25.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiZbog žalbe jučer nije i uskoro neće zaploviti brza katamaranska linija Lastovo-...

Zbog žalbe jučer nije i uskoro neće zaploviti brza katamaranska linija Lastovo- Korčula – Dubrovnik

Iako je jučer 2. siječnja 2021. trebao zaploviti prvi katamaran na novoj stalnoj brzobrodskoj liniji Ubli (Lastovo) -Korčula – Dubrovnik, to se nije dogodilo. Nažalost stanovnici Lastova, kao ni drugi zainteresirani, o otkazivanju nove linije nisu obaviješteni. Na stranicama Agencije za obalni linijski pomorski promet, nema vijesti o otkazivanju.

No, na naš novinarski upit, srećom je odgovorio izabrani koncesionar i objasnio nam zašto dugo najavljivana linija za koju su osigurana financijska sredstva u svibnju prošle godina, a natječaj završio odabirom koncesionara početkom prosinca, nije zaplovila.

-Linija neće započeti s plovidbom jer ugovor s Agencijom za obalni linijski promet nije potpisan. Agencija je nakon donošenja odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja, zaprimila žalbu jednog od ponuditelja te se do rješavanja žalbe ne može nastaviti s postupkom. Informacije o žalbi i tijeku žalbenog postupka vam može dati samo Agencija. Nadamo se brzom razrješenju i početku plovidbe, na naš upit odgovorio je Ivan Tomić, vlasnik tvrtke Kapetan Luka-Krilo koja je odabrana kao koncesionar za ovu liniju.

Upite smo poslali i Županiji i Agenciji, dosada nismo dobili odgovor.

Podsjetimo, Vlada RH na svojoj 231 sjednici, 21. svibnja 2020. usvojila je prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o određivanju državnih linija u javnom prijevozu u linijskom obalnom pomorskom prometu kojom se uvodi nova linija broj 9808 na relaciji Lastovo – Korčula – Dubrovnik i obratno, kojom je Lastovo trebalo svakodnevno biti povezano sa središtem Dubrovačko-neretvanske županije tijekom cijele godine, a na inicijativu Dubrovačko-neretvanske županije.

Upravno vijeće Agencije za obalni linijski pomorski promet 2. prosinca 2020. odlučilo je o ishodu natječaja za obavljanje javnog prijevoza s obvezom javne usluge na neprofitabilnoj državnoj brzobrodskoj linije 9808 Lastovo – Korčula – Dubrovnik i obratno.

Rok za dostavu ponuda bio je 26. listopada 2020. do 10:30 sati te su po isteku tog roka u nazočnosti članova stručnog povjerenstva i predstavnika brodara u prostorijama Agencije za obalni linijski pomorski promet u Splitu otvorene ponude prispjele na natječaj.

Za održavanje linije 9808 Lastovo – Korčula – Dubrovnik i obratno odabrana je ponuda brodara Kapetan Luka – Krilo, vl. Ivan Tomić.

Pristigle su ukupno tri ponude sljedećih brodara: Krilo Shipping Company d.o.o., Adriatic Fast Ferries d.o.o. i Kapetan Luka – Krilo, vl. Ivan Tomić.

Zanimljivo je zašto je Agencija trebala toliko vremena za odabir koncesionara od 23. listopada do 2. prosinca, kad je već svima poznato da gotovo svaki pokušaj javne nabave završi s tužbom?

Koliko će trebati Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave da razriješi žalbu, prema dosadašnjim iskustvima, više mjeseci, a dotada Lastovci su i dalje bez direktne linije s Dubrovnikom.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA