32.8 C
Dubrovnik
Utorak, 1 srpnja, 2025
HomeLifestyleŽeljka Bleuš i Nikola Tomašić s Korčule dobitnici su kulinarske stipendije Raise...

Željka Bleuš i Nikola Tomašić s Korčule dobitnici su kulinarske stipendije Raise the Bar

Slastičarka Željka Bleuš (25) i chef Nikola Tomašić (22) s Korčule dobitnici su kulinarske stipendije koju Coca-Cola HBC Adria dodjeljuje u sklopu projekta Raise the Bar, a koja će im omogućiti profesionalno usavršavanje na uglednim svjetskim učilištima kao što su Le Cordon Bleu, École Ducasse i ALMA – La Scuola Internazionale di Cucina Italiana.

Uz Željku i Nikolu stipendije su dobili chefovi Stella Pasek i Tilen Utenkar, a stipendije su im dodijeljene u utorak 18. travnja u Zagrebu, na predstavljanju vodiča Gault&Millau 2023. za Hrvatsku.

Nikola Tomašić, koji u radi korčulanskom restoranu s Michelinovom zvjezdicom Lešić Dimitriju, i prošle godine bio je među finalistima za stipendiju, a na tehničkome testiranju ove godine je pokazao značajan napredak te smirenost i staloženost pri izvršavanju zadatka. Slastičarka među kuharima i sudionica Masterchefa Željka Bleuš također radi u Lešić Dimitriju, a priliku za besplatno profesionalno usavršavanje dobila je jer je imala najbolje rezultate u slastičarskome dijelu testiranja.

„Projektom Raise the Bar Coca-Cola HBC Adria od 2019. godine pruža podršku mladim profesionalcima koji rade u ugostiteljstvu da ostvare svoje ambicije i postignu razinu izvrsnosti koja će doprinijeti cijelome sektoru. Do sada smo na Akademiji Raise the Bar educirali 55 barmena, konobara i barista, talentiranim mladim kuharima i slastičarima podijelili smo 14 stipendija te smo za više od 1.000 učenika škola s ugostiteljskim i turističkim usmjerenjima osigurali dodatnu edukaciju u sklopu programa Raise the Bar Youth. Ponosni smo što smo podigli razinu njihovog znanja i pomogli im da ga usklade sa zahtjevima tržišta i potrebama poslodavaca“, istaknuo je Filip Verbanac, direktor Odjela za kavu, jaka alkoholna pića i ugostiteljstvo Coca-Cole HBC Adria.

Nikola i Željka na tehničkome testiranju su pokazali zavidnu motivaciju i ambiciju koje su ih i potaknule da se prijave za sudjelovanje u projektu Raise the Bar kojim Coca-Cola HBC Adria podržava razvoj hrvatskog ugostiteljstva i turizma.

Dobitnici ovogodišnjih stipendija zasigurno će ostaviti trag na hrvatskoj kulinarskoj sceni, čemu u prilog ide i činjenica što su stipendije zaslužili jer su ih kao najbolje prepoznali chefovi Igor Gudac, Marko Gajski i Bruno Vokal, slastičarka Tea Mamut te najbolji hrvatski sommelier i suvlasnik Noela Ivan Jug.

Dobitnici će u suradnji s timom projekta Raise the Bar odabrati učilište koje će pohađati kako bi edukacija bila usklađena s njihovim trenutnim znanjima i željenim područjem usavršavanja.

Uz Stipendije, projekt Raise the Bar obuhvaća i Akademiju za barmene, konobare i bariste te program Raise the Bar Youth za učenike završnih razreda srednjih škola s ugostiteljskim i turističkim usmjerenjima.

Fotografija: Darko Tomaš/Cropix

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA