33.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaPolitikaŽUPKA: Što se krije u financijskom izvješću Turističke zajednice Župe dubrovačke?

ŽUPKA: Što se krije u financijskom izvješću Turističke zajednice Župe dubrovačke?

Nakon što je u javnost izašla informacija o otkazima djelatnicama Turističke zajednice Općine Župa dubrovačka, plasiraju se razne informacije o tome zašto je do toga došlo te o opravdanosti takvih poteza vodstva Turističke zajednice, na čijem je čelu načelnik Općine Silvio Nardelli – stoji u priopćenju stranke Župka.

Njemu, iz objektivnih razloga ne želimo i ne možemo vjerovati na riječ, pa smo potražili dokumentaciju koja će nam pružiti jasnu sliku financijskog stanja Turističke zajednice.

Dokumentacija koja bi javnosti predstavila činjenično stanje, a ne osobne dojmove, su zakonski obvezni izvještaji koje je Turistička zajednica dužna objaviti na svojoj službenoj mrežnoj stranici. Riječ je o Godišnjem financijskom i revizijskom izvještaju za 2021. godinu, a koji su prema Zakonu o turističkim zajednicama, trebali biti objavljeni do kraja ožujka.

Tih izvještaja nema, a nema ni Plana i programa rada za 2022. godinu, iako smo već zakoračili u mjesec srpanj. Tako nema ni popularnog “Župskog ljeta”, pa se pitamo što ima, odnosno: Što je ostalo od Turističke zajednice?

Zakon propisuje sljedeće: Na prijedlog Turističkog vijeća, Skupština donosi program rada TZ-a. Program rada se prema zakonu mora donijeti do kraja godine za sljedeću godinu. Turistička zajednica je dužna u roku od 8 dana od donošenja, Program rada objaviti na svojim službenim mrežnim stranicama.

Skupština turističke zajednice dužna je svake godine do kraja ožujka tekuće godine donijeti izvješće o izvršenju programa rada za prethodnu godinu. Turistička zajednica dužna je izvješće o izvršenju programa rada objaviti na svojoj mrežnoj stranici u roku od osam dana od dana donošenja.

Prema Zakonu o turističkim zajednicama neobjavljivanje plana i programa rada te izvješća o izvršenju programa rada predstavlja prekršaj za koji su predviđene i novčane kazne za Turističku zajednicu.

Uvjereni smo da će predsjednik TZ-a, odnosno načelnik Općine, naći neko objašnjenje u kojem će se odgovornost za neobjavljivanje ovih dokumenata prebaciti na nekoga drugoga. Međutim, opravdano se možemo pitati: Što se to krije u financijskom izvješću?

Kao što smo do sad više puta naglašavali, promjenama Zakona o turističkim zajednicama politika se dodatno “ukopala” u rad turističke zajednice, a u ovom našem slučaju je dovela i do potpune paralize rada.

Klub vijećnika Župske stranke

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA