28.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiŽUPANIJSKA SKUPŠTINA Usvojeno županovo Izvješće o radu i suglasnost za rekonstrukciju KALOSA,...

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA Usvojeno županovo Izvješće o radu i suglasnost za rekonstrukciju KALOSA, slijede nove koncesije za marikulturu

U Dubrovniku je u ponedjeljak održana 18. sjednica Županijske skupštine DNŽ, a na dnevnom redu su se među ostalim našli Izvješće o radu župana za drugu polovicu 2023. godine, Odluke o novim koncesijama, kao i Zaključak o prihvaćanju investicije kapitalnog projekta KALOS.

Govoreći o Izvješću o radu, župan Nikola Dobroslavić uvodno je istaknuo kako je županijska uprava i u drugom polugodištu 2023. godine pratila Plan rada Župana i Županijske skupštine, a ostvarena je stabilnost i sigurnost u njegovu izvršavanju. Napomenuo je kako je potican održivi razvoj Dubrovačko-neretvanske županije. Proračun je uredno izvršavan, a krajem godine usvojen je i Proračun za ovu godinu. Dodao je kako je Izvješće    opsežno te se stoga kratko osvrnuo na projekte koji se trenutno provode.

”Autocesta do Dubrovnika i brza cesta do Zračne luke Ruđer Bošković su projekti na kojima aktivno i kontinuirano radimo, očekujemo nastavak realizacije brze ceste od Perne do Brijeste, a obilaznica Orebića je u relizaciji. Što se tiče luka, odnosno lučke infrastrukture, imamo 13 projekata od čega je osam završeno. Najveći od njih je projekt Pomorsko-putničkog terminala Vela Luka, ali tu je i Donje Čelo, Puntin, Račišće. U realizaciji je projekt Polačišta, Ubli na Lastovu kao i radovi na luci u Cavtatu. Perna i Prigradica nam preostaju, očekuje se raspisivanje natječaja, a prikupili smo potrebnu dokumentaciju”, rekao je župan Dobroslavić te nadodao kako je završena i energetska obnova Učeničkog doma Dubrovnik, obnova sportske dvorane Gimnazije Dubrovnik, a pred početkom realizacije je nova zgrada Osnovne škole Cavtat.

”Što se tiče poljoprivrede radimo na brani na Neretvi, sustav GLOG je u funkciji, idemo u projekt Pokušališta za agrume. Nadalje, Centar za gospodarenje otpada Lučino razdolje ide dalje i bit će gotov do kraja 2025. godine. To je krucijalan projekt koji će nam osigurati da nam se ne dogodi napuljski scenarij”, istaknuo je župan.

”Trajna Sigurna kuća je završena, to je poboljšana varijanta nakon privremenog rješenja, projekt Kalosa za koji su osigurana sredstva ide u relizaciju. Radili smo na energetskoj obnovi OB Dubrovnik, osigurali smo sredstva, što znači de facto obnove cijele bolnice. I ovo sezonu smo imali turističke timove”, napomenuo je župan Dobroslavić.

U uvodnom obrazloženju je također kazao kako su u DNŽ trenutno na snazi 284 koncesije, od čega njih 220 za marikulturu, a preostalih 64 se odnosi na druge namjene poput koncesija na plažama, ribogojilišta itd.

”I dalje smo u vrhu što se tiče povlačenja sredstva iz EU fondova. Županija danas, kroz naše Upravne odjele i Ustanove, provodi 41 EU projekt, ukupne vrijednosti 166 milijuna eura. Imamo novi instrument Program za otoke i tu nam je dostupno 28 milijuna eura bespovratnih sredstava. Dogovor je da svaka JLS može kandidirati projekt vrijedan 1,6 milijuna eura, a i mi ćemo kandidirati neke projekte kroz koje ćemo riješiti igrališta, Kalos i Centar za djecu s poteškoćama o razvoju. Za branitelje je kroz razne kanale izdvojeno ukupno 346 tisuća eura, isplatili smo božićnice za 2236 umirovljenika. Na našu inicijativu Zračna luka u Čilipima sada nosi ime našeg velikog znanstvenika Ruđera Boškovića. Time smo se odužili našem velikanu, a nažalost neki drugi polažu ruke na njega i to nećemo dopustiti. U tu svrhu u Bruxellesu smo organizirali i skup pod nazivom ‘Ruđer Bošković, hrvatski znanstvenik’. U drugoj polovici 2023. godine imali smo fantastičnu izložbu Andyja Warholea. Želim ovdje spomenuti i kako je manifestacija Sveti Vlaho u Bruxellesu obilježila 10 godina. Spominjem je jer je dobila posebnu nagradu u Večernjakovoj domovnici za manifestaciju koja je važna Hrvatima izvan Domovine. Imamo uredno izvršavanje Proračuna, svima su sredstva osigurana, štitimo dignitete Domovinskog rata, posebno smo se suprostavljali posezanjima za našom književnosti. Zaštita okoliša je i dalje naša zadaća i zato se suprostavljamo ZL Trebinje i želimo korekciju projekta Gornjih horizonata”, zaključio je župan Dobroslavić.

KALOS

Pročelnica UO za zdravstvo, obitelj i branitelje Đurđica Popović istaknula je kako je odlukom od 21. veljače 2024., Ministarstvo turizma i sporta prihvatilo financiranje rekonstrukcije specijalne bolnice KALOS u funkciji zdravstvenog i wellness turizma.

”Sredstva su osigurana u iznosu od 9,1 milijuna eura, od čega su bespovratna sredstva 8,4 milijuna eura, a vlastiti udio je 7,56 posto”, rekla je pročelnica Popović.

Koncesije

Vijećnici su usvojili i Odluku o namjeri davanja koncesija za bavljenje akvakulturom u Malostonskom zaljevu i Malom moru za 11 novih polja, kao i Odluku o namjeri davanja koncesije za gospodarsko korištenje kupališta ispred Hotela Lafodia na otoku Lopudu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA