15.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 travnja, 2024
NaslovnicaLifestyle2020. U RETROVIZORU/ Vedran Mezei: karantena mi nije teško pala, provodili smo...

2020. U RETROVIZORU/ Vedran Mezei: karantena mi nije teško pala, provodili smo vrijeme u vrtu, dovršio sam svoj “Treći ključ”

Na kakav način razmišlja o godini koja prolazi i onoj koja dolazi, te s kakvim riječima ispraća 2020. i dočekuje 2021. ekonomist, glazbenik i autor knjiga “Tu sam” i “Treći ključ”, Vedran Mezei iz Mlina?

Kada razmišljam kakva je za mene bila 2020. odmah mi na pamet padaju dvije važne stvari: nitko od mojih bližnjih nije imao ozbiljnijih zdravstvenih problema i niti jednoga trenutka egzistencija naše obitelji nije bila ugrožena. Ovo su sasvim dovoljni razlozi da zadovoljan ispratim godinu koja je po mnogo čemu bila posebna.  

PLANOVI POSTOJE DA BI SE MIJENJALI

Godina je počela puna planova. Već krajem veljače imao sam dogovorene svirke za nadolazeću sezonu u dubrovačkim hotelima, a uvjeti i raspored za ovo ljeto bili su bolji nego ikada. Također, namjeravao sam završiti pisanje svoje druge knjige „Treći ključ“, a njezina promocija bila je predviđena 6. travnja, na 353. obljetnicu „Velike trešnje“ (jer roman svojim radnjom prati upravo taj povijesni događaj). Ali prije objavljivanja knjige i početka turističke sezone, planirao sam s obitelji otići na petodnevno putovanje u Grčku. Zrakoplovne karte i smještaj bili su rezervirani već krajem prošle godine.

Dolaskom pandemije postalo je jasno da ništa od navedenog neće biti ostvarivo. Čak sam i svoj stalni posao, kojeg inače obavljam na terenu, morao zamijeniti radom od kuće. Za vrijeme „lockdown-a“ išli bismo u kupovinu jednom u desetak dana i to nam je bio jedini izlazak van kućnog dvorišta.

Ali ne mogu reći da mi je vrijeme karantene teško palo! Kako živimo u obiteljskoj kući i imamo dovoljno velik vrt, većina mojih ukućana dane je provodila vani, a ja sam koristio slobodno vrijeme za pisanje knjige.

I ljeto je na svoj način bilo posebno. Bez uobičajene ljetne gužve odlazio sam na plažu češće nego inače. Ni većina mojih prijatelja nije bila pretjerano zauzeta poslom i svi smo puno više uživali u blagodatima ljeta. Sjećam se da sam jednom prilikom otišao do Grada i uspio obići gotovo sve dubrovačke muzeje u samo jednom danu, što u „normalnim“ uvjetima vjerojatno ne bi bilo izvedivo.

„TREĆI KLJUČ“ I PROMOCIJA NA LJETNIKOVCU BETTERA

Početkom jeseni „Treći ključ“ je izašao iz tiska. Tom povodom organizirane su tri promocije na napuštenom ljetnikovcu Bettera u Mlinima. Taraca ladanjskoga zdanja mogla je primiti oko pedesetak ljudi što je bio i najveći dozvoljeni broj posjetitelja na javnim okupljanima prema tadašnjim epidemiološkim mjerama. Upravo događaji vezani uz knjigu bit će ono po čemu ću najviše pamtiti godinu na izmaku. Ohrabreni zanimanjem javnosti za „Treći ključ“ i povijesni lokalitet Beterina, u suradnji s TZO Župa dubrovačka planiramo i sljedeće godine organizirati slične promocije na istome mjestu.

PLANOVI POSTOJE DA BI SE MIJENJALI – DRUGI DIO

Još jedan događaj bio je u planu pred Božić ove godine, točnije 21. prosinca. U suradnji s udrugom roditelja djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom „Dva skalina“ i Kazalištem Marina Držića namjeravali smo organizirati humanitarnu akciju. Program bi se sastojao od promocije knjige „Treći ključ“, kazališnog komada družine „Kolarin“, glazbe uživo poznatih dubrovačkih glazbenika te prigodne prodaje knjigâ, božićnih ukrasa i kolača, a sav prihod bio bi namijenjen udruzi „Dva skalina“. Nažalost, ponovnim širenjem virusa i zabranom javnih okupljanja bili smo primorani otkazati događaj. Iskreno se nadam da će već početkom veljače uvjeti biti povoljni te da ćemo za vrijeme Feste sv. Vlaha ostvariti ovu ideju.

BILO JE I VEĆIH PROBLEMA PA IH ISTO NISMO RIJEŠILI

Čini mi se da ovaj blesavi citat iz Alan Forda najbolje opisuje 2020. godinu. „Novo normalno“ često nas je podsjetilo na neke bitne stvari koje smo u „starom normalnom“ olako zaboravljali. Evo samo nekih:

· život je najveći dar kojeg imamo, a zdravlje najdragocjenija privilegija. Iako smo na ovaj ili sličan način svi to nebrojeno puta čuli, u tekućoj godini mogli smo se najbolje uvjeriti u istinitost ovih riječi.

· „Kad se pobrineš za ono što se događa u tebi, ono što se događa izvan tebe, pobrinut će se samo za sebe“. Nažalost, ne znam tko je autor ove izreke, ali znam da s ovim stavom čak i vrijeme izolacije i karantene može biti zanimljivo i kreativno.

· Ne postoji ni jedno vrijeme koje je bolje ili gore od ovoga sada i jedino ga mi možemo napraviti dobrim ili lošim. Pa tako na primjer i jedan „obični“ vikend na Kalamoti može biti jednako zanimljiv kao i neko daleko putovanje bilo gdje u svijetu.

· Možda bi kraj godine i početak Nove bilo najbolje ispratiti riječima Elenor Roosvelt: „Budućnost pripada onima koji vjeruju u ljepotu svojih snova“.

Zato nam u 2021. želim puno vjere u život i što više ostvarenih snova.

Uzdravlje!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA