31.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiAKTIVNOSTI GRADA: Ključevi gradskih stanova uručeni OB Dubrovnik, Domu zdravlja i Domu...

AKTIVNOSTI GRADA: Ključevi gradskih stanova uručeni OB Dubrovnik, Domu zdravlja i Domu Maslina, radionice participativnog budžetiranja

I ovoga tjedna donosimo pregled aktivnosti i projekata Grada Dubrovnika.

Javni poziv za sufinanciranje programa športskih aktivnosti za osobe s invaliditetom i djecu s poteškoćama u razvoju za Grad Dubrovnik u 2023.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika, putem Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo, raspisao je Javni poziv za sufinanciranje programa športskih aktivnosti za osobe s invaliditetom i djecu s poteškoćama u razvoju za Grad Dubrovnik u 2023.

Temeljni cilj raspisivanja Javnog poziva za sufinanciranje programa športskih aktivnosti za osobe s invaliditetom i djecu s poteškoćama u razvoju za Grad Dubrovnik u 2023. je promicanje bavljenja športom osoba s invaliditetom. Potreba za provođenjem programa proizlazi iz činjenice da je redovito vježbanje jedno od najprirodnijih metoda za očuvanje sposobnosti organizma, sprječavanje i ublažavanje razvoja kroničnih i degenerativnih promjena i bolesti.

Opći cilj jest povećanje kvalitete života djece i mladih s invaliditetom kroz provođenje športskih programa treninga i natjecanja u športskim klubovima Grada Dubrovnika i na taj način omogućiti zdraviji život kroz razvoj športskih aktivnosti na području Grada Dubrovnika, a sve u skladu sa Strategijom razvoja športa i športske infrastrukture Grada Dubrovnika od 2018. do 2028. godine.

Grad Dubrovnik sufinancirat će po pojedinom programu sljedeće troškove športskih aktivnosti za osobe s invaliditetom i djecu s poteškoćama u razvoju za Grad Dubrovnik u 2023. godini:

1.       Edukacija stručnog kadra;

2.       Sufinanciranje nabavke športskih rekvizita i opreme;

3.       Sufinanciranje stručnog rada sa športašima s invaliditetom;

4.       Natjecateljski program športaša s invaliditetom te

5.       Potpora perspektivnim mladim športašima s invaliditetom.

Sredstva za provedbu Javnog poziva osigurana su u Izmjenama i dopunama Proračuna Grada Dubrovnika za 2023. godinu u ukupnom iznosu od 73.181,00 eura.

Najmanji iznos sufinanciranja po športskom programu za osobe s invaliditetom i djecu s poteškoćama u razvoju za Grad Dubrovnik u 2023. koji prijavitelj može ugovoriti je 3.000,00 eura, a najveći 13.000,00 eura.

Javni poziv otvoren je od 3. srpnja  do  3 . kolovoza 2023, a možete ga pronaći ovdje.

Zamjenica gradonačelnika Tepšić na svečanom otvaranju 6. međunarodne znanstvene konferencije DIEM

Zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić sudjelovala je danas u Studentskom domu na svečanom otvaranju 6. međunarodne znanstvene konferencije Dubrovnik International Economic Meeting (DIEM 2023) koja se s temom Globalna kriza, digitalna transformacija i novi liderski i poduzetnički pristupi do 1. srpnja 2023. održava u Dubrovniku.

Goste i sudionike konferencije koja se održava u organizaciji Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku zamjenica Tepšić upoznala je s poviješću Dubrovnika prezentiravši im neke od specifičnosti i brojne dosege grada koji je u prošlosti bio sjedište slavne Dubrovačke Republike, a osvrnula se i na neke izazove s kojima se, istaknula je, uspješno nosi suvremeni Dubrovnik.

-„Cilj nam je pronaći ravnotežu koja će omogućiti nesmetan razvoj gospodarstva, ali istovremeno nametnuti strogu zaštitu vrijedne povijesne baštine uz poboljšanje kvalitete svakodnevnog života naših građana. U tom procesu koristimo tehnološka rješenja i rješenja za pametne gradove kako bismo postigli racionalnije upravljanje kulturnim i prirodnim resursima i razvili nova tržišta kako bismo poboljšali ukupnu otpornost, budući da smo uglavnom monokulturna ekonomija“, rekla je između ostalog zamjenica gradonačelnika. 

Cilj konferencije je okupiti znanstvenike iz cijelog svijeta koji će prezentirati rezultate svojih empirijskih ekonomskih i društvenih istraživanja o aktualnoj ekonomskoj problematici. Zaključci s konferencije i inovativni pristupi rješavanju suvremenih ekonomskih problema na korist su ne samo znanstvenicima i institucijama na kojima djeluju nego i poslovnim subjektima koji se u svojoj svakodnevnoj praksi suočavaju s brojnim izazovima koje nosi suvremeno poslovno okruženje.

Gradonačelnik na predstavljanju knjige Berte Dragičević „Fragmenti sjećanja na dubrovačku ratnu 1991.“

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sudjelovao je na predstavljanju knjige Berte Dragičević “Fragmenti sjećanja na dubrovačku ratnu 1991.” održanom večeras u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad. Uz autoricu i gradonačelnika, u predstavljanju su sudjelovali i autori priloga u knjizi, ratni gradonačelnik Dubrovnika Pero Poljanić, ratni kolega Miho Katičić, novinar Željko Žutelija, kao i urednica Iva Dedo.

„Polako prolazi 32 godine od početka agresije na naš Grad. U tim trenucima svoj obol obrani dali su brojni znani i neznani heroji. Nažalost, ja bih rekao nedovoljno toga je ostalo zapisano za budućnost i buduće naraštaje. I zato ovaj iznimno vrijedan zapis gospođe Berte Dragičević koji svjedoči kako i na koji način se branio grad, kakvi napori su uloženi kako bi se pokazala istina o Gradu. Svjedoči kao iznimno važan dokument koji priča o našoj nedavnoj prošlosti koje se mi jako dobro sjećamo, ali ostat će kao trajno gradivo. Svjedoči i još nečemu, kako je rekao pokojni general Nojko Marinović – da je pamćenje alat, a mržnja golem teret.“ – istaknuo je gradonačelnik Franković.

Berta Dragičević u knjizi oživljava neke od najizazovnijih trenutaka u povijesti Dubrovnika, kada se, kako sama autorica piše, Grad branio ne samo oružjem već i pisanom riječju. Tada, Dragičević je dodijeljena uloga koordinatorice Službe informiranja i veza u Kriznom štabu Općine Dubrovnik, a u prosincu iste godine imenovana je jednom od troje koordinatora Službe za odnose s javnošću. Njen zadatak, kako iznosi, bio je informiranje Zagreba i inozemne javnosti o ratnim stradanjima koja su pogodile područje Općine. Ratna sjećanja Berte Dragičević poduprta su slikovnim prikazima, fotografijama te izvornim dokumentima, odnosno prijepiskom s brojnim istaknutim osobama onog vremena.

Pisane priloge u knjizi “Fragmenti sjećanja na dubrovačku ratnu 1991.” ostvarili su i ratni gradonačelnik Dubrovnika Pero Poljanić, ratni kolega Miho Katičić, novinar Željko Žutelija, Stjepan Sučić iz Matice Hrvatske te Dubrovkinja iz Washingtona Tane Dušilo Cavich.

10. obljetnica članstva Hrvatske u Europskoj uniji – Grad Dubrovnik i EU fondovi

Deset godina nakon pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, pozitivni učinci integracije u europsku zajednicu naroda itekako su vidljivi na hrvatskom jugu, koji je velikim angažmanom i umješnošću Vlade RH, konačno spojen s maticom zemljom. Hrvatska je izgradnjom Pelješkog mosta spojena i s Europskom unijom.

Iako punopravna članica Europske unije od 1. srpnja 2013. godine, Republika Hrvatska je pred ovaj jubilej postala korisnica svih benefita članstva. Pristupanjem Hrvatske šengenskom prostoru i ulaskom u eurozonu došlo je do cjelovite integracije Hrvatske u Europsku uniju.

Grad Dubrovnik u posljednjih sedam godina mandata gradonačelnika Mata Frankovića značajno koristi dostupna bespovratna sredstva iz fondova Europske unije koristeći ih za kapitalna ulaganja u društvenu, prometnu i komunalnu infrasturkturu. Ističe se projekti obnove baštine, ulaganja u škole i vrtiće, izgradnja prometnica….

Grad Dubrovnik veliku priliku u korištenju fondova Europske unije vidi i u novom financijskom razdoblju te je veliki broj projekata spreman za realizaciju.

Pročelnica Antić Brautović na predstavljanju knjige “Bibice – priča o Gradu kroz djelovanje liječnika iz obitelji Bibica”

Pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika Julijana Antić Brautović nazočila je večeras predstavljanju knjige “Bibice – priča o Gradu kroz djelovanje liječnika iz obitelji Bibica”, projekciji filma i izložbi vrijedne donacije Ane Bakija-Konsuo tri djela Vlaha Bukovca s portretima obitelji Bibica Zbirci Umjetnička galerija Dubrovnik / Museum of Modern Art Dubrovnik.

 Knjiga „Bibice – priča o Gradu kroz djelovanje liječnika iz obitelji Bibica” autora izv.prof.dr.sc. Ane Bakije – Konsuo, dr.med. i mr. sc. Ivice Vučaka, dr.med. koja je izašla u izdanju Medicinske naklade priča je o Dubrovniku i njegovim ljudima, životima i ljudskim sudbinama u jednom vremenu, uokvirena kontekstom onodobnih povijesnih, društvenih i političkih mijena.

Njihovo djelovanje u Dubrovniku značajno je u sagledavanju povijesti medicine i razvoja medicinske struke, a prikaz njihovih brojnih društvenih i sportskih aktivnosti vrijedan je prinos u stvaranju slike o dubrovačkom životu i prilikama krajem 19. i tijekom prve polovine 20. stoljeća. Svjedočanstvo je to o ljudima koji su svoj poziv i svoje emocije vezali uz Grad i tako na najbolji mogući način sudjelovali u stvaranju njegova identiteta, obogativši njegovu svakodnevicu i ostavljajući trag u njegovoj bogatoj prošlosti.

Višegodišnje istraživanje liječnika iz obitelji Bibica rezultiralo je ne samo knjigom tiskanom na hrvatskom i engleskom jeziku, već i prikupljenom povijesnom građom i portretima Vlaha Bukovca koja predstavljaju članove iz obitelji Bibica, u vlasništvu autorice Ane Bakije – Konsuo. Arhivsku građu (diplome, svjedodžbe, dokumenti, fotografije i sl.) vlasnica je donirala Državnom arhivu u Dubrovniku kako bi se sačuvali kao vrijedno vrelo za buduća istraživanja.

Zbirci Umjetničke galerije Dubrovnik izv.prof.dr.sc. Ana Bakija Konsuo, dr.med. donirala je tri djela Vlaha Bukovca koja prikazuju portrete obitelji Bibica (Portret Frana Bibice, 1891., ulje / platno, 60 x 47 cm, Portret Marka st. Bibice, 1907., ulje / lesonit. 59,5 x 42, 4 cm, Portret Lucije Bibice rođ. Drašković, 1881., ulje / platno, 42, 5 x 32 cm), a koja će na dan promocije knjige i filma Bibice – priča o Gradu kroz djelovanje liječnika iz obitelji Bibica biti predstavljena na prvom katu izložbenog prostora Umjetničke galerije Dubrovnik.

FOTO: Miho Skvrce

Sjećanje na stradale hrvatske branitelje iz Imotskog

Dubrovnik se na današnji dan sjeća važne uloge i žrtve hrvatskih branitelja s područja Imotskog u obrani i oslobađanju šireg dubrovačkog područja.

Tim povodom kod spomenika u Trstenom priređen je komemorativni program kojim je obilježena 26. obljetnica podizanja spomen obilježja u sjećanje na 36 imotskih vitezova poginulih na južnom ratištu u Domovinskom ratu te na 31. obljetnicu deblokade Golubova kamena.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je nekoliko riječi obiteljima palih imotskih vitezova, njihovim suborcima, predstavnicima Grada prijatelja Imotskog s gradonačelnikom Ivanom Budalićem i ostalim okupljenim sudionicima programa. –„Kultura sjećanja je vrlo bitna. One koji su svoje živote dali za našu Domovinu čini živima, ali nas istovremeni poziva na oprez da se nikad ništa slično ne bi ponovilo. Moramo biti ponosni na njih i s pijetetom ih se sjećati zauvijek. Danas se u javnom prostoru često vodi rasprava o tome koji su simboli ispravni, a koji neispravni. Odgovor na to pitanje daje nam naša bliska prošlost. Ispravni simboli su oni koji su nas branili, a neispravni oni koji su nas napadali“, rekao je gradonačelnik Mato Franković.

Izaslanstvo Grada Dubrovnika, uz gradonačelnika, činili su još pročelnik Upravnog odjela za proračun, financije i naplatu Ante Vojvodić te pročelnik Službe za unutarnju reviziju Ivan Bajić.

Sveta misa zadušnica služena je u mjesnoj crkvi Svetog Vida.

Ovom iznimno vrijednom donacijom značajno je obogaćena Zbirka moderne i suvremene umjetnosti Umjetničke galerije Dubrovnik što je i snažan poticaj za daljnja istraživanja o životu i radu velikog Vlaha Bukovca kao i obitelji Bibica.

Akcija MUP-a: Odgovorno uživajte u ljetovanju

U namjeri što boljeg preventivnog informiranja građana i turista o odgovornom ponašanju te pravilnim reakcijama u ljetnom razdoblju, Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske izdalo je letak „Odgovorno uživajte u ljetovanju“ s pet važnih preporuka:

– praćenje vremenske prognoze koja informira o mogućim toplinskim valovima ili drugim opasnim vremenskim pojavama,

– informacije kako se pravilno zaštititi od jakog sunca; izbjegavanjem izlaganja izravnoj sunčevoj svjetlosti između 10 i 17 sati, uzimanjem dovoljno tekućine, nošenjem lagane svijetle odjeće. Posebno se također upozoravaju građani i turisti da ne ostavljaju djecu i životinje u parkiranom vozilu,

– preporuke izletnicima da na izlete u prirodu ne idu sami te da obavezno ponesu prikladnu odjeću i obuću, zalihe vode i hrane te napunjeni mobitel,

– informacije o telefonskom broju 112 na kojem građani i turisti mogu dobiti pomoć policije, vatrogasaca, hitne medicinske službe, gorske službe spašavanja i drugih službi i udruga građana uključenih u sustav civilne zaštite.

– upozorenje kako je zabranjeno paljenje vatre na otvorenom te da, ako uoče plamen ili dim, trebaju odmah nazvati 112 ili vatrogasce na 193.

Letak je izdan i na engleskom jeziku “Enjoy your vacation responsibly”.

Uređene i preostale plaže i kupališta na širem gradskom području

U potpunosti su dovršeni redoviti radovi na održavanju javnih kupališta Grada Dubrovnika, započeti početkom mjeseca travnja.

S ciljem ugodnog boravka građana i posjetitelja na gradskim plažama,  putem nadležnog Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more na lokacijama Šipan (Katino,  Priježba i Suđurađ), Koločep (Gornje i Donje Čelo), Mokošica, Lozica,  Buža, Belveder i u Šuliću sanirala su se manja oštećenja koja su obuhvatila popravke i pituravanja ograda, rukohvata,  skalica i zidova.

Obavljeno je ravnanje i dohranjivanje žala, kao i betonski radovi čime su ispunjeni zahtjevi kupača.

Podsjetimo, kako je prethodno ususret ljetnoj sezoni dovršeno čišćenje i priprema plaža Mandrač, Mandrač plaža za pse, Ankora, Orsan i Bat Zaton, Brsečine, Veliki Žali, Orsan, Villa Banac (Titova), Štikovica, ispred Hotela Vis, Orašac Hawaii, Porporela i na Pogačiću.

Gradonačelnik na radionici participativnog budžetiranja u Mokošici

U svom  gradskom kotaru, na radionici participativnog budžetiranja u Mokošici, sudjelovao je danas poslijepodne i dubrovački gradonačelnik Mato Franković. Posljednjih mjesec dana na području Grada Dubrovnika održano je 19 ovakvih radionica, na kojima građani iznose prijedloge projekata koje bi željeli vidjeti na svom području.

“Jako mi je bilo važno da ovaj projekt zaživi i vidimo danas da kao prvi ovakav projekt u Hrvatskoj zaista živi punim plućima”, kazao je gradonačelnik Franković.

Do danas su građani, u svojim gradskim kotarima i mjesnim odborima, predali više od 170 različitih projektnih prijedloga te se na taj način direktno uključili u proces donošenja odluka o raspodjeli dijela javnih sredstava.

Naime, stanovnici gradskih područja identificiraju probleme i potrebe prostora u kojem žive, predlažu rješenja te nakon stručne tehničke provjere kroz proces glasovanja odabiru koje će se ideje financirati iz proračuna Grada. Mogu predložiti pojedinačni projekt u vrijednosti do 60 tisuća eura za mjesni odbor i do 120 tisuća eura za gradski kotar.

Radionice su, uz današnju u Mokošici, do sada održane u gradskim kotarima Lapad, Gruž, Grad, Montovjerna, Pile-Kono i Komolac te mjesnim odborima Ljubač, Mravinjac, Riđica, Gromača, Orašac, Osojnik, Bosanka, Brsečine, Trsteno, Zaton, Mrčevo, kao i u dva mjesna odbora na otoku Šipanu.

Projekt participativnog budžetiranja – za bolji Grad – provode Grad Dubrovnik i Dubrovačka razvojna agencija DURA.

Čestitka gradonačelnika juniorima VK Jug na osvojenom Kupu Hrvatske

Povodom osvajanja Kupa Hrvatske, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković uputio je čestitku juniorima Vaterpolskog kluba Jug Adriatic osiguranje.

Dragi Jugaši, poštovani treneru i stručni stožeru!

Ponovili ste prošlogodišnji vrhunski uspjeh, dupla kruna je ponovno Vaša! Krajem siječnja postali ste prvaci Hrvatske, a sada ste zasluženo podigli i kup Hrvatske.

Predana igra i timski rad su Vas doveli do kraja bez poraza, još jednom ste svima pokazali da ste najbolji. Velike čestitke upućujem cijelom stručnom stožeru te posebno treneru Hrvoju Koljaninu koji Vas je doveo do pobjedničkog puta, vjerujem da ste mu priredili savršeni poklon prije odlaska na novu dužnost. Također od srca čestitam i Vlahu Pavliću koji je proglašen najboljim igračem.

Siguran sam da ćete i dalje nastaviti s ovakvim izvrsnim rezultatima i da će neki od Vas jednog dana nizati velike pobjede u kapicama seniora.

Gradonačelnik Mato Franković

“JEDNO SRCE JEDNA DUŠA – OD VUKOVARA DO DUBROVNIKA” Grad Dubrovnik podržao akciju braniteljskih udruga

Hrvatski branitelji iz Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije koji su u sklopu projekta ,,Jedno srce jedna duša – od Vukovara do Dubrovnika”  krajem svibnja krenuli iz Vukovara, danas su nakon 36 dana hodanja uspješno završili put dug 1100 kilometara.

Ispred Velike Onofrijeve fontane u ime Grada Dubrovnika dočekao ih je zamjenik pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić.

U ovoj je prigodi zamjenik pročelnika Katičić braniteljima poželio dobrodošlicu u Dubrovnik, iskazavši zadovoljstvo hvalevrijednom inicijativom koja u središte stavlja upravo očuvanje vrijednosti iz Domovinskog rata, zajedništvo branitelja, koji su svoje živote utkali u slobodu Domovine.

Nakon kratkog posjeta povijesnoj jezgri, kod Spomen križa na Srđu zamjenik Katičić i branitelji položili su vijence i zapalili svijeće u spomen na poginule branitelje i stradale civile, prisjetivši se tako njihove hrabrosti i smjelosti u teškim ratnim danima.

Sedmu godinu zaredom Gradu odlična ocjena za transparentnost proračuna

Za razdoblje studeni 2022. – travanj 2023. Grad Dubrovnik ocijenjen je sa najvišom ocjenom (5) za razinu proračunske transparentnosti koju dodjeljuje Institut za javne financije. To podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca.

Naime, Institut za javne financije predstavio je rezultate najnovijeg ciklusa istraživanja proračunske transparentnosti svih hrvatskih županija, gradova i općina. Čistu peticu za transparentnost ove je godine dobilo 109 gradova, među kojima i Grad Dubrovnik, što je još jedna potvrda efikasnosti upravljanja javnim sredstvima i odgovornosti vlasti lokalne jedinice.

Vrijedi podsjetiti kako je gradska uprava digitalizirala sustav javne uprave i to kroz projekt „Otvoreni grad“ koji građanima omogućuje transparentan uvid u poslovanje jedinice lokalne samouprave. Sustav je podijeljen u tri kategorije i osigurava uvid u sve stavke gradskog proračuna, uz usporedbu s prethodnim proračunima i svim rebalansima, financijske transakcije sa svim poslovnim subjektima s kojima posluje Grad. Glavni cilj je da svaki građanin razumije u koju se svrhu troši novac, zbog čega je sve prikazano na jednostavan i razumljiv način.

Usto, kroz dio sustava „Vox Populi – Građani upravljaju Gradom“ stanovnicima je omogućeno i sudjelovanje u samom upravljanu gradom i donošenju odluka. Dok se putem projekta participativno budžetiranje koji je u tijeku, izravnom demokracijom građanima omogućuje neposredno uključivanje u proces donošenja odluka o raspodjeli dijela javnih sredstava.

Sigurno ljeto u gradu i na otocima

Grad Dubrovnik i ove godine financira djelovanje Spasilačke službe Crvenog križa Dubrovnik, za što je osigurano 70.343,00 eura. Obučeni spasioci su od 27. lipnja prisutni na gradskim plažama Mandrač i Danče, a od idućeg tjedna i na plažama u Štikovici i na Bellevueu. Na ovaj način nastavlja se dugogodišnja suradnja Grada i gradskog društva Crvenog križa s ciljem sigurnog boravka na našim plažama.

Uz sufinanciranje Turističke zajednice grada Dubrovnika, Rezervata Lokrum i Društva prijatelja dubrovačke starine, timovi prve pomoći Crvenog križa ove su godine ponovno prisutni na najposjećenijim lokacijama i to na dva punkta na Lokrumu, dva na Stradunu i dva na zidinama.

U povijesnoj jezgri ovo je ljeto ponovno otvorena turistička ambulanta, u Androvićevoj ulici, u prostoru kojeg je Grad Dubrovnik dodijelio Domu zdravlja za potrebe ambulante te u prethodnim godinama i financirao njezino djelovanje.

Grad Dubrovnik brine i za zdravstvenu sigurnost stanovnika udaljenijih područja grada pa tako već šestu godinu zaredom nastavlja osiguravati financijska sredstva za punkt pripravnosti hitne medicine na otocima Šipanu, Lopudu i Koločepu. Za interventni tim na Elafitima i to cijelu kalendarsku godinu, temeljem ugovora o poslovnoj suradnji sa Zavodom za hitnu medicinu DNŽ, osigurana su sredstva u visini od 37.162,00 eura.

Sklopljen je i ugovor s Domom zdravlja Dubrovnik za cjelogodišnji rad ambulante na otoku Koločepu. U tu svrhu osigurano je 18.315,00 eura za troškove plaće i dodatka na plaću za liječnika obiteljske medicine.

Nastavljena je i poslovna suradnja s medicinsko-biokemijskim laboratorijem u svrhu osiguranja pružanja primarne zdravstvene zaštite laboratorijskih usluga stanovnicima naselja Mokošica. Ukupan iznos za ugovoreno razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2023. iznosi 17.519,00 eura.

Uručeni ključevi gradskih stanova Općoj bolnici Dubrovnik, Domu zdravlja te Centru za pružanje usluga u zajednici Maslina

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uručio je danas ključeve stanova u Mokošici koji su u vlasništvu Grada Dubrovnika Općoj bolnici Dubrovnik, Domu zdravlja te Centru za pružanje usluga u zajednici Maslina. Ključeve su u ime institucija primili ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Mario Bekić, ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik Branko Bazdan te ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici Maslina Iliana Stojanović, a primopredaji je nazočila i pročelnica Upravnog odjela za gospodarenje imovinom, opće i pravne poslove Marijeta Hladilo.

Nakon što su na 21. sjednici Gradskog vijeća prihvaćeni prijedlozi zaključka o sklapanju Ugovora o najmu stana sa slobodno ugovorenom najamninom na određeno vrijeme, Grad Dubrovnik je dao u najam po jedan stan Općoj bolnici Dubrovnik i Domu zdravlja Dubrovnik kako bi se time pružila potpora u rješavanju problema stambenog zbrinjavanja liječnika navedenih ustanova, dok je Centar za pružanje usluga u zajednici Maslina dobio dva stana koji će osigurati stanovanje djeci najduže do 26. godine života.

Dajući u najam stanove u svom vlasništvu uz simbolični iznos najamnine, Grad Dubrovnik pomaže zdravstvene i druge ustanove od interesa za Grad, pa je tako do sada dodijeljeno 10 stanova – tri za potrebe Opće bolnice, dva za Dom zdravlja, tri za Dom Maslina te po jedan za Kazalište Marina Držića i Sveučilište u Dubrovniku.

U Lazaretima predstavljena knjiga Vesne Miović: “Dubrovački ples s kugom: vrijeme Lazareta na Pločama”

U organizaciji Dubrovačke baštine i Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku u večernjim satima održano je predstavljanje knjige Vesne Miović: “Dubrovački ples s kugom: vrijeme Lazareta na Pločama”, a kojem je nazočila i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Julijana Antić Brautović.

Knjigu su, pored autorice, predstavile Nella Lonza i Ljiljana Betica Radić te moderatorica Zrinka Lucianović. U svom su izlaganju prisutnima prezentirale tematiku koja govori o jedinstvenom i iznimno učinkovito dinamičnom sustavu obrane od kuge koji je koncizno opisan u samoj knjizi, a zahvaljujući kojem je Dubrovačka Republika uspješno branila živote stanovnika i ekonomski opstanak.

Također, ova vrijedna knjiga donosi cjeloviti prikaz i spoznaje o povijesti svih dubrovačkih lazareta do pada Republike, kao i o nastanku i funkciji sanitarnog koridora i ulozi vlastele u izrazito teškim životnim okolnostima, gdje je prevladavala prije svega strah od kuge. Posebnu pozornost autorica posvećuje funkciji lazareta kao monumentalnom i skladnom kompleksu, u koji je tadašnja Republika značajno investirala.

Vesna Miović je međunarodno priznata istraživačica povijesti osmansko – dubrovačkih odnosa i povijesti dubrovačkih Židova. U svojim radovima se u više navrata bavila Lazaretima na Pločama: prvo kada je prije dvadesetak godina proučavala ulogu osmanskog emina koji je stanovao u Lazaretima, potom u sklopu monografije „Lazareti u Dubrovniku“ izdane prigodom završetka projekta „Lazareti –kreativna četvrt Dubrovnika“.

Više od 250 zabavnih i kulturnih programa ovo ljeto u Gradu

Nastupom Soulfingersa na Stradunu, u noći otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara, nastavlja se niz zabavnih programa, ukupno 20 koncerata, koje Grad Dubrovnik ovo ljeto organizira u suradnji s Turističkom zajednicom grada Dubrovnika.

Nakon već održanih noći Trstenog uz Matka i Branu te Orašca uz grupu Magazin, uslijedit će:

20.07. Osojnik – grupa Viva

22.07. Lopud – Alka Vuica

22.07. Zaton – Domenica

22.07. Kalamota, Gornje Čelo – Matija Cvek

29.07. Brsečine – klapa Kampanel

03.08. Šipanska luka – grupa TBF

09.08. Najbolje hrvatske klape na Stradunu

10.08. Pilarska noć – grupa Trio gušt

11.08. Zaton – grupa Magazin

12.08. Šipan, Suđurađ – Alen Nižetić

12.08. Noć Uvale Lapad – Jole

14.08. Orašac – klapa Iskon

26.08. Uvala Lapad – klapa Rišpet

26.08. Koncert Srđan i Vukan – ispred crkve sv. Vlaha

27.08. Noć Ploča – Maja Šuput

02.09. Gruška noć – Giuliano

27.09. Svjetski dan turizma – nastup DSO-a ispred crkve sv. Vlaha.

U sklopu manifestacije ”Ulicama našeg Grada”, također u  organizaciji TZ-a i Grada, tijekom srpnja i kolovoza izvest će se 40-ak koncerata u Uvali Lapad i kraj Onofrijeve fontane, a nastupat će klape Ragusavecchia, Maestral, Ragusa, Subrenum, Karaka, Kolafjaka, Poklisari, Pučki pjevači, Trio Laus, Kvartet Taliri te KUD sv. Juraj Osojnik. Tako u nastavku tjedna ovaj petak u Uvali pjevaju Taliri, a u nedjelju Pučki pjevači, dok će klapa Subrenum pjesmom razveseliti u gradu. Glazbeni programi započinju u 22 i traju do 23 sata, a program se nastavlja naredna dva mjeseca.

Tu je i niz ostalih kulturnih i zabavnih programa, u suorganizaciji Grada i gradskih društava i ustanova.

Svoj slavljenički, svečani koncert povodom 180 godina postojanja Gradska glazba Dubrovnik održat će ovaj petak, 7. srpnja u 21 sat ispred Crkve sv Vlaha, koncertom Klape Cambi 14. srpnja počinje Ljeto u Lazaretima, koje donosi i druga događanja, a za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti 5. kolovoza ispred Crkve sv Vlaha koncert će održati Dubrovački simfonijski orkestar uz Hrvatski vokalni ansambl Sv. Blaž.

Koncertnu poslasticu na svojoj ljetnoj pozornici Kina Slavica donose Kinematografi Dubrovnik, a među četiri koncerta je i onaj gitarskog virtuoza Vlatka Stefanovskog, 2. kolovoza.

Vrlo bogat sadržaj najavljuju i ustanove u kulturi Grada Dubrovnika, od Dubrovačkih ljetnih igara s gotovo 70 dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih programa, muzeji, galerije i knjižnice s izložbama i drugim događanjima, Folklorni ansambl Linđo, kao i Dubrovački simfonijski orkestar koji priprema dvadesetak koncerata i događanja za kraj kolovoza i rujan, poput festivala ‘Dubrovnik u pozno ljeto’ i ‘Stradun Classic’.

Što nas sve čeka ovo ljeto u Gradu provjerite i u Kalendaru događanja Grada Dubrovnika.

Gradonačelnik na svečanosti imenovanja novog počasnog konzula Danske

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić prisustvovali su danas svečanosti imenovanja novog počasnog konzula Kraljevine Danske u Dubrovniku – Tomislava Đurkovića. Egzekvaturu i pismo imenovanja uručio mu je veleposlanik Danske u RH nj. e. Ole Henrik Frijs-Madsen.

Gradonačelnik Franković u ovoj je prigodi izrazio dobrodošlicu veleposlaniku i uputio čestitku novom počasnom konzulu, koji je na tom mjestu, nakon 10 godina počasne službe, zamijenio dosadašnjeg konzula Vlaha Đurkovića.

”Još od vremena Republike Dubrovnik je imao razvijenu diplomaciju i službu vanjskih poslova, i to vrlo uspješnu, s važnim postignućima u međunarodnim odnosima. Danas nastavljamo tu tradiciju, o čemu najbolje svjedoči i ovaj trenutak, ali i činjenica da imamo 17 počasnih konzulata u našem gradu”, kazao je gradonačelnik Franković, uz čestitke novoimenovanom počasnom konzulu.

Danski veleposlanik nj. e. Ole Henrik Frijs-Madsen zahvalio je dosadašnjem i izrazio nadu u jednako uspješnu suradnju s novim počasnim konzulom, koji je istaknuo da će mu dobrobit državljana Danske koji borave u našem gradu biti prioritet, uz daljnje njegovanje i širenje dobrih odnosa dvije zemlje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA