30.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiAKTIVNOSTI GRADA: Potpisan ugovor o izvođenju radova ugradnje sustava dizalica topline u...

AKTIVNOSTI GRADA: Potpisan ugovor o izvođenju radova ugradnje sustava dizalica topline u zgradu gradskog bazena, obnovljena igrališta OŠ Lapad i Gimnazije …

Gradonačelnik u obilasku aktivnih gradilišta brojnih gradskih projekata

Gradonačelnik Mato Franković sa suradnicima obišao je danas aktivna gradilišta koja se izvode na gradskom području, a dio su investicijskog ciklusa kojeg provodi Grad Dubrovnik i društva u njegovom vlasništvu.

Gradonačelnik i suradnici obišli su:

spomen obilježje poginulom vatrogascu Goranu Komlencu,

gradilište Lapadske obale,

budući dječji vrtić u Solitudu,

hidrotehnički tunel Srđ,

azil za životinje i

tržnicu Gruž.

U nekoliko narednih tjedana bit će ispunjeni svi preduvjeti za početak izvođenja i novih investicija, a koje uključuju:

sportsko i  dječje igralište u Šumetu,

igralište Suđurađ,

ugradnju dizalica topline u zgradu gradskog bazena,

spojnu cestu Tamarć i

dječji vrtić u DOC-u.

Obnovljeno sportsko igralište OŠ Lapad

Nastavno na obnovu ograde i drugih elemenata igrališta, Upravni odjel za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu Grada Dubrovnika putem ugovornog izvođača angažiranog za održavanje dječjih igrališta i sportskih terena obnovio je asfaltnu podlogu na sportskom terenu OŠ Lapad.

Radovi vrijedni 58.472,69 eura s PDV-om uključivali su privremenu demontažu košarkaške konstrukcije i nogometnih golova, ugradnju asfaltne mase, iscrtavanje terena za nogomet, košarku i odbojku, čišćenje i emuliranje površine.

Podsjetimo, u prosincu prošle godine na ovom sportskom igralištu izvršena je cjelovita obnova ograde i ogradne konstrukcije. Radovi su uključivali skidanje i zamjenu oštećenog pletiva ukupne površine 780 metara kvadratnih, popravak i zamjenu 320 metara ogradnih cijevi te bojanje cjelokupne ogradne konstrukcije. U konstrukciju iza golova ugrađene su sajle od nehrđajućeg čelika radi dodatnog učvršćenja žičanog pletiva te su obojane obje košarkaške konstrukcije i oba gola na koje su postavljene nove mrežice.

Grad nastavlja s utvrđenim programom uređenja sportskih i dječjih igrališta, a sve kako bi najmlađi sugrađani imali adekvatne vanjske prostore za rekreaciju, zabavu, igru i druge brojne aktivnosti.

Uređeno sportsko igralište kod Gimnazije – postavljena podloga s umjetnom travom

Sportsko igralište kod Gimnazije Dubrovnik uređeno je i na njega je postavljena travnata podloga nakon što je isto ustupljeno Gradu na korištenje.

Na godinama zapuštenom sportskom igralištu izvedeni su radovi postavljanja umjetne trave te su postavljeni golovi za mali nogomet.

Vrijednost radova je 80.193,75 EUR  s PDV-om. Izvođač radova je Tau oprema d.o.o., a investicija je u cijelosti financirana iz Proračuna Grada Dubrovnika.

U sklopu radova, uz postavljanje trave, mjestimično su sanirane tribine te je od raslinja očišćen prostor uz igralište.

Na ovaj način, vrijedan prostor za rekreaciju i sport građana s područja gradskog kotara Grad i Ploče iza Grada dostupan je za svakodnevno korištenje.

Potpisan ugovor o izvođenju radova ugradnje sustava dizalica topline u zgradu gradskog bazena

Ugovor o izvođenju radova ugradnje sustava dizalica topline s morskom vodom na gradskom bazenu u Gružu, kojim će se postići ušteda potrošnje energenata u iznosu od najmanje 130 tisuća eura na godišnjoj razini, potpisali su danas gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i predsjednik Uprave tvrtke Tromont d.o.o. Ivan Parčina.

Navedena tvrtka za izvođača radova odbrana je na temelju provedenog otvorenog postupka javne nabave, a cijena radova definirana ugovorom ukupno iznosi 2.021.781,63 eura s PDV-om. Rok izvođenja radova je osam mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao.

Podsjetimo, investicija ugradnje sustava dizalica topline s morskom vodom provodi se u sklopu EU projekta i sufinancirana je bespovratnim sredstvima u ukupnom iznosu od 1.348.240,57 eura. Većina tog iznosa, 1.238.923,76 eura, odnosi se na sredstva osigurana kroz program „Energija i klimatske promjene” u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP), dok je dodatnih 109.316,81 eura Gradu Dubrovniku odobreno kroz Program za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini.

Nositelj projekta je Grad Dubrovnik, dok projektne partnere čine Dubrovačka razvojna agencija DURA, Norveška uprava za vodne resurse i energiju te Energetski Institut Hrvoje Požar. Ulogu Upravitelja Programa „Energija i klimatske promjene“ ima Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, a ministar Šime Erlić je prilikom predstavljanja projekta u travnju u Dubrovniku upravo Grad Dubrovnik istaknuo kao primjer dobre prakse za druge gradove i općine u realizaciji sličnih projekata.

Rekonstrukcijom strojarnice gradskog bazena stara fosilna tehnologija lož ulja zamijenit će se s modernim sustavom obnovljivih izvora energije s neprekidnim izvorom grijanja morskom vodom. Energija mora i tehnologija dizalice topline koristit će se za zagrijavanje vode u velikom i malom bazenu te za zagrijavanje samog objekta. Na ovaj način moglo bi se na godišnjoj razini uštedjeti gotovo 100 posto ukupne godišnje potrošnje lož ulja, a procijenjeno smanjenje emitiranja ugljikovog dioksida (CO2) od tisuću tona na godišnjoj razini.

Potpisivanju ugovora o izvođenju radova uz gradonačelnika Frankovića nazočili su službenica ovlaštena za privremeno obavljanje poslova radnog mjesta pročelnice Upravnog odjela za europske fondove Martina Skopljaković, pročelnica Upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima Paula Pikunić Vugdelija, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić te ravnatelj Javne ustanove Športski objekti Dubrovnik Lukša Klaić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA