28.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiŽUPANIJSKA SKUPŠTINA: Vijećnička pitanja

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA: Vijećnička pitanja

Na 16. sjednici Županijske skupštine, koja se održava u hotelu kompleksa Vrtovi sunca, u Orašcu prisutno je 35 od ukupno 41 vijećnika. Vijećnik Jerković (MOST) kazao je da je 13. ožujka predao zahtjev za sazivanjem tematske sjednice, te da je skupio dovoljan broj potpisao vijećnika te da nije dobio nikakav odgovor. Predsjednica Vilma Kosović kazala je kako nije dobila nikakav zahtjev. “Tajnik Čustović upravo me obavijestio da je primio zahjtev, ali da me o tome nije obavijestio. Zatražit ću očitovanje nadležnih službi” kazala je Kosović. Dnevni red je prihvaćen, a primjedbu na zapisnik 15. sjednice imala je vijećnica Ćurčija (SDP). Slijede vijećnička pitanja.

Maro Kristić (MOST): Gradsko vijeće Grada Dubrovnik deklariralo je ništetnost ugovor o koncesiji na tvrđavi Imperijal. Ispravljena je prva povijesna nepravda. Ostalo je još nezakonito proširenje obuhvata s 100 na 300 hektara. Kada ćete započeti s Ciljanim izmjenama Prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije s ciljem smanjenja obuhvata golfa na Srđu. Što je s građenjem nelegalnih mula na obje strane Rijeke dubrovačke, kad i s katamaraina koji su privezani na operativnu obalu? Raspolažem s neprovjerenom informacijom da je medicinskom osoblju na raspolaganju bila jednokratna pomoć iz EU fondova od tisuću kuna? Je li to istina?

Župan Dobroslavić: Pratili smo odluku Gradskog vijeća. To je stvar Grada. Vjerujem da su imali dovoljno razloga i da je odluka dobra. Situacija s obuhvatom je drugačija, te dvije stvari ne možemo povezivati. Spomenuto je nezakonito proširenje obuhvata. Ono nije nezakonito, to je potvrđeno i tužbom. Uvijek se može postaviti pitanje može li se područje smanjiti izmjenama prostornog plana. Provjeriti ćemo mogu li se katamarani privezati na operativnoj obali. To je u nadležnosti Županijske lučke uprave. Kad muli budu u nadležnosti Županijske lučke uprave o tome ćemo moći razgovarati. Oni su pomorsko dobro. Županija nikad nije obećala jednokratnu pomoć od tisuću kuna zdravstvenim djelatnicima.

Maro Kristić (MOST): Nije sporno da je obuhvat golfa na Srđu nezakonit. O tome postoji i sudska presuda. Stvar je želje hoćemo li ići u te izmjene. I samo ste rekli da imamo posla s tvrtkom koja reketari Grad Dubrovnik i Hrvatsku. Koncesija za Imperijal i obuhvat itekako imaju veze. Molim vas da vijećnicima što skorije predložite smanjenje obuhvata.

Župan: Obuhvat na Srđu nije nezakonito proširen. Rekao sam svoj sud o tužbi, ali to nije tema naše rasprave. Sud je potvrdio da je procedura proširenja obuhvata golfa na Srđu bila legalna.

Tomislav Batur (HDZ) Nedavno ste župane bili s premijerom na gradilištu Pelješkog mosta. Kako radovi napreduju i je li istina da će kasnit radovi na pristupnim cestama? Što se sa sigurnom kućom za žrtve nasilja?

Župan: Radovi se odvijaju relativno uredno. Dogodila su se manja kašnjenja, ona su što se tiče samog mosta minimalna. Radi se o nemogućnosti dovoženja dijelova konstrukcije mosta iz Kine, a ni naši stručnjaci koji nadziru proizvodnju konstrukcije nisu mogli otići u Kinu. Pristupne ceste su ugovorene relativno kasno. Na kraju su izvođači odabrani i oni su uvedeni u posao. Posao se uredno odvija. Jedan izvođač ima nešto bolju dinamiku izvođenja radova. Očekujemo i da će se i taj dio posla uredno odraditi i da će ceste biti dovršene u ugovorenim rokovima, par mjeseci nakon završetka mosta. Sigurna kuća za žrtve nasilja na području županije postoji i ona je na raspolaganju Centrima za socijalnu skrb.

Ivan Margaretić (HSU) Prošla sjednica Gradskog vijeća, odjeknula je u javnosti zbog pitanja vijećnika Raguža, o Regionalnom centru kompetentnosti, izražavajući sumnju o kompetentnosti ravnatelja Turističke i ugostiteljske škole da vodi ovaj projekt? Obzirom na situaciju u koju nas je doveo COVID-19 i da više manje svi roditelji imaju smanjenje prihode, postavlja se pitanje hoće li županija i u idućoj školskoj godini financirati nabavu materijala za djecu u osnovnoj školi?

Župan Dobroslavić: Projekt Regionalnog centra kompetentnosti je izuzetno vrijedan, a važan je za daljni razvoj ugostiteljstva i turizma u županiji. Centar bi služio za nadogradnju znanja stečenog u srednjoj školi. U projekt su osim TUŠ-a, uključeni i gospodarski subjekti. U projekt je uključena DUNEA, ali i Grad Dubrovnik, a surađivat će se i s centrom u Baskiji. Projekt je vrijedna više od 100 milijuna kuna, a u petak će se ugovor potpisati. TUŠ uz našu asistenciju može svladati sve poslove vezane uz projekt. Ne bih se baš složio s procjenom vijećnika Raguža. Što se tiče nabave školskih materijala, predviđeno je zadržavanje sredstava za radne materijale. To ćemo imati i za iduću školsku godinu. Pronašli smo način kako iz financijskih poteškoća, koje nam je zadao COVID, izaći bez prevelikih ožiljaka, barem zasad.

Župan Dobroslavić: Nema zapreka da se započne s radovima u Donjem Čelu.

Vijećnik Jerković (MOST) Postavljaju se pitanje o stvarima nad kojima županija nema nadležnost, smatra se da se radi o povredi poslovnika.

Kristina Čurčija (SDP) U travnju smo u medijima imali priliku pročitati da je zbog solidarnosti prema Hrvatima u BiH Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske osiguralno 43 milijuna kuna pomoći za zdravstvo BiH za borbu protiv COVID-a 19. Zanima me zašto se onda nisu osigurala sredstva i za nagradu medicinskom osoblju u Republici Hrvatskoj tako da oni koji su podnijeli najveći teret i koji su bili stručni i odgovorni dobiju barem nekakvu minimalnu naknadu? Hoćete li osigurati tih minimalnih tisuću kuna za ove hrabre ljude? Napominje da smo mi kao klub vijećnika odvojili dio svojih naknada. Osobno sam odvojila dio naknade za OB Dubrovnik, a ostali su su odvijaili naknade za socijalne institucije. Na koji način su se građani Dubrovačko-neretvanske županije mogi za vrijeme COVID-a 19, ali i inače mogli uključiti u Civilnu zaštitu. Osobno sam se prvog dana zapisala, dostavila dopis Stožeru i rečeno mi je da nema potrebe. Osobno smatram da svi mi koji smo na određenim dužnostima trebamo biti dio ekipe i ako to želimo uključiti se istog momenta u Civilnu zaštitu. Do dan danas nisam dobila odgovor kako se dužnosnik, odnosno građanin može angažirati. Treće je pitanje namijeneno županu Dobroslaviću i pročelnici Dadić. S obzirom da smo vas župane, svakodnevno za vrijeme COVID-a 19 imali priliku gledati na televiziju, a osobno sam gledala svaku pressicu, jer mi je član obitelji među prvima obolio u Domu za starije i nezbirnute osobe i dosta često smo imali situaciju, da ono što ste vi rekli nije imalo, po meni nikakvog značaja. Konkretne podatke su iznosili gospodin Bekić i načelnik Pavličević. Zanima me jeste li u nekima od tih dana našli vremena i posjetili Dom za starije osobe Dubrovnik i Domus Christi i njihove zaposlenike kako bi ste ima zahvali i dali podršku za njihov angažman i doprinos za vrijeme COVID-a 19. Imali smo dva doma, veliki broj korisnika i brorbu sa COVID-om, imali smo ljude koje su umrli, među kojima i moj svekar, a vas nigdje nisam vidjela da se zahvalili tim ljudima. Dapače, često sam prolazila pokraj tog doma i nisam srela nikoga ni vas, ni nekoga od pročelnika.

Župan Dobroslavić: Zdravstveni radnici zaslužuju svaku pohvalu i im to izričem i s ove govornice, kao i svi drugi koji su sudjelovali u borbi protiv koronavirusa. Čim se netko prijavi, on je sudionik. Civilna zaštita nije korištena kao postrojba, već samo kao stožer u kojem je bilo organizirano dežurstvo. Bilo je još prijava, ali nije bilo potrebe. Sve ono što je ponuđeno, kao da se i otvarilo. Smatram da je pomoć BiH dobra gesta prema susjednoj državi, kao i prema našem narodu u susjednoj državi, a pogotovo zato jer je Hrvatska osigurala sva potrebna sredstava za borbu protiv koronavirusa. Moramo odati priznanje i Vladi i Nacionalnom stožeru, kao i našem stožeru, Civilnoj zaštiti, vatrogascima, policiji, Crvenom križu, svima koji su na bilo koji način sudjelovali. Zahvaljujem i našim sugrađanima koji su svojim odgovornim ponašanjem doprinjeli borbi u ovoj pandemiji. Danas imamo izvanrednu stuaciju. Što se tiče domova za starije, za njih smo apsolutno brinuli. Dobro je poznato da se nije moglo ići u posjete. Znam da ste izgubili blisku osobu unutar obitelji i ovim putem vam izražavam sućut. Na sreću taj broj nije toliko, koliki smo se bojali da bi mogao biti. Koliko smo radili, pa i ja osobno, uz Stožer oko prebacivanja tih osoba u OB Dubrovnik i Studentski dom i da se zaustavi epidemija. To je bila mukotrpna bitka koju je Stožer, pa i ja iako nisam član Stožera vodio, jer znate da je županija osnivač domova, zdravstvenih ustanova. Bio sam tamo gdje sam morao biti.

Kristina Čurčija (MOST) Župane, danas je 10. lipnja. Otkad je situacija s COVID-om prestala biti takva da ne možete više posjećivati domove za starije, mislim da ste trebali naći vremena i te ljude posjetiti.

Ante Damić (HDZ) U Pločama je prije dvadesetak dana otvoren Poduzetnički inkubator. Molim da nam u par rečenica pojasnite kapacitet inkubatora i koje djelatnosti pokriva. Molim Vas da se osvrnete i na riječi gradonačelnika Ploča prilikom otvaranja.

Župan Dobroslavić Poduzetnički inkubator uspješno funkcionira u Dubrovniku već godinama. U anketama se pokazalo da postoji potreba za inkubatorom i u Pločama. Ima devet prostora koji se mogu dati na raspolaganje poduzetnicima, sedam je već popunjeno. Iznimno smo ponosi na projekt. Gradonačelnik Ploča, se nije korektno ponio. Došli su njegovi zamjenici, ali ne i on. I Grad Ploče je sudjelovao u osiguravanju infrastrukture pri realizaciji projekta. Smatram da je gradonačelnik podlegao predizbornoj retorici. Prije par dana obilježen je dan Grada Ploče, lani zamjenici Marević nisu dozvolili da se obrati na tom obilježavanju. Ove godine je na Gradskom vijeću, članove HDZ-a prozvao članovima zločinačke organizacije i na tu proslavu nisu mogli otići.

Krešimir Kuran (SDP) Kad je novi ravnatelj Županijske lučke uprave Korčula stupio na dužnost. Ima li kakvu dužnost i bivši ravnatelj? Smatrate li i dalje da je tehnologija koja se namjerava implementirati u Lučinom razdolju najbolja? Godinu dana je prošlo od sporazuma Ministarstva zdravlja i Sveučilišne bolnice u Mostaru o zbrinjavanju hitnih pacijenata s područja Neretve. Koliko je takvih pacijenata zbrinuto? Molimo, ponovno da nam se taj sporazum dostavi.

Župan Dobroslavić: Županijska lučka uprava, odnedavno ima novog ravnatelja. Dotadašnji ravnatelj je u mirovini. Pretpostavljam da nema nikakav angažman.Što se tiče tehnologije u Lučinom razdolju, ona je odabrana od strane struke i usuglašena s Europskom komisijom. Uvjeren sam, budući da se radi o projektu vrijednom 500 milijuna kuna, da je tehnologija vrhunska, ali ne mogu o njoj meritorno govorit jer se ne radi o mojoj struci. Pokušati ćemo doći do teksta Sporazuma te ćemo provjeriti koliko je naših pacijenata koristilo usluge bolnice u Mostaru. To je dodatno rješenje, koje se primjenjuje, ako pacijent na to pristane.

Krešimir Kuran (SDP) Zemlje zapadne Europe već su napustile tehnologiju koja će biti implementirana u Lučinom razdolju, a prema mojim saznanjima i centar za razvrstavanje otpadom će preći na drugu vrstu tehnologiju. Pa Vas molim, da prije nego počnemo s izgradnjom, provjerimo sa stručnjacima je li to najbolja tehnologija za našu županiju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA