31.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaPolitikaAKTUALNI SAT: ponovljena pitanja o aerodromu Trebinje, Thermoterapiji, srednjoj školi u Pločama

AKTUALNI SAT: ponovljena pitanja o aerodromu Trebinje, Thermoterapiji, srednjoj školi u Pločama

U Studentskom domu s početkom u 12 sati započela je 8. sjednica Županijske skupštine. Na Dnevnom redu nalaze se 33 točke, među kojima je i izbor laureata uz Dan županije. Kao što je uobičajeno, skupština je svoj rad započela vijećničkim pitanja. Vijećnici su tako županu postavili pitanja vezano uz izgradnju zračne luke u Trebinju, izgradnju autoceste do Osojnika, navodima djelatnika doma Thermoterapia, izgradnji centra za djecu s poteškoćama u Metkoviću.

Na današnjoj sjednici prisutno je 27 vijećnika – skupština može donositi pravovaljane odluke.

Predloženi dnevni red je jednoglasno usvojen. Na isti način usvojen je i zapisnik s prethodne, 7. sjednice.

Vijećnička pitanja

Skupština je svoj današnji rad započela vijećničkim pitanjima.

O cikloturizmu i ugrozi od potresa

Vijećnik Sentić postavio je dva pitanja županu Dobroslaviću.

“Što naša županija čini po pitanju razvoja cikloturizma? Nedavno smo svjedočili jakom potresu koji je pogodio BiH, a osjetio se i na području naše županije. Što naša županija čini po tom pitanju? Koliko su naši vatrogasci obučeni i spremni za razne vrste ugroza?”.

Župan Dobroslavić kazao je kako je cikloturizam vid turizma koji se u posljednjih nekoliko godina ubrzano razvija.

“Mi se želimo u taj vid turizma uključiti svojom ponudom. Realizirali smo nekoliko biciklističkih cesta. Na europske fondove prijavili smo se s obuhvatnim projektom koji se odnosi na cikloturizma. Važno je da budemo u korak s trendovima koji se u pravilu odnose na aktivni turizma. Imali smo prije nekoliko dana ponovno negativno iskustvo po pitanju potresa. Svjesni smo da se nalazimo na ugroženom području. Potres je jedna od važnih ugroza koja nas može pogoditi. Kroz nekoliko europskih projekata nabavili smo kvalitetnu opremu za spašavanje iz ruševina. Možemo se nositi s izazovima koji su pred nama, no nećemo stati na tome. I jučerašnja konferencija potvrdila da je područje oko Dubrovnika ugroženo”, kazao je župan Dobroslavić te čestitao vatrogascima blagdan sv. Florijana.

“Danas imamo respektabilnu snagu u vatrogastvu. Spremni su odgovoriti na sve izazove”, poručio je župan te dodao kako su vatrogasci spremni za sve moguće intervencije.

Što je s izgradnjom srednje škole u Pločama?

Vijećnik Karamatić upitao je što je s izgradnjom nove zgrade srednje škole u Pločama.

“Hoće li se graditi škola u Pločama? Mogu li se djeca u Pločama nadati jednosmjenskoj nastavi? Zašto projekt koji ima građevinsku dozvolu nije realiziran? Uskoro se bliži Dan grada Ploča. U proteklim ste godinama izbjegavali dolazak u Ploče? Možemo li vas očekivati na ovogodišnjoj proslavi? Možda je to i prilika da razgovarate s gradonačelnikom”, kazao je vijećnik.

Župan Dobroslavić kazao je kako srednja škola u Pločama ima isti tretman kao i sve škole na području županije. Potvrdio je i kako je županija dobila od Grada Ploča pravo gradnje, koje još uvijek nije isteklo.

“Pokušavamo tu školu realizirati i prijaviti na EU fondove. No, ta škola nam u ovom trenutku nije prioritet. Naravno, ako budem mogao doći ću u Ploče na Dan grada. Gradonačelnik se ne odaziva na sastanke, a uvijek je pozvan kao i sve drugi. Ploče su nam iznimno važne. Mi smo na području Ploča realizirali puno projekata od važnosti za županiju i grad. Otvorili smo i Poduzetnički inkubator, napravili smo zračne orgulje. Nemam nikakvih dugova prema Pločama, niti ćemo ih imati u budućnosti. U našem interesu je napredak svakog dijela županije, odgovorio je župan Dobroslavić.

“Pravo građenje za srednju školu u Pločama je isteklo 2019. godine. Upravo sam to provjerio sa zamjenikom gradonačelnika Ploča. Vi to ne znate”, kazao je Karamatić.

Koliko je izbjeglica iz Ukrajine pristiglo u našu županiju?

Vijećnik Andrić upitao je postavio je pitanje vezano uz početak turističke sezone.

“Imali u našoj županiji izbjeglica iz Ukrajine i o kojem se broju radi? Jesu li adekvatno smješteni, je li se netko od njih zaposlio?”, upitao je Andrić.

Župan je Andriću odgovorio da je sezona započela dobro, a kako se na podružju naše županije trenutno nalazi 1285 osoba izbjeglih iz Ukrajine.

“Rezultati koje imamo u prva četiri mjeseca govore nam da su naše prognoze od 70 posto noćenja u odnosu na 2019., moguće ostvariti. Prema zadnjim podacima imamo 1285 prijavljenih osoba iz Ukrajine, među njima ima i onih koji nisu zatražili pomoć od naših institucija. 284 osobe su zatražile pomoć od naših institucija. U škola imamo 34 učenika iz Ukrajine, a u vrtićima četvero djece. Nadamo se da će se agresije što prije završiti”, kazao je župan.

O domu Thermotherapia

Vijećnik Jerković postavio je pitanje vezano uz Thermotherapia, odnosno osvrnuo se na pismo djelatnika u kojem su iznijeli optužbe na rad doma.

“Djelatnici iznose teške optužbe, od nedostatka zdravstvene skrbi u domu, nedostatak osoblja, nedostatka dizala, odbijanja osnivača donacije za dizalo. Navodi se da su u vrijeme zabrane posjeta tijekom pandemije određene obitelji mogle posjećivati svoje članove obitelji po stranačkim, rodbinski, kumovskim linija. Iznesene su teške optužbe na rad doma. Navodi se da je Nonin dom zatvoren zbog manjih nepravilnosti. Jeste li upoznati navedenim i što namjeravate učiniti?”, upitao je Jerković te župana upitao kad će se otvoriti sustav za navodnjavanje Glog.

Župan Dobroslavić kazao je kako nije upoznat s navedenim primjedbama na rad doma Thermotherapia.

“Ne mogu komentirati vaše navode. Naši domovi za starije, pa i Dom Dubrovniku potvrdili su se u ovo doba krize. Mi nismo dobili nikakvu primjedbu i mislim da to nije dobro. Domove posjećuju inspekcije, nismo imali primjedbe s njihove strane kad je u pitanju ovaj dom. Provjerit ćemo navode. Nije dobro da se politizira, ako se želi nešto promijeniti treba ići redom. Trebalo je prvo obavijestiti ravanteljicu, pa nas. . Navodnjavanje Glog je u funkciji”, odgovorio je župan.

Vijećnik Jerković kazao je kako je u sinoćnoj emisiji na jednoj lokalnoj televiziju ravnateljica Doma potvrdila da je upoznata s navedenim pismom djelatnika.

“Ne tvrdim da su informacije točne, ali one kruže. I one nisu nimalo dobre ni za vas ni za ovu skupštinu. I jako oporbenim vijećnika glasam za odluke vezane za sustav socijalne skrbi. Svečano ste otvorili sustav Glog, ali on nije u funkciji”, kazao je Jerković.

Župan Dobroslavić ponovio je kako je kao osnivač Doma, Županija trebala biti obaviještena. Kazao je kako u sustavu Glog ima vode.

“Tko želi odmah koristiti taj sustav, može ga koristiti. Neka nam se jave”, poručio je.

O rekonstrukciji Vile Čingrije i Centru za djecu s poteškoćama u Metkoviću

Vijećnik Brčić postavio je županu pitanje vezano uz rekonstrukciju Vile Čingrija, a upitao ga je i što je s najavljenim centrom za djecu s poteškoćama u Metkoviću.

Župan je potvrdio kako je izdana građevinska dozvola za Vilu Čingriju.

“Izdavanje dozvola za zgrade koje se nalaze pod zaštitom iziskuje dodatno vrijeme. Idemo u postupak javne nabave. Navedeni postupak smo proveli za zgradu Garište. Izvođač radova je poznat, idemo na sklapanje ugovora. Iako uvijek možemo računati na žalbe, ovdje to ne očekujemo. U tijeku je intervencija na samoj Turističkoj školi, kao i nabava opreme za sve strukovne škola koje sudjeluju u ovom projektu. Time ćemo poboljšati uvjete za nastavu u svim školama. Iznimno važan dio projekta su obrazovni procesi koji se rade u suradnji s renomiranim centrom iz Baskije”, kazao je župan te se osvrnuo na centar za djecu s poteškoćama u Metkoviću.

“Centar će biti smješten u prostorima Dnevne bolnice u Metkoviću. S gradom Metkovićem ćemo sklopiti ugovor o sufinanciranju. Želimo da se grad u to uključi. Vrijednost radova se procjenjuje na 4 milijuna kuna, a županija će snositi veći dio troškova. Našoj djeci treba ovakav Centar. Udruga koja će se koristiti ovim prostorima, pruža usluge i na Pelješcu”, kazao je župan.

O gradnji autoceste i zračnoj luci Trebinje

Vijećnik Mujan postavio je pitanje vezano uz izgradnju ceste Ston – Osojnik i izgradnju zračne luke u Trebinju.

“Trasa bi se trebala promijeniti. Ministra Ćorića više nema – gradio je u zaštićenom području, a ujedno je to odobravao kao ministar okoliša. Glasali smo za deklaraciju vezano uz zračnu luku u Trebinju. Kakav je stav zauzet? Očekujem da bar potpredsjednica Šimpraga dođe u Dubrovnik i pomogne nam razriješiti ovo pitanje, a vezano uz zaštitu okoliša i vode. O ovome ništa nisam čuo u medijima. Slava Bogu!”, kazao je Mujan.

Župan Dobroslavić kazao je kako će Studija izdvodljivosti i Studija utjecaja na okoliš odrediti sve detalje, no kako će županija i dalje zalagati na povezivanju putem autoceste.

“Usprotivili smo se projektu zračne luke Trebinje jer taj projekt vidimo kao ugrozu naše županije. Ne dolazi u obzir da bi mi komentirali njihove poduzetničke poteze No, smatram da je zračna luka na 8 kilometara uzvodno od izvorišta Omble, ugroza naše županije. Tražili smo da dokažu da nas projekt neće ugroziti. Dobili smo odgovor da će BiH postupiti strogo po ESPO konvenciji. No, to se nije dogodilo po pitanju projekta Gornji horizonti. Moramo raščistiti pitanje zračne luke. Ona je osim ekološke ugroze i sigurnosno pitanje. Nije nam drago da Republika Srbija gradi na granici BiH i Hrvatske zračnu luku. Nije nam drago da govore da će pista biti dulje od one u našoj zračnoj luci. Zadnji put kad je Republika Srbija bila na granici Bosne i Hercegovine, bila je s Užičkim korpusom. Gradite što mislite da vam treba, ali nas ne smijete ugrožavati. Postoje razne špekulacije po pitanju ove zračne luke. Neka oni sami izgrade zračnu luku koja neće ugrožavati Omblu. Nismo imali problema s izgradnjom zračne luke na Zupcima. Ovo je nešto drugo i zato se mi protivimo”, odgovorio je župan.

Vijećnik Mujan izrazio je zadovoljstvo odgovorom župana Dobroslavića.

“Zračna luka je preblizu. Niste mi uspjeli odgovoriti koliko naša država pridaje važnosti ovom pitanju. No, zadovoljan sam stavom Županije i Grada” naglasio je Mujan.

Pitanja vijećnika su ovim iscrpljena.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA