavoskog identiteta i veoma je važan u životu zajednice.

Nakon tragične smrti fra Ivana Kramara kojega konavoski puk oplakuje do danas, u Pridvorje je stigao novi fratar, Ivica Kyril Pavlović.

Prije godinu dana preselio je u Konavle te preuzeo samostan sv. Vlaha u Pridvorju, a već ove će se nedjelje, 26. studenog oprostiti od mještana. Teška srca fra Ivica odlazi na župu u Donjem Svilaju u Bosni, gdje ga šalje Franjevačka provincija Bosne Srebrene, koja je dosad upravljala konavoskim samostanom.

-Provincija Bosna Srebrena preuzela je od Franjevačke provincije sv. Jeronima u Zadru samostan na Čiovu te više nemaju interesa za samostan u Pridvorju, kojim je do sada upravljala. Ja sam premješten u povratničku župu Donji Svilaj u Bosni. Samostan sv. Vlaha vraća se pod upravu Zadarske provincije. Tko će doći umjesto mene, ne znam. Ovu nedjelju održat ću oproštajnu misu u Pridvorju, a 1. prosinca putujem u novu župu. Htio bih istaknuti kako sam oduševljen Konavlima i vjernicima, koji su me prihvatili, kao da sam tu oduvijek, izjavio je za Dubrovniknet fra Ivica Kyril Pavlović.

Tko će i kada doći u Pridvorje te upravljati samostanom sv. Vlaha, pokušali smo saznati od provincijala Franjevačke provincije sv. Jeronima u Zadru Tomislava Šanka. Tko će doći ne znamo, ali nam provincijal kaže da je informacija o zatvaranju samostana netočna.

-Samostan se ne zatvara. To su dezinformacije. Samostan će dobiti novog fratra iz naše provincije, kazao nam je Šanko u telefonskom pozivu, no nije nam rekao o kojem se fratru radi. On tvrdi da će početkom prosinca biti odrađena primopredaja samostana te da će po odlasku fra Ivice, dužnost preuzeti novi fratar, koji će i živjeti u Pridvorju.

Fratar iz Pridvorja ujedno je i policijski kapelan, pa bi novi fratar trebao preuzeti i te dužnosti.

Konavoske vjernike će ovakva izjava sigurno obradovati, a ponekad, kad ti je do nečega stalo, kao što je njima do Samostana u Pridvorju, nije loše ni “puhati na hladno”.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA