24.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaKultura100 godina "Florinog doma" u Uvali Lapad: trajno mjesto umjetničkog života

100 godina “Florinog doma” u Uvali Lapad: trajno mjesto umjetničkog života

Na današnji je dan prije točno stotinu godina, 16. svibnja 1923. otvorena prva izložba u novom atelijeru Flore Jakšić rođ. Marinović (1855.-1943.) u lapadskoj uvali Sumartin – podsjeća povjesničar umjetnosti Ivan Viđen.

“Florin dom” nastao je iz potrebe Flore Jakšić ne samo da sebi uredi novi i udoban prostor za slikanje, već iz njezine želje da u Lapadu stvori jedno trajno mjesto umjetničkog života.Građen prethodne dvije godine prema stručnim savjetima Florina prijatelja Vlaha Bukovca (kao autori projekta spominju se češki arhitekti Alois Zima i Jiri Stibral) ovaj je atelijer, uz onaj Vlaha Bukovca, prvi takve vrste sagrađen u Dubrovniku i, što je još važnije, odmah je postao središte umjetničkog života Lapada i Dubrovnika.

Zahvaljujući oporuci Flore Jakšić iz 1931. godine kojim je svoj “marom sagrađen dom” – atelijer oporučno ostavila umjetnicima da u njemu slobodno priređuju samostalne i skupne izložbe, da se u njemu sastaju, stvaraju i djeluju Dubrovnik već čitavo stoljeće ima prostor za djelovanje i izlaganje likovnih umjetnika svjedočeći da je njezin čin bio ne samo plemenit nego i dalekosežan.

Hvala joj što je uspjela stvoriti “malo i toplo ognjište umjetnosti” i hvala svim članovima Hrvatskoga društva likovnih umjetnika Dubrovnik koji su kroz godine pomagali da se njezina misao i ostvaruje.

Vila Flora – svjedok nesretnog života jedne žene koja je utjehu našla u umjetnosti

KRAJ PRAVNE BITKE: Florin dom u Uvali konačno pripada dubrovačkim umjetnicima, oduprli su se Zagrebu kad ga je htio zamijenit za apartmane u Gradu

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA