18.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 1 svibnja, 2024
NaslovnicaUz čašicu eliksira s Marijom GrgurevićUz čašicu eliksira: 2024.-a, godina uspjeha i manifestacije ili godina ekonomskog i...

Uz čašicu eliksira: 2024.-a, godina uspjeha i manifestacije ili godina ekonomskog i društvenog kraha…?

Sretna Nova godina svima, kad god ju slavili! 

Po najnovijem sistemu promatranja planeta i vremena, mandali Human designa, prirodna nova godina počinje kad tek kad sunce uđe u znak Vodenjaka, tj. u vrata 41. Ove godine je to 22.1.  

Možda je baš to razlog zašto za ove prve tjedne nove godine kažu da su najdepresivniji… Zato jer smo u vakumu, nova godina još nije stigla!

Mi sve nešto navrat-nanos… Turistička sezona 2023. jedva da je finula, a mi smo već bili u hektici blagdana i Nove godine. A zapravo bi nam baš dobro došlo tih mjesec dana, predlažem da pomaknemo cijelu stvar, ako se slažete!

Kako god vam ludo to zvučalo, istina je da se nova godina slavi na pregršt različitih datuma, ovisno o kulturi, definiciji nove godine i tipu kalendara.

Po majanskom kalendaru, kao i u starom Egiptu, počinjala je čak u srpnju i bila je vezana uz izlazak zvijezde Sirius. Arapi je i danas tada slave, samo je vezuju uz neki religijski događaj.  

Kinezi je po lunarnom kalendaru slave nekad u veljači. Židovi nekad u listopadu ili studenom. Pravoslavni kršćani 13 dana kasnije od zapadnih kršćana.

Po našim starim predkršćanskim običajima, započinjala je na proljeće, s ciklusom vegetacije. Zeleni Juraj, onaj mali božić kojeg su kolendari na Badnjak ukrali i odveli preko rijeke na drugi svijet, sad je narastao i vraća se natrag kući. Juraj je zapravo sunce, Jarilo mu je drugo ime, i svojim hodom oslobađa iz zemlje vode i pokreće vegetaciju.  (Zar vam to ne zvuči više kao Nova godina?!)

Jedan od faktora u odabiru tih datuma je da li kultura drži da novi dan počinje zorom ili padanjem sumraka.  U stara vremena novi dan je počinjao u sumrak, Židovi i dalje drže taj običaj, i za svoj dan i za svoju novu godinu. Ideja je da je svijet postao iz mraka, iz ničega, pa je tek onda došlo svjetlo.

Meni se uvijek činilo čudno da Nova godina počinje u najmračnijem i najtišem dijelu godine kad se ništa ne događa još mjesecima. Ali ako dan počinje od noći, s tihovanjem da bismo osjetili što nosi novo jutro, molili se, sanjali, kreirali viziju sljedećeg ciklusa, onda ima smisla.

Pa evo, dok smo u toj tami i vakumu između stare i nove, pogledajmo što nam ti stari Magi s istoka koje slavimo ovu subotu kažu da nam nosi ova godina.

Gledamo dakle astrološke cikluse i druge metodologije predviđanja (ne morate u njih vjerovati, zabavite se maštajući, i to je korisno).

Stari Kinezi kažu da u veljači počinje godina drva i vatre, što znači da nam predstoji jedna iznimno povoljna i pokretačka godina.

Numerologija pak računa da ulazimo u godinu broja 8, što se također interpretira kao godina uspjeha, manifestacije obilja i velikih ambicija.

Astrologija i Human design, koji cikluse gledaju dugoročnije i detaljnije, daju još zanimljiviju perspektivu… 2024. je početak novog ciklusa Plutona, njegov tranzit u Vodenjaka traje do 2044. i jedan je od jačih planetarnih utjecaja.

Završavamo kroz ovu godinu i dugačke cikluse Neptuna i Urana, koji također iz kozmičkih dubina reprogramiraju putanju čovječanstva. Mjesečevi čvorovi nas guraju da potpuno revidiramo svoj pristup odnosima, a Saturn od nas traži novu emocionalnu zrelost. Jupiter prelazi u sferu novih ideja i komunikacija.

Ako preskočimo astro-žargon, ono na što sve to ukazuje je da nam se društvene vrijednosti spontano počinju mijenjati, a i mi skupa s njima.

Mijenja nam se fokus s rada za preživljavanje i robovanja sistemu, na kreativno stvaranje, suradnju, uzajamnu podršku, pravdu i jednakost među ljudima.

Ako ne vjerujete u to, pogledajte suprotno… koji se sustavi trenutno urušavaju u kaos? Bankarstvo, financijski sustav, globalistička ekonomija, dualistički polarizirani politički sustavi „demokracija“, hijerarhija moći među svjetskim silama, dominacija religije nad ljudima… Zapravo sve ono što je stoljećima upravljalo slobodnom voljom i egzistencijom čovjeka van njega samog.  

Otvaraju se nove teme kao što je društveno poduzetništvo, kontribucionizam, regenerativna kultura, ali i nove tehnologije koje će promijeniti način na koji radimo, učimo i stvaramo. Umjetna inteligencija ulazi na scenu na sva zvona. Još niti ne znamo kako uskladiti svoje vrijednosti s tim.

Kreativno stvaranje jedna je od velikih tema, a to za nas znači vraćanje svojim iskonskim nagonima, to jest fokus postaje ono što nas raduje i ispunjava.

Svjetska ekonomija je na klimavim nogama i nagon nas tjera da pojednostavnimo svoje prohtjeve i pogledamo koliko nam stvarno treba i što je to.

Umrežavamo se sve više lokalno da osiguramo osnovne potrebe. Nove djelatnosti i usluge već neko vrijeme izniču iz te potrebe. U nas lokalno Đusto na pjat, Virtualna dubrovačka pjaca i Mala spenza, na primjer, sve primjeri uzajamno podržavajuće koristi i suradnje među ljudima.

Putovanja postaju puno kompliciranija, nepredvidiva i skupa. Kao da nas nešto tjera da pogledamo oko sebe i budemo tu gdje jesmo, da tu stvaramo čaroliju umjesto da je kupujemo preko interneta i ganjamo preko svijeta. Planinarenje, zimsko kupanje, meditacija, joga, grnčarsvo, i slične aktivnosti koje nam ukazuju put do čarolije u sadašnjem trenutku, postaju sve popularnije.

Ukratko – kreativnost, jednostavnost, radost i život u skladu sa svojom esencijom postaju prioriteti.

Koliko ste usklađeni sa svojim? Možda je baš izvrsno da nam ostaje još par tjedana do prirodne nove godine, da stignemo u post-blagdanskom zatišju malo porazgovarati sa sobom i osjetiti što nam ti astrološki plimni valovi poručuju. Ova godina zahtjeva jasnu viziju i najveće ambicije, ali samo one istinske, iz duše. Koje su vaše?

Jer, da li će 2024. biti godina globalog kraha ili godina manifestacije onoga o čemu ste oduvijek sanjali ovisi upravo o tome gdje su vam prioriteti i što stvarno želite.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA