31.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleMASLINAR: Kalendar radova u prosincu

MASLINAR: Kalendar radova u prosincu

Kasna BERBA maslina

Još uvijek ima maslinara koji namjerno čekaju buru, kako bi se plodovi na stablu osušili i iz njih ishlapila voda, vjerujući da će onda manje platiti preradu maslina. Ali ima i onih koji vjeruju da samo od crnih plodova dobiju dobro ulje, zanemarujući povijesne činjenice da je prije tisuću godina ovo ulje bilo namijenjeno samo robovima. No ima i onih staračkih domaćinstava, kojima nije moguće uposliti strane berače, nego ih sami beru, polako i po lošem vremenu i tako dočekaju prosinac, a uljare ih čekaju i prerađuju takve masline jednom tjedno. Ali sada se u plodovima maslina nakuplja svojstveni pokvareni sok, koji kvari kvalitetu ulja i ono poprima netipična svojstva mirisa i okusa. Prema istraživanjima našeg uvaženog stručnjaka pok. mr. Pavla Bakarića, u ovo vrijeme se još mogu brati sorte dužice, uljarice, žutice, piculje i zuzorke.

KONZERVIRANJE CRNIH MASLINA

Ovo je vrijeme branja potpuno zrelih crnih maslina namijenjenih konzerviranju. Beru se što krupniji, čvrsti i zdravi plodovi bez uboda i oštećenja, slažu se u plastične rupičaste košare, najviše u visinu do deset centimetara. Za konzerviranje na tradicionalan način sušenjem ili pečenjem beru se plodovi koji su dobro namreškani – smežurani, oni koji su počeli gubiti vodu iz ploda.

Savjet mjeseca

Komina od masline i vegetabilna voda su korisne i vrijedne sekundarne sirovine. Vegetabilna voda može se pred kišu ispuštati u maslinik, a komina se može koristiti kao stočna hrana, visokovrijedan ogrjev, organsko gnojivo i u zadnje vrijeme kao sirovina za proizvodnju bio dizela.

Više u novom broju časopisa Maslinar, br. 81

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA