32.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiACI d.d. uprihodio više od 5 milijuna eura u prvom kvartalu 2024.

ACI d.d. uprihodio više od 5 milijuna eura u prvom kvartalu 2024.

Najveći lanac marina na Mediteranu i regionalni predvodnik nautičkog sektora, ACI d.d., u prvom je kvartalu 2024. nastavio s pozitivnim trendom rasta.

Nakon što je prošla poslovna godina, jubilarna 40. od osnutka nacionalnog nautičkog lanca, polučila 35,9 milijuna eura poslovnih prihoda prema revidiranom godišnjem izvješću, u prva tri mjeseca ove godine Društvo je uprihodilo 5,7 milijuna eura. Riječ je o pokazateljima većim za 11% ili 0,6 milijuna eura više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a najznačajniji je porast pritom zabilježen kod usluge godišnjeg veza. Nastavno na kontinuirane aktivnosti koje kompanija provodi za što skorije rješenje pitanja koncesijskih ugovora, u prvome je kvartalu u održavanje kvalitete infrastrukture uloženo ukupno 0,5 milijuna eura, i to ponajprije u ACI marinama Rab, Skradin i „Veljko Barbieri“.

-Poslovanje Društva u prvom kvartalu ove godine obilježeno je prvenstveno pripremom za predstojeću sezonu, kako u dijelu komercijalnih uvjeta i odnosa s poslovnim partnerima, tako i kroz pripremu marina u segmentu investicija i održavanju koncesijskih prostora. Navedeno se očituje i kroz ostvarene rezultate poslovanja kompanije, stoga ne iznenađuje povećanje poslovnih prihoda za 11% u odnosu na isto razdoblje lani. Dobre rezultate postižemo kontinuiranim iskoracima u području nautičkih usluga i infrastrukture, a u ovome kvartalu iste smo ostvarili zahvaljujući povećanju prihoda od usluga godišnjeg veza. Smatramo da smo u najvećoj mjeri pripremljeni za predstojeće razdoblje, a u novu sezonu ulazimo ohrabreni osjetnim porastom poslovnih prihoda zabilježenih već u prvom kvartalu – istaknuo je predsjednik Uprave ACI d.d. Kristijan Pavić.

ACI je u prvom kvartalu ove godine realizirao 0,5 milijuna eura kapitalnih ulaganja koja su prvenstveno bila usmjerena na održavanje kvalitete, odnosno sigurnosti u pružanju usluge nautičarima, a u najvećoj se mjeri odnose na sanacije sidrenih sustava u ACI marinama Rab, Skradin te „Veljko Barbieri“ u Slanom. Nadalje, u izvještajnom razdoblju ostvaren je rast prihoda od prodaje, koji su u odnosu na usporedno razdoblje veći za 0,6 milijuna eura, a što predstavlja rast od 12%. Najveći je rast pritom zabilježen od usluge godišnjeg veza i to u iznosu od 0,5 milijuna eura.

Nastavak je ovo pozitivnog trenda rasta zabilježenog proteklih nekoliko godina. Naime, prema izvještaju neovisnog revizora potvrđeno je  da je u 2023. godini nacionalni lanac marina ostvario 35,9 milijuna eura poslovnih prihoda. Pritom su prihodi od prodaje bili veći za 2,9 milijuna eura, odnosno 9% u odnosu na godinu ranije te su iznosili 34,6 milijuna eura, a ostvareni su s istim kapacitetima kojima ACI raspolaže već dugi niz godina, što prije svega, odražava stabilnost poslovanja. U protekloj je godini ostvaren i pozitivan bruto financijski rezultat u vrijednosti od 3,7 milijuna eura, kao i EBITDA u iznosu od 12,7 milijuna eura.

Strateški razvoj poslovanja kompanije i dalje nailazi na ograničenja zbog produženja koncesija, što ostaje pitanje kojemu menadžment Društva pridaje potpunu pozornost, budući da većina ACI-jevih ugovora o koncesijama ističe 2030. godine. Uz intenzivne aktivnosti vezane uz produženje koncesija, ACI je u nastavku 2024. godine posvećen pripremi marina za početak nautičke sezone, a u planu je i realizacija značajnijih ulaganja. Riječ je o strateškim ulaganjima vrijednim 12,5 milijuna eura, od čega je dio već započeo u prvom kvartalu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA