29.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiBiskup Glasnović upalio četvrtu, anđeosku svijeću

Biskup Glasnović upalio četvrtu, anđeosku svijeću

Četvrtu svijeću na adventskom vijencu ispred Kneževa Dvora u Dubrovniku u subotu 23. prosinca, uoči četvrte nedjelje došašća, upalio je dubrovački biskup mons. Roko Glasnović. Službu riječi predmolio je župnik župe sv. Petra – Boninovo s vjernicima župe, a na kraju je biskup Glasnović svima podijelio blagoslov.

Uz podjelu blagoslova biskup se kratko obratio vjernicima podsjetivši kako četiri svijeće koje su se palile na adventskom vijencu imaju nazive: svijeća nade, svijeća spasenja, svijeća radosti i anđeoska svijeća. Spomenuo je mir kojeg anđeli navještaju prigodom Isusova rođenja te svima poželio da Isus svojim porođenjem dođe u njihova srca.

U prigodnom nagovoru župnik Burić je kazao kako smisao godišnje proslave Božića “nije u romantičnoj priči koju smo oko ovog blagdana satkali, već u izgradnji svijesti da Bog, koji je ‘svojom moćnom snagom sve od ničeg stvorio, svemiru početke rasporedio, čovjeka na svoju sliku stvorio’, u našu povijest ulazi želeći biti s nama i uz nas. Riječ je tijelom postala kako bi nas svojom ljubavlju obuhvatio, kako bi nam svoj mir podario.”

Rekao je kako Bog koji je ljubav “dolazi u našu osobnu i zajedničku povijest, kako bi s nama podijelio sve naše radosti i nade, žalosti i tjeskobe”. Bog „koji od dvoga učini jedno” želi nas susresti, nastavio je župnik Burić, u pustoši naših krivih odabira i promašaja, naših svađa i sukoba, počevši od onih koji se događaju iza dobro zatvorenih vrata naših domova, preko onih u bespućima virtualnog svijeta, pa sve do onih i te kako stvarnih, u kojima stotine svakodnevno pogibaju.

Rekavši kako narodi stradaju, prijateljstva se ruše, obitelji raspadaju župnik s Boninova ustvrdio je kako nam se sve to događa jer smo izgubili mir u sebi i oko sebe.

“Izađimo iz okvira kojima smo okovali sebe, bližnjeg i Boga. Zaputimo se svi zajedno ovog Božića u potragu za mirom. Otkrijmo kako je jedino Krist mir naš. Potražimo ga otvorena srca. Susretnimo ga u sestri i bratu. Darujmo jedni drugima radost mira. Darujmo jedni drugima radost nade i ljubav. Darujmo jedni drugima Božić”, potaknuo je okupljene vjernike i svima čestitao Božić.

Mješoviti župni zbor sa s. Marinelom Žuro pjesmom je sudjelovao u službi riječi, a čitanja i molitvu vjernika čitali su vjernici ove župne zajednice.

Angelina Tadić

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA