26.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaŽIVA KNJIGA Olja Savičević Ivančević: Književnost nas potiče da razmišljamo i raspravljamo!

ŽIVA KNJIGA Olja Savičević Ivančević: Književnost nas potiče da razmišljamo i raspravljamo!

U okviru projekta „Živa knjižnica – ne sudi ljude po koricama“ koji Pomorsko-tehnička škola Dubrovnik provodi u suradnji s Dubrovačkim knjižnicama, Ekonomskom i trgovačkom školom Dubrovnik i Društvom psihologa Dubrovnik, književnica i pjesnikinja Olja Savičević Ivančević susrela  se sa srednjoškolcima u utorak, 16. svibnja 2023. u  čitaonici Narodne knjižnice Grad.

Njezino gostovanje predstavljalo je završni dio projekta koji je vodila i moderirala Mariela Marković, profesorica hrvatskoga jezika i književnosti. Na susretu su sudjelovali učenici Pomorsko-tehničke škole Dubrovnik s profesoricom Marielom Marković, učenici Ekonomske i trgovačke škole s profesoricom Marijom Matanom Bazdan te učenici Gimnazije Dubrovnik i Turističke ugostiteljske škole Dubrovnik, a tražila se i stolica više. 

Cilj ovoga projekta bio je smanjiti predrasude, a moderatorica je s autoricom  razgovarala o ženama u književnosti, o ženskim književnim likovima, kao i o ženama književnicama. Autorica je nastojala, u okviru svoga stvaranja, učenicima približiti ove fenomene, dotaknuvši se tema poput feminizma.

-Ljudi danas doživljavaju feminizam kao neku pogrdnu riječ. Ili, književnost koju pišu žene kao manje vrijedno. Feminizam se danas doživljava kao nešto, “feministkinje su žene koje ne vole muškarce”, naravno da to nije istina. Tu se zapravo radi o ljudskim pravima, o pravima na jednak izbor između vaših kolegica i vas, između vaših očeva, a ne o tome da feministkinje ne vole muškarce. Dapače.- istaknula je Savičević Ivančević.

“Ozbiljna autorica bi trebala imati univerzalne teme i pisati bez ženskih emocija i sentimentalnosti. Nema većeg komplimenta autorici nego da piše kao muškarac” – publika je imala priliku čuti dijelove dnevničkih zapisa “Pisma čitateljici” koji predstavljaju autoironijski tekst o predrasudama s kojima se žene autorice u Hrvatskoj, ali i žene općenito svakodnevno susreću. Savičević Ivančević istaknula je nekoliko autorica tijekom razgovora koje su na određeni način utjecale na nju kao spisateljicu, a one su: Vesna Parun, Virginia Woolf i Annie Ernaux, dobitnica Nobelove nagrade za književnost u 2022. godini.

– Književnost da bi bila društveno relevantna, to znači važna u društvu, trebala bi govoriti o nekim stvarima koje su nam bitne u svakodnevnom životu, koje su na neki način i politične. To svakako i lijepi to pitanje žena i ženskih prava, to vidimo danas i u našoj zemlji i u cijelome svijetu, kako se o tome lome koplja. Kakav god stav zauzeo književnik ili književnica, mislim da nas književnost uvijek potiče na to da raspravljamo o nekim stvarima. Ne moramo imati ista mišljenja, ne moramo se složiti s autoricom, ali baš to je dobro – da nas potiče da o tome razmišljamo i da međusobno razgovaramo. Nikad nećemo svi razmišljati isto, i bilo bi nam jako dosadno da razmišljamo isto. Sve što nas potiče na neki međusobni razgovor je dobro. – istaknula je Savičević Ivančević o važnosti književnosti i koliko može biti korisna i za svakodnevni život.

Autorica je predstavila i novi roman “Ljeta s Marijom” koji je izašao u rujnu 2022. godine, a riječ je o sudbini pet ženskih likova. Roman prati obiteljsku priču kroz 100 godina dok je autorica inspiraciju pronašla u svakodnevnom životu okružena ženama koje su, svaka ponaosob stvarale “privatnu povijest”, “usmenu povijest” koja se prenosila isključivo na žensku djecu, komentirajući kako ona predstavlja “malu povijest svakodnevnih života”. Pečat ovoj književnoj večeri dali su učenici koji su čitali autoričine tekstove: Baldo Butirić pročitao je pjesmu „Ne čitaš žene“, Mato Žarak pročitao je dio iz dnevničkih zapisa „Pisma čitateljici“, Marijana Lavrić, učenica Ekonomske škole, pročitala je pjesmu i poruku svim djevojkama „Ženi koja se igra“, a Ivan Begić pjesmom „Nježan otac“ poručio je svim mladićima da budu nježni prema svemu i svima jer samo ljubav, na kraju i na početku, može činiti svijet boljim mjestom.

“Čestitamo svima koji su sudjelovali u ovom projektu te se veselimo i budućim suradnjama u kojima ćemo imati priliku ugostiti mlada lica u našim knjižnicama!”, poručili su iz Dubrovačkih knjižnica.

FOTO: Maro Bošnjak

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA