28.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiAKTIVNOSTI GRADA: napreduje rekonstrukcija luke na Kalamoti, odabran izvođač radova za OŠ...

AKTIVNOSTI GRADA: napreduje rekonstrukcija luke na Kalamoti, odabran izvođač radova za OŠ Marina Getaldića

U proteklom tjednu gradonačelnik Mato Franković je zajedno s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem i županom Nikolom Dobroslavićem, obišao je u četvrtk radove na rekonstrukciji luke u Donjem Čelu na Koločepu. Obnovom i uređenjem OŠ Marina Getaldića na dvije lokacije (na adresi Ilije Sarake 7 – prostor buduće škole i adresi Nikole Gučetića 1 – prostor sadašnje škole Centar) ispunit će svi potrebi preduvjeti priključenja i ove škole režimu nastave u jednoj smjeni. Grad Dubrovnik i ove će godine financirati program ”Crveni križ u Gradu” – Služba spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja na dubrovačkim plažama.

GRADONAČELNIK S MINISTROM BUTKOVIĆEM OBIŠAO GRADILIŠTE LUKE NA KALAMOTI

Gradonačelnik Mato Franković, zajedno s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem i županom Nikolom Dobroslavićem, obišao je u četvrtk radove na rekonstrukciji luke u Donjem Čelu na Koločepu. Vrijednost projekta “Rekonstrukcija luke za javni promet u naselju Donje Čelo – otok Koločep” je oko 30 milijuna kuna, od čega se 85 posto financira iz europskog Kohezijskog fonda, a ostatak od 15 posto osigurava Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

”Ovo je jedan od osam EU projekata rekonstrukcije luka u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, po čemu ova županija prednjači u RH. Projekt ide jako dobro, zadovoljni smo i prema podacima od izvođača, radovi bi mogli biti završeni i prije predviđenog roka, koji je 15. prosinca ove godine” ministar Oleg Butković.

Gradonačelnik Mato Franković ovom se prigodom zahvalio Županijskoj lučkoj upravi, Županiji dubrovačko-neretvanskoj i resornom Ministarstvu na ulaganju u lučku infrastrukturu Elafitskih otoka.

”Navedeno smatramo vrlo bitnim jer podiže kvalitetu života na našim Elafitskim otocima. Ono na čemu mi radimo jest ulaganje u komunalnu infrastrukturu, odnosno izgradnja vodoopskrbne i kanalizacijske mreže na našim otocima. Na Lopudu smo počeli, na Šipan ćemo vrlo skoro, a na Kalamoti ćemo prvo dogovoriti trasu s mještanima, a potom nakon izmjene projekta krenuti u daljnju pripremu za izvođenje radova izgradnje vodovodne i kanalizacijske mreže”, naglasio je gradonačelnik Franković.

Prije obilaska održan je i sastanak na kojem se razgovaralo o projektima na području Grada i Županije, između ostalog i o mogućnosti financiranja ceste Tamarić u Mokošici. Za navedenu cestu Grad Dubrovnik već je ishodio građevinsku dozvolu, a njezinom izgradnjom i spajanjem s nerazvrstanom cestom Lozica-Mokošica-Komolac-Sustjepan, uvelike će se rasteretiti promet Ulicom Bartola Kašića u Mokošici, kao i olakšati pristup školi i vrtiću.

OŠ MARINA GETALDIĆA USKORO NA DVIJE LOKACIJE U POVIJESNOJ JEZGRI

Obnovom i uređenjem OŠ Marina Getaldića na dvije lokacije (na adresi Ilije Sarake 7 – prostor buduće škole i adresi Nikole Gučetića 1 – prostor sadašnje škole Centar) ispunit će svi potrebi preduvjeti priključenja i ove škole režimu nastave u jednoj smjeni. Nakon provedene javne nabave, s izvođačem Alfaplan građenje d.o.o. potpisat će se ugovor za radove vrijedne 14.130.404,38 kuna s PDV-om.

Novi objekt škole smješten je u nekadašnjoj palači omeđenoj ulicama Ilije Sarake i Pobijana, a koju je Gradu bez naknade ustupila Dubrovačka biskupija. Za potrebe razredne nastave od 1. do 3. razreda organizira se šest učionica za 105 učenika. Nova zgrada škole sadržavat će i prostor za održavanje dodatnih aktivnosti, blagovaonicu te druge servisne prostore i prostore nastavnog osoblja. Preuređenje i obnova postojeće građevine odvijat će se skladu s konzervatorskim smjernicama na način da će se unutrašnjost prilagoditi potrebama škole te će se povećati energetska učinkovitost.

U sklopu projekta predviđena je adaptacija i opremanje manjeg obuhvata zgrade Centar, nakon čega će OŠ Marina Getaldića raspolagati će s ukupno 16 učionica za 8 razreda po dva odjeljenja i adekvatnim kabinetima predmetne nastave. U konačnici, omogućit će se izvođenje nastave u jednoj smjeni.

Ideja vodilja ovog projekta jest rješavanje potrebe OŠ Marina Getaldića za napuštanjem prostora Gimnazije Dubrovnik, gdje se odvija dio nastave (od 5. do 8. razreda), a temelji se i na ideji revitaliziranja zapuštenih objekata unutar zidina. Podsjetimo, ukupna vrijednost namjenskog financiranja definiranog ugovorom o donaciji, koji su u studenom 2019. godine potpisali gradonačelnik Mato Franković i predsjednik Zaklade Caboga Stiftung dr. Ivo Felner, iznosi dva milijuna eura.

SPASIOCI NA PLAŽAMA PONOVNO OD PONEDJELJKA

Grad Dubrovnik i ove će godine financirati program ”Crveni križ u Gradu” – Služba spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja na dubrovačkim plažama. Nastavlja se tako dugogodišnja praksa, a 15 spasioca Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik, koji su prošli edukaciju, krenut će s radom na gradskim plažama od ponedjeljka 21. lipnja.

Bit će prisutni svakodnevno od 10 do 18 sati na plažama na Dančama, Mandraču, Bellevueu, Šuliću, Štikovici, Zatonu Malom i Orašcu. Ujedno se na plaži Mandrač formira Spasilačka postaja, gdje će biti i baza plovila ‘Rescue Runner’, koje služi za spašavanje na moru. Ovaj skuter nabavljen je prošle godine sredstvima Grada Dubrovnika, a dubrovački Crveni križ prvi je u Hrvatskoj dobio ovakvo plovilo. Spasilačka postaja na Mandraču nalazit će se na dijelu plaže namijenjenom osobama s invaliditetom te će djelatnici biti na raspolaganju za pomoć kod korištenja liftera za spuštanje i izlazak iz mora.

Predstavljanje projekta „Plastic Smart Cities“ i Akcijskog plana

U sklopu projekta „Plastic Smart Cities“ u Lazaretima je održana dvodnevna radionica na kojima se predstavio projekt, kao i „Akcijski plan smanjenja onečišćenja plastikom u gradu Dubrovniku za razdoblje 2021.- 2026.“.

„Grad Dubrovnik je napravio  značajan iskorak činjenicom da je Gradonačelnik potpisao Akcijski plan projekta „Plastic Smart Cities“ te smo time postali prvi grad u Hrvatskoj koji ima takav dokument i naš je cilj, kao i želja da se sve što je sadržano u Akcijskom planu i provodi. Ove radionice koje  su okupile predstavnike gradske uprave, javnih poduzeća, kulturnih ustanova i  ostale , zapravo pokazuju da je riječ o veoma ozbiljnom pristupu koji se odnosi na sva poduzeća i ustanove čime Grad Dubrovnik upravlja, a koje su na jednak način kao i mi dužni provoditi Akcijski plan. Glavni koordinatori su Udruga Sunce Split, Čistoća Dubrovnik, kao i dva gradska upravna odjela – odjel za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša te odjel za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju. Međutim, odgovornost da se aktivnosti  Akcijskog plana provode leži na svima jer je to cilj i svrha donošenja takvog  dokumenta – da njegovom realizacijom Dubrovnik napravi još jedan korak naprijed prema zaštiti okoliša, očuvanju zdravlja ljudi i svemu onome što je kroz ovaj projekt sadržano“ , istaknula je zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić.

Gradonačelnik Franković na CNN-u o oporavku turizma

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković gostovao je uživo u CNN-ovoj izuzetno gledanoj emisiji Quest Means Bussiness, koja se u petak navečer emitirala iz Dubrovnika. Svjetski poznati novinar Richard Quest milijunskoj publici predstavio je Dubrovnik koji je krenuo u turistički oporavak i s gradonačelnikom Frankovićem razgovarao o ponovnom otvaranju za turiste.

”Dubrovnik je ‘COVID free’, imamo tek nekoliko aktivnih slučajeva, turistički djelatnici su u velikoj mjeri procijepljeni, kao i veliki broj građana i idemo u jako dobrom smjeru”, rekao je gradonačelnik Franković. Istaknuo je i važnost direktnih zrakoplovnih veza sa Sjedinjenim Američkim Državama, čiji će gosti prvih mjeseci nakon otvaranja biti prvi po broju dolazaka, ali i izrazio nadu da će se u tom smislu uskoro otvoriti i britansko tržište.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA