33.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiBožinović o popuštanju mjera: Danas bilježimo mali, ali ipak rast, ne treba...

Božinović o popuštanju mjera: Danas bilježimo mali, ali ipak rast, ne treba se kockati

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije u kojoj su objavljeni najnoviji podaci o broju zaraženih. U posljednja 24 sata zabilježeno je 388 novih slučajeve zaraze, na bolničkom liječenju je 798 osoba, a preminulo je osam osoba. Primarijus Capak kazao je kako je potvrđeno 11 slučajeva britanskog soja virusa, dok je ministar Božinović kazao kako je danas zabilježen mali rast mjera i da se ne treba kockati s popuštanjem.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak osvrnuo se na trenutnu epidemiološku situaciju.

“Prije tjedan dana smo imali 371 novooboljelog, a tjedan prije 549 od 5453 testiranja. U ovom tjednu smo imali 1597 novooboljelih, a u tih istih pet dana prošlog tjedna bilo je 1678 novooboljelih. Brojka je za 5% manje nego brojka u prošlom tjednu. Ovo je prvi puta nakon više od mjesec dana da je dnevna brojka novooboljelih nešto veća od brojke od prije tjedan dana. Incidencija je 111,4. najvišu ima Splitsko-dalmatinska županija, a najnižu Istarska. U zemljama EU, Hrvatska je na 3. mjestu, nižu incidenciju imaju samo Finska i Danska od Hrvatske. Najvišu trenutno ima Češka. Udio pozitivnih testova u ukupno testiranima je 5,5 i tu smo na sredini ljestvice zemalja EU. Ukupna stopa smrtnosti je 1324,5 i na 19. smo mjestu od 27 zemalja EU”, kazao je Capak te dodao kako su prijavljene 823 sumnja na nuspojave cjepiva, od toga 781 na Pfizer, 33 na Modernu i 18 na AstraZenecu.

Capak je kazao kako do sad imamo i 11 potvrđenih slučajeva britanskog soja virusa.

“HZJZ je screening test na nove varijante. Jučer smo testirali 17 uzoraka. Imamo 10 sumnji na novu varijantu. Uzorke uputili na potvrdu u Infektivnu kliniku i čekamo potvrdu radi li se britanskom soju ili ne”, kazao je Capak, a potom se osvrnuo na način prelaska granice onih koji su se procijepili.

“Od Bruxellesa smo dobili odgovor da bi puštanje preko granice onih koji su se cijepili bez PCR testa, bilo diskriminatorno zbog male količine cjepiva. Za sada se o tome ne razgovara. Postoji formirano kako bi trebao izgledati certifikat o cijepljenju pa vjerujem da će uskoro biti šira rasprava o tome da oni koji su cijepljeni mogu prijeći granicu”.

Capak je kazao i kako je jučer stigla prva tranša kitova za provođenje screening testova na nove varijante.

“Jučer je obrađeno 17 uzoraka, od kojih je jedan već od prije potvrđen da je britanski soj, znači da test funkcionira. Imamo kapacitet za nekoliko desetina takvih testova dnevno. Osoba koja je testirana na mutaciju ne dokazuje da je to brazilski soj nego je to jedna od mogućih mutacija, a može pripadati i nekim drugim vrstama. Ne bih to nazvao brazilskim sojem, možda će se on nazvati hrvatskim sojem jer on ima jednu mutaciju koju mogu imati i druge varijante”, pojasnio je Capak, dok je Markotić dodala da se jučer na razini EU razgovaralo o mutirajućim varijantama virusa te kako Europska komisija planira uložiti značajna sredstva kako bi se detektirali novi sojevi virusa jer je to brže i jeftinije od sekvenciranja.

“Nakana je da to budi multipleks testovima, iz kojih bi se moglo detektirati više varijanti virusa. Trebat će vremena da se ti testovi razviju, da budu sigurni, pouzdani. Razmišlja se i da će proizvođači cjepiva pratiti mutante i pokušati cjepiva prilagoditi tome”, pojasnila je Markotić.

Krunoslav Capak kazao je kako idućeg tjedna u Hrvatsku dolazi 23 400 doza Pfizer cjepiva, a kao će 25. veljače doći 16 800 doza Moderne, a od Astra Zenece se očekuje 52 658 doza.

“Do kraja ožujka će to biti više od 700.000 doza ako svi ispune obveze. Završetak druge faze je teško predvidjeti, ali u tu skupinu spada oko milijun i 200-300 tisuća ljudi, ali mi ne znamo koliko ih se želi cijepiti. Uskoro će početi platforma za cijepljenje iz koje ćemo moći povući podatke pa ćemo onda moći preciznije procijeniti”.

Novinare pristupne na današnjoj konferenciji zanimalo je i spadaju li i oni u riskantnu skupinu koja bi se trebala cijepiti. Capak je na to odgovorio kako novinari spadaju u opće stanovništvu koje nema kronične bolesti, nisi su po dobri u riskantnoj skupini, ali spadaju u skupinu prioritetnih radnika poput radnika na aerodromu i sličnih zanimanja.

Novinare je zanimlo i kako Stožer vidi rasplet pandemije nakon što se procijepi dovoljan broj stanovnika.

“Jako je teško procijeniti, Trenutno ne znako koliko točno traje imunitet kod onih koji su preboljeli covid, pogotovo ne znamo kakav je situacija kod asimptomatskih, a s obizrom da je cjepivo kratko u uoprabi ne znamo koliko će trajati imunitet. Kad naraste broj imunih imat ćemo bolju situaciju, jer u populaciji neće biti toliko osjetljivih. Očekujemo da će situacija pred ljeto biti puno bolja”kazao je Capak te dodao, kako se u međuvremenu saznalo da AstraZeneca po nekim istraživanjima štiti i od transmisije virusa.

“Ako se cijepite tim cjepivo, vjerojatno nećete trebati nositi masku jer vam se virus ne može replicirati na sluznici nosa. Takve informaciju za druga cijepiva trenutno nemamo” pojasnio je.

 “Ima niz takvih zanimanja koja će biti prioritetna i kada za to dođe vrijeme, javno ćemo sve objaviti. Imamo zahtjev od HND-a da se razmotri rizik i da se novinare stavi među prioritete kad se završi druga faza”, pojasnio je, dok se ministar Beroš osvrnuo na mogućnost nabavke ruskog cjepiva.

“Sve ovisi o dinamici stizanja dogovorenog cjepiva, ali kao odgovorna Vlada moramo razmišljati o mogućnosti da to ne bude tako. Za rusko cjepivo, ako ono nije odobreno od EMA-e, HALMED može interventno uvesti takvo cjepivo. Tu mogućnost razmatramo i obratili smo se ruskim vlastima da nam dostave dodatnu dokumentaciju”, kazao je Beroš.

Ministar Beroš kazao je kako je mogućnost uvođenja covid putovnica osjetljiva tema jer EU smatra da ne bi trebalo doći do diskriminacije.

“Naš pristup će biti praktičan. Prerano je istrčavati. Razgovori će se sigurno intenzivirati. Učinit ćemo sve što je u našoj moći kako bi nadolazeće turistička sezona bila uspješnija od protekle”, zaključio je Božinović.

Ministar Beroš pojasnio je kako je došlo 92 posto izvještaja o procesu cijepljenja.

“U pojedinim slučajevima, naše službe su ponovile upite jer je bilo nekih nejasnoća. Radi se o desetak posto slučajeva”, kazao je.

Kad je pak u pitanju popuštanje mjera ministar Božinović je kazao kako se ne treba kockati.

“Danas smo zabilježili mali, ali ipak rast. To može biti i posljednica hladnijeg vremena koje smo imali. Vidjet ćemo kako će kretati brojevi za tjedan, dva. Isto tako nadam se da će toplije vrijeme zadržati. Nadamo se da će pad nastaviti. Naša iduća prolazna točka je kraj ovoga i početak idućeg mjeseca. Nastavit ćemo donositi odluke na temelju promišljanja i modela. Moramo biti svjesni da i dalje moramo biti na oprezu i da se mjere moraju nastaviti provoditi disciplinirano”, zaključio je.  

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA