23.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 29 travnja, 2024
NaslovnicaSportŠpanjolci su opet bili bolji od Barakuda

Španjolci su opet bili bolji od Barakuda

U 2. kolu A skupine Svjetskog prvenstva u Dohi, Španjolska je ruku na srce, ali u sportu nije sramota priznati, bila bolja.
Aktualni prvak Europe je pobijedio doprvaka Starog kontinenta, dakle našu reprezentaciju i time praktički osigurali prvo mjesto u skupini. Hrvatska će u petak pobjedom nad Južnom Afrikom potvrditi drugo mjesto i ulazak u tzv. osminu finala protiv trećeg iz skupine B odnosno vrlo vjerojatno Kina ili Brazil.

Španjolska je vodila cijelim tijekom susreta, dok je Hrvatska samo u jednom navratu izjednačila (3:3). Bilo je to sredinom druge četvrtine, da bi odgovor Španjolske bio dva brza gola u manje od jedne minute – Munarriz i Cabanas.
U trećoj četvrtini samo jedan gol uopće i taj je nažalost bio u našoj mreži – Granados za 6:3. Naznaka da ćemo teško ove večeri u Dohi do uspjeha, da bi golom Sanahuje početkom zadnje četvrtine, u prvom napadu Španjolaca, suparnik poveo 7:3. Rijetko kada momčad ovakve kvalitete može ispustiti prednost od čak 4 gola u zadnjim minutama. Nije se to niti sada dogodilo. U igri naše reprezentacije bilo je previše tehničkih pogrešaka (krivih dodavanja, izgubljenih lopti…) da to suparnik ne bi znao i mogao kazniti.

Sve ovo ipak ne mijenja bitnije naš plan u Dohi, a koji se tiče Pariza i olimpijskih igara. One su itekako dostižne, ništa nije nepopravljivo. U petak će Hrvatska pobijediti Južnu Afriku (14.00 sati po hrvatskom vremenu), da bi u nadolazeću nedjelju slijedio susret lažne osmine finala protiv trećeplasiranog iz skupine B – Kine ili Brazila.

Ivica Tucak, izbornik Hrvatske:
– Nismo danas bili dobri, a za pobijediti ovakvu reprezentaciju kakva je Španjolska nužno je biti puno bolji. Možda bi ovo što smo sada odigrali bilo dovoljno za pobijediti neku momčad lošije kvalitete, ali protiv Španjolske morate biti na 100% mogućnosti. Mi to nismo bili. Nismo to bili od početka. Govor tijela prije utakmice je bio takav da nije dovoljan za pobijediti ovakvu utakmicu. Jako puno je bilo tehničkih pogrešaka, krivo dodanih lopti, dopuštanje kontri… Sve ono što smo upozoravali. Ono što smo prije Španjolske upozoravali, ne postoji tu u obrani ‘moj igrač’, ne postoji ‘moj’, nego ‘naš igrač’. Svi radimo, svi pomažemo, zatvaramo prostor za kontranapad. Tu smo bili ‘procurili’ 5-6 puta i to je za detaljnu analizu koju ćemo i napraviti. Sad imamo dva lakša suparnika, što nam je opet jako bitno i okrećemo se odmah osmini finala. Ključnoj utakmici na cijelom Svjetskom prvenstvu u pogledu onog što smo mi označili kao cilj, kao prvi cilj.

Luka Lončar:
– Nažalost, ostat ćemo u ritmu utakmica svaki drugi dan, ali daleko od toga da nismo željeli pobjedu. Španjolska je pokazala zašto je najbolja, a to je zato je sami malo griješe, ali zato kažnjavaju sve, pa i najmanje pogreške suparnika. To je sažetak ove utakmice. Oni su uzeli sve što smo im mi dali, mi se moramo popraviti ako želimo ono po što smo došli, a došli smo u borbu za medalje. To nas mora zanimati, bolja igra, koncentracija.

Ante Vukicevic of Croatia during the water polo men match between team Spain (white caps) and team Croatia (blue caps) of the 21st World Aquatics Championships at the Aspire Dome in Doha (Qatar), February 7, 2024.

Ante Vukičević:
– Definitivno su bili bolji Španjolci i tu se nema što za dodati, tražiti opravdanja kojih i nema. Loše smo energetski ušli u utakmici, a to je protiv Španjolske uvijek osuđeno na poraz. Obrana je na trenutke bile dosta dobra, na čelu s Markom Bijačem, ali nedostajalo nam je agresivnosti i širine u napadu, točnosti u protoku lopte. Nikako se nismo uspjeli konsolidirati za dati gol.

Marko Bijac of Croatia during the water polo men match between team Spain (white caps) and team Croatia (blue caps) of the 21st World Aquatics Championships at the Aspire Dome in Doha (Qatar), February 7, 2024.

Marko Bijač:
– Očigledno je da nismo bili pravi, nismo pokazali agresivnost, pogotovo u napadu. Ne onako kako je to bilo u prethodne dvije utakmice sa Španjolcima, a oni su to znali iskoristiti. Nisu nam de facto dopuštali niti jedan lagan šut prema njihovom golu. Kontrolirali su utakmicu od negdje druge četvrtine pa do kraja. Pred kraj smo pokušali mi s M-zonom, ali i tu su se dobro snašli. Čestitam im na pobjedi, a nama ostaje prvenstveno se dobro pripremiti za osminu finala, te za ostatak turnira.

Loren Fatovic of Croatia during the water polo men match between team Spain (white caps) and team Croatia (blue caps) of the 21st World Aquatics Championships at the Aspire Dome in Doha (Qatar), February 7, 2024.

Loren Fatović:
– Od početka nismo ušli čvrsto u utakmicu, ne onako kako se treba da bi se dobilo ili uopće igralo sa Španjolcima. Imali smo nakon četvrtinu i pol solidan rezultat, čak smo imali kod 3:3 šansu za povesti. Ja sam promašio jedan udarac. Nismo bili dovoljno spremni za njihovu ovakvu agresivnost. Promašivali smo čak i ‘zicere’ iz čega su oni najopasniji, pa idu u kontru. Sad, ako nam je u dva mjeseca trebala jedna loša utakmica, onda je možda dobro da se to dogodilo sada, a ne kasnije kada će biti i još bitnije. 

Foto:HVS/Giorgio Scala / Deepbluemedia

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA