26.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleZračna luka i Lučka uprava omogućit će bolje uvjete za slijepe i...

Zračna luka i Lučka uprava omogućit će bolje uvjete za slijepe i slabovidne osobe

Povodom provedbe projekta DANOVA – Inovativne transportne usluge za slijepe i slabovidne putnike u Dunavskoj regiji održana je Zoom konferencija na kojoj su Hrvoje Spremić iz Zračne luke Dubrovnik i Kristina Laptalo iz Lučke uprave Dubrovnik objasnili o kakvom projektu je riječ.

-Cilj DANOVA projekta je poboljšati pristupačnost zračnih luka, luka, željezničkih i autobusnih stanica slijepim i slabovidnim osobama razvijanjem niza novih usluga i kompetencija kako bi im se omogućio puni pristup svim informacijama i uslugama prijevoza – rekao je uvodno voditelj projekta i financija projekta Hrvoje Spremić iz Zračne luke Dubrovnik.

Kazao je kako su istraživanjem došli do saznanja kako u Europi ima više od 30 milijuna slijepih i slabovidnih osoba koje ne mogu putovati samostalno jer više od 96% Europskih transportnih sustava, posebno u Dunavskoj regiji, nisu još uvijek u potpunosti pristupačni slijepim i slabovidnim osobama.

– Shvatili smo s ostalim zračnim lukama, a i s drugim partnerima kako postoji potreba za unaprjeđenjem takve usluge. Krenuli smo s projektom DANOVA u lipnju ove godine. Da ne bi projekt bio samo unaprjeđenje razine usluge pojedinih luka, željeli smo dodati i neku novu vrijednost, tako ćemo u sklopu projekta napraviti međunarodno istraživanje, napraviti nove i konstruktivne ideje, napravit ćemo i edukaciju osoblja projektnih partnera i ciljanih skupina. Samim time projektu bi dali međunarodni značaj, takav projekt bi se mogao upotrebljavati za širu zajednicu. Projekt ima 18 partnera u devet zemalja, a trajat će do prosinca 2022. Ukupna vrijednost projekta je 2.192.546,66 eura, a od toga je financiranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj – 1.739.970,00 eura – rekao je Spremić.

Lučka uprava Dubrovnik je također partner na ovome projektu.

-Naša luka je također prometna, uvidjeli smo važnost za ovakve putnike. Jako nam je važno da je ta usluga i pristupačnost jednaka na aerodromu i u luci. Projekt je namijenjen da se skupe iskustva i način  na koji se naše usluge mogu unaprijediti. Što se tiče Lučke uprave, izdvojeno je 150 tisuća eura, od toga 22 tisuće eura vlastitih sredstava. Namjeravamo softverski unaprijediti pristupačnost luke, a budući da smo primijetili da redovi plovidbe nisu prilagođeni za slijepe i slabovidne osobe. Također, sa zračnom lukom radimo i na ADRIGREEEN projektu i trudimo se osvijestiti i prema tome ekološkom dijelu, nabavili smo vozila na struju tako da se smanji emisija Co2. Što se tiče Lučke uprave gledamo maksimalno surađivati s partnerima – kazala je Laptalo.

Konzorcij od 14 partnera predvodi Zračna luka Dubrovnik. U konzorcij su uključeni zračne luke, luke, istraživačke organizacije, jedinice lokalne samouprave i organizacije koje predstavljaju slijepe i slabovidne osobe.

-Projekt je u postupku izrade metodologije za prikupljanje praksi i za ocjenjivanje partnera za pristupačnost slabovidnim osobama.  Zahvaljujem našoj Udruzi slijepih.  Zračna luka Dubrovnik će u sklopu projekta postaviti i taktilne trake – rekao je zaključno Hrvoje Spremić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA