29.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaPolitikaZNAMO REZULTATE ANKETE: Mato Franković i Đuro Capor u drugom krugu

ZNAMO REZULTATE ANKETE: Mato Franković i Đuro Capor u drugom krugu

Prva ovogodišnja anketa kojom se ispitivao rejting potencijalnih kandidata za dubrovačkog gradonačelnika, te stranaka i lista za Gradsko vijeće, donosi rezultate koji bi mogli mnoge iznenaditi. Prema njoj bi aktualni gradski čelnik iz redova HDZ-a, Mato Franković mogao na predstojećim lokalnim izborima u drugom krugu za gradonačelnika odmjeriti snagu s poznatim dubrovačkim aktivistom i izglednim kandidatom novoosnovane stranke “Srđ je Grad”, Đurom Caporom. Trenutačno raspoloženje građana prema najizglednijem Frankovićevim suparnikom moglo bi se protumačiti dvojako: kao nagrada za dosljednost srđevaca koji su svih ovih godina ustrajali na svojim principima, osobito po pitanju očuvanja javnih prostora, ali i kao reflektirajući učinak srodne platforme MOŽEMO kao beskompromisne lijevo zelene političke opcije na državnoj razini. Capor je na proteklim parlamentarnim izborima bio visokopozicionirani drugi na njihovoj listi za X izbornu jedinicu. No, rezultate ankete koju je naručio HDZ od agencije Ipsos, provedene na uzorku od 700 ispitanika, ipak bi trebalo sagledati oprezno i više kao pokazatelje trenda, nego uzeti “zdravo za gotovo” obzirom da nas do izbora ipak dijeli vrijeme od četiri mjeseca, a kampanja nije ozbiljno ni počela.

Iako je sam sebe veoma samouvjereno pozicionirao kao jedinog mogućeg Frankovićevog suparnika u drugom krugu, ispitanici prve ovogodišnje ankete su Andra Vlahušića, bivšeg gradonačelnika koji će na lokalne izbore sa svojom nezavisnom listom, smjestili na treće mjesto, a na četvrto čelnika SDP-a, Jadrana Barača koji po broju glasova nije puno ispod njega.

Rejting stranaka prati rejtinge kandidata. Kao svoj prvi izbor među ponuđenim strankama najviše ispitanika je istaknulo HDZ, iza njega slijedi stranka “Srđ je Grad”, Nezavisna lista Andra Vlahušića je treći izbor anketiranih, a SDP četvrta, no s malom razlikom glasova od pete najpoželjnije stranke, MOST-a.

Iako bi se, obzirom na sve nedaće kojima su izloženi građani Hrvatske, od korone, nezaposlenosti, propasti poduzetništva i potresa, moglo očekivati da su im izbori “zadnja rupa na svirali”, anketa je pokazala posve suprotno – čak 57% ispitanika je reklo da će na izbore izaći sigurno, dok ih se nešto manje od 25% izjasnilo da će izaći veoma vjerojatno. Ako je suditi prema ovoj prvoj, siječanjskoj anketi, građani su već formirali svoje stavove po pitanju izbora, među ispitanicima je bilo manje od 5% neodlučnih.

Ispitanicima je, osim spomenutih, ponuđena i mogućnost glasovanja za Domovinski pokret, Nezavisnu listu Igora Legaza, DUSTRU, DDS, HNS, HSU i Suvereniste, dok su se među kandidatima za gradonačelnika našli još i Igor Legaz, Pero Vićan, Olga Murati, Željko Raguž i Maro Kristić.

U svakom slučaju, pred nama su burni predizborni dani, jer će se stranke i pojedinci morati dobro potruditi uvjeriti birače da su oni najbolji izbor za upravljanje Gradom, tim više što će u novom sazivu Gradskog vijeća sjedati 21, umjesto dosadašnjih 25 vijećnika.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA