30.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiŽeljko Marušić: Brat i sestra na D8 kod Dubrovnika su poginuli jer...

Željko Marušić: Brat i sestra na D8 kod Dubrovnika su poginuli jer nismo riješili problem poznat godinama

Prometni stručnjak Željko Marušić napisao je osvrt o nužnim mjerama,koje bi pomogle spriječiti katastrofe na magistrali. On smatra kako treba postaviti više radarskih kamera s upozorenjima te povećati izvjesnost kažnjavanja na hrvatskim cestama. Njegov osvrt prenosimo u cijelosti.

-Na južnom dijelu Jadranske magistrale vozači u tranzitu iz istočnih zemalja, znajući da je na hrvatskim cestama rizik kažnjavanja za prometne prekršaje minimalan, voze prebrzo i nepropisno pretječu, često umorni. Zašto je trebala ova užasna tragedija da poduzmemo 3 NUŽNE MJERE?!

1. Povećati izvjesnost kažnjavanja
2. Povećati izvjesnost kažnjavanja
3. Povećati izvjesnost kažnjavanja

Državna cesta D8, ‘Jadranska magistrala’, posebice na dionici od Omiša do Makarske i od izlaza s autoceste A1 do granice s Crnom Gorom, često je poprište  teškog kršenja prometnih obijesnih vožnji, po dva osnova, zbog spoznaje vozača da je minimalan, zanemariv rizik da će biti kažnjeni za prometne prekršaje:

– vozači snažnih motocikala se, tijekom lijepog vremena, doslovce utrkuju, sumanuto kršeći prometne propise

– građani iz istočnih zemalja, od južnog završetka autoceste A1 kod ploča do granice s Crnom Gorom voze prebrzo, nepropisno pretječu i često voze umorni

Po tom obrascu, sinoć  oko 20:40 na državnoj cesti D-8 u mjestu Ratac, vozilo slovačkih registarskih oznaka kojim je upravljala 29-godišnja albanska državljanka, pri nepropisnom pretjecanju te prevelikoj brzini, zabilo u vozilo makarskih registarskih oznaka kojem su bili 21-godišnji vozač i 19-godišnja suputnica, brat i sestra iz  Gradaca, koji su u nesreći poginuli.

Kako bi se spriječile buduće slične nesreće te povećala sigurnost na toj dionici potrebno je:

1. Postaviti niz postolja i kutija za radarske kamere na svakom kilometru tih dionice, s oznakama i upozorenjima, te optimalan broj aktivnih radarskih kamera, koje bi se strateški premještale.

2. Intenzivirati policijsko patroliranja, posebice na radarskim kamerama nepokrivenim lokacijama.

IZVOR: Autoportal.hr /FOTO: Ilustracija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA