32.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaPolitikaŽUPKA prihvatila kompromis i podržala aktualnu vlast u vođenju Općine Župe dubrovačke

ŽUPKA prihvatila kompromis i podržala aktualnu vlast u vođenju Općine Župe dubrovačke

-Danas je održana prva elektronska sjednica Općinskog vijeća Općine Župa dubrovačka, na kojoj smo među ostalim točkama podržali rebalans proračuna za 2020. godinu – napisali su iz Župske Stranke – ŽUPKA, navode još i kako su neke stvari i prije pandemije predlagali, a sada su one i usvojene.

-Kako smo u prethodnim objavama spomenuli, rebalansom se potvrdilo da će prihodovna strana proračuna biti manja za gotovo 10 000 000 kn. Taj iznos ovisi i o budućem razvoju situacije do kraja godine pa možemo očekivati nove korekcije proračuna. U skladu s trenutnom situacijom u kojoj nezaposlenost raste (88 osoba više nezaposleno na 01.04. u odnosu na prošlu godinu u istom razdoblju), 307 obrta i 250 tvrtki s područja Općine od kojih je veliki dio djelomično ili u potpunosti onemogućen ostvarivati prihode; naša je odgovornost poduzeti sve mjere kako bi osigurali što brži i bezbolniji oporavak našega gospodarstva, ali i naše zajednice u cjelini.

Veliki je broj naših sugrađana direktno pogođen ovom epidemijom, osobni dohodci se smanjuju, a na planirane prihode od turističke sezone više nitko ne računa. Pozitivno je svakako što je naša zajednica za sad uspjela izbjeći veće širenje zaraze virusom što je dobrim dijelom zasluga samih građana koji su disciplinirano slijedili upute Stožera CZ.

Rebalansom je predviđeno smanjenje rashoda poslovanja, plaća za zaposlene, donacija udrugama, troškova rada vijeća, naknada nadzornim odborima i racionalizacija drugih troškova Općine. Bez obzira na korona virus i ekonomsku situaciju u kojoj se nalazimo, na dio troškova koji su sada regulirani smo upozoravali još prošle godine. Usuglašene su i mjere pomoći tvrtkama i obrtima koje su u najmu poslovnih prostora u vlasništvu Općine, kao i oslobađanje od plaćanja zakupa javnih površina dok traju mjere. Ono što je važno naglasiti, a oko čega se svi slažemo, svi ugovoreni projekti Općine se moraju realizirati bez odgode, planirani projekti za čiju su realizaciju predviđena sredstva u proračunu će se realizirati bez obzira na novonastalu situaciju, i to je ono na čemu ćemo inzistirati. Prvenstveno mislimo na realizaciju projekta kanalizacijske mreže u naselju Čibača, groblja Dubac, te održavanje i izgradnja prometnica.

Hoće li ove mjere riješiti sve naše probleme u kojima se svi zajedno trenutno nalazimo? Neće!

Možemo li jednokratno riješiti sve probleme zajednice? Ne možemo!

Stoga smo se odlučili u ovako zahtjevnim trenutcima preuzeti odgovornost, prihvatiti kompromis i podržati aktualnu vlast u vođenju naše Općine, bez stvaranja dodatnih tenzija, konstruktivno i pozitivno. Pred nama je dug put i godina prepuna zahtjevnih odluka. Nazovimo ovaj rebalans prvim korakom u dobrom smjeru, bez obzira koliki on bio. U narednim mjesecima ćemo raspolagati s jasnijim podacima, imat ćemo više informacija o svim ključnim pitanjima pa će se moći konkretnije usmjeriti djelovanje Općine i namjena solada iz naše zajedničke blagajne. U narednom razdoblju moramo donijeti i program socijalne pomoći najugroženijim članovima zajednice u što ćemo uložiti maksimalne napore kako bi donijeli kvalitetnu odluku.

Nije ni sve tako crno, ova epidemija je stvorila i neke pozitivne efekte; Općina se kao i dobar dio državni tijela počela prilagođavati digitalnom dobu, pa smo tako svjedočili izdavanju e propusnica bez pečata i razne papirologije na koju smo navikli, a slanje materijala za vijeće na e-mail je bila neprihvatljiva praksa posljednje dvije godine. Sad je prihvaćena bez pogovora, ukidanje naknada nadzornim odborima je još prije nekoliko mjeseci odbijeno, sad je uvažena i prihvaćena odluka; epidemija i izvanredne okolnosti su ukazale na sve nedostatke sustava, koji su tu godinama i na koje mi kao oporba upozoravamo već duže vrijeme. Još da krenemo s apliciranjem na sredstva iz EU fondova, transparentnijom komunikacijom i trošenjem proračunskih sredstava- napisali su iz Župska Stranke – ŽUPKA.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA