19.8 C
Dubrovnik
Petak, 24 svibnja, 2024
NaslovnicaPolitikaBranko Bačić o aferi HNB - nemamo razloga niti potrebe štititi nezakonito...

Branko Bačić o aferi HNB – nemamo razloga niti potrebe štititi nezakonito postupanje

– Predsjedništvo HDZ-a je čulo i raspravilo navode i činjenice, informacije koju su jučer i prekjučer izašle u hrvatskim medijima. Naš je stav da je potrebno, prije svega, sačekati izvješća za to nadležnih institucija kako bi mogli donijeti konačnu ocjenu o tome što je u medijima istaknuto kao eventualno nezakonito postupanje zaposlenika HNB-a.

Odbor za financije i proračun zatražio je očitovanje HNB-a na informacije koje smo doznali iz medija. Pričekat ćemo izvješća svih državnih tijela, pa ćemo nakon toga tek moći dati konačan stav.

Mi u HDZ-u nemamo razloga niti potrebe da bilo koje nezakonito postupanje štitili. Nikoga ne želimo štititi, kazao je Bačić.

Podsjetimo, novinar Indexa Ilko Ćimić otkrio je kako je četrdesetak zaposlenih u Hrvatskoj narodnoj banci, a među njima i aktualni guverner Boris Vujčić, trgovalo vrijednosnim papirima banaka za čiji su nadzor zaduženi.

Takva praksa, da zaposlenici središnjih banaka trguju vrijednosnim papirima banaka za čiji nadzor su zaduženi, zabranjena je u gotovo cijelom svijetu iz jednostavnog razloga: zato što po prirodi svog posla imaju pristup povlaštenim informacija.

O slučaju HNB-a pristižu reakcije oporbe.  Iz političke platforme Možemo ističu da su dužnosnici i zaposlenici HNB-a trgovali povlaštenim informacijama i tako prekršili hrvatske i europske zakone među kojima – Kazneni zakon te Zakon o tržištu kapitala, uredbu Europske unije o zloporabi tržišta kapitala i pravila Europske središnje banke. U SDP-u kažu da ako su navedena saznanja točna, posla ima i Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA