31.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiŽupan i bivši logoraši zgroženi potezom Kotorana: Skandalozno je da bazen dobiva...

Župan i bivši logoraši zgroženi potezom Kotorana: Skandalozno je da bazen dobiva ime po zločincu koji nas je mučio

Nakon održanog sastanka s predstavnicima zatočenika logora Morinj u Crnoj Gori, a povodom odluke Općinskog vijeća Kotora da se jednom sportom bazenu u Kotoru da ime Zorana Đžime Gopčevića, zapovjednika straže zloglasnog logora, javnosti se obratio župan Dobroslavić, a potom i sami bivši logoraši.

„Poznato je da logor bio mjesto mučenja, maltretiranja, ponižavanja brojnih zatočenika, kojih je najviše bilo s područja naše županije. Utvrđen je i presuđen ratni zločin. Gospodin Gopčević po kojem su odlučiti nazvati bazen bio je zapovjednik straže. Predvodio je ekipu koja je počinila zločine nad našim logorašima. Smatramo da je odluka sramotna. Uvreda je ne samo logorašima, nojašu javnost već i javnost u Crnoj Gori za koju vjerujemo da ima slobodarsku crtu i da će se suprotstaviti nazivanju bazena po čovjeku koji je predvodio ratne zločine u Morinju“, kazao je župan Dobroslavić te dodao da ovo nije dobar put kojim Crna Gora kreće prema Europskoj uniji.

„Ovo nije ponašanje koje je na razini države članice NATO saveza. Države članice NATO-a, među kojima su i države članice Europske unije imaju visoke demokratske standarde. Vjerujemo da će javnost Crne gore izvršiti pritisak i da će se ova skandalozna odluka promijeniti. Ovom konferencijom za medije htjeli smo da javnost čuje nas stav. Ovakva odluka ne može proći bez ovakvog komentara“, kazao je Dobroslavić.

FOTO: DNŽ

Zdenko Bulić, predsjednik Udruge logoraša Dubrovačko-neretvanske županije kazao je kako je zgrožen ovakvom odlukom.

„Taj bivši vaterpolist i uzorni sportaš je s većinom vaterpolo kluba Primorje iz Kotora dobrovoljno sudjelovao u postrojbama JNA, a bio je zapovjednik smjene straže u logoru Morinj. Ostao je upamćen po kacigi koju je nosio, a logoraši se zorno sjećaju njegovih udaraca. On je aktivno sudjelovao u premlaćivanjima. U logoru Morinj dokazan je i presuđen ratni zločin nad ratnim zarobljenica. U logoru je bilo 300 zarobljenika s dubrovačkog područja te 150 zarobljenika s područja Bosne i Hercegovina. Ovo jasno pokazuje putem kojem se ponovno okreće Crna Gora”, kazao je Bulić.

„Dvojbeno je pričati o njihovim stvarima, to je njihova unutarnja stvar. Neka daju imena kako hoće, osobno me više ništa od njih ne može iznenaditi. S obzirom na zlo koje smo doživjeli u Morinju, od 3. listopada do 14. kolovoza, a uskoro će se obilježiti trideset godina od otvaranja logora, mislim da je premalo zločinaca osuđeno. Crna Gora bi se trebala okrenuti svom novom, europskom putu i procesuiranju svih zločinaca, a ne samo njih četvorice“, kazao je Bulić.

„Mogu samo potvrditi sve do sad izrečeno. Za nepovjerovati je da danas jedan sportski objekt u Crnoj gori dobiva ime po takvom zločincu koji je nas mučio i maltretirao. Nadamo se da će se crnogorska javnost osvijestiti i da će tom objektu dati drugo pošteno ili pravedno ime. Ono što smo mi tamo doživjeli i prošli ne bi volio da se ikad više dogodi. Pokojni gospodin Gopčević je bio sudionik mučenja, maltretiranja, premlaćivanja, kao i svega ostalog neljudskog što smo proživjeli“, kazao je Božo Čupić koji je preživio strahote Morinja.

Župan Dobroslavić kazao je kako su recentna događanja u Crnoj Gori zabrinjavajuća.

„Moglo bi se reći da se velikosrpska politika ponovno javlja u Srbiji, Republici Srpskoj kao i u Crnoj Gori. To nije dobro, niti za Srbe niti za nas. Mi smo danas snaži i ne bojim se ugroze. Nije nam drago da te države umjesto puta prema Europskoj uniji i NATO-u idu ponovno putem snova o Velikoj Srbiji koji nisu realni i koji se neće ostvariti“, kazao je župan Dobroslavić.

„Osim ovog čina svjedočili smo i grubim napadima na predsjednika Hrvatske građanske inicijative, hrvatske stranke u Crnoj Gori, gospodina Vuksanovića. Dobio je silne prijetnje zbog jedne izjave. To su pokazatelji koji nas zabrinjavaju. Nećemo dopustiti da se ponovni ono što smo doživjeli 1991. godine. Hrvatska je danas snažna, može se obraniti i osigurati stabilnost za sve svoje građane i goste“, kazao je Dobroslavić te istaknuo kako je Ministarstvo vanjskih poslova već reagiralo.

„Ne možemo donositi odluke u ime Općinskog vijeća Kotora niti u ime bilo kojeg tijela Crne Gore. Voljeli bi da sami shvate što su napravili i da slobodarski dio Crne Gore koji postoji da snažno podigne svoj glas. Trebamo se nadati da će promijeniti odluka. Davati ime po čovjeku koji je sudjelovao u maltretiranju, ponižavanju, mučenju nad ratnim zatvorenicima i civilna nema nikakvog smisla“, kazao je Dobroslavić.

Župan je kazao je sad teško reći koje je pravo vrijeme za reakciju.

„Očekivali smo da do ove odluke neće doći. Nismo sigurni da bi pridonijelo da smo ranije reagirali. Zamisao određenih krugova je bila da se ova odluka provede. Vidjet ćemo što će se dalje događati. U kontaktu smo s nadležnim ministarstvom. S njihove adrese je krenuo prosvjed. Ovim smo pokazali što mi kao županija mislimo o ovome. Vidjet ćemo što nas donosi budućnost”, kazao je župan.

„Čuo sam ovakvu odluku prije mjesec i pol, ali tko sam ja da reagira. Vjerovao sam se ova odluka neće donijeti. Ne možemo zanemariti da se tu dogodio i da je presuđen ratni zločin. Danas je živo oko 220 bivših zatvorenika. Ni oni ni njihove obitelji, kao ni obitelji preminulih zatočenika nisu očekivale ovakvu odluku“.

Bulić je naveo zločine u kojima je Gopčević osobno sudjelovao.

„Sudjelovao je u operaciji „Kašika“. Jedan od logoraša je zbog neke bolesti u ustima sakrio svoju kašiku, kako vjerojatno ne bi zarazio nekog drugoga. Oni su primijetili nedostatak, uletjeli i sve nas pretukli, dok ovaj sam nije rekao da je kod njega kašika. Drugi put, 6. 12. nakon gubitaka na Srđu su nas prebili sve po redu. Prvo jedna baraka, pa druga. U svako je bilo oko 120 do 130 zatvorenika“, kazao je Bulić te dodao kako Gopčević nikad nije procesuiran.

„U prvom postupku pred hrvatskim pravosuđem bilo je podignuto 13 postupaka za ratni zločin, na kraju su osuđena samo četvorica i to na kazne od godine do dvije dana. Gopčević nije bio niti među tih prvih 13“, zaključio je Bulić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA