13.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 5 prosinca, 2021
NaslovnicaVijestiBečki institut: Turizam se oporavio, Hrvatska će iduće godine rasti 5 posto

Bečki institut: Turizam se oporavio, Hrvatska će iduće godine rasti 5 posto

Bečki Institut za međunarodne ekonomske studije (WIIW) objavio je svoja predviđanja za 23 gospodarstva zemalja srednje, istočne i jugoistočne Europe (CESEE) te navodi da će u prosjeku ove godine porasti za 5.4 posto. Rezultati te revizije viši su za 1.2 postotna boda u usporedbi s ljetnom prognozom, a Hrvatska je među zemljama kojima se predviđa velik gospodarski rast, piše Index.hr.

“Snažan oporavak istočnoeuropskih gospodarstava uglavnom se objašnjava manje strogim korona-mjerama na mnogim mjestima i činjenicom da je uslužni sektor mnogo manji nego u zapadnoj Europi”, rekao je Vasily Astrov, viši ekonomist na WIIW-u i vodeći autor jesenske prognoze.

Kada je riječ o Hrvatskoj, hrvatski će BDP ove godine rasti snažnije nego u većini država članica EU koje obuhvaća ova studija. 

WIIW ističe da je turistička sezona bila ključna za hrvatski oporavak.

“Hrvatska je tijekom ljeta uspjela održati infekcije na relativno niskoj razini sezone, što je turizmu omogućilo bolje rezultate od očekivanja. S ekonomijom dodatno pojačanom solidnim oporavkom privatne potrošnje i prilivom sredstava iz EU, očekujemo skok hrvatskog BDP-a od 7.2 posto u 2021. godini”, navodi bečki institut.

Znakovito je da se hrvatski oporavak najviše temelji na porastu osobne potrošnje ove godine, a i da je Hrvatska među članicama EU čiji rast sljedećih godina najviše ovisi o tome kako će iskoristiti milijarde koje će dobiti iz Bruxellesa.

WIIW Hrvatskoj tako ove godine predviđa rast od 7.2 posto, sljedeće od 5 posto, a u 2023. godini od 4.5 posto.

Više pročitajte ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić