30.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaZbog epidemioloških okolnosti odgađa se proslava velike Linđove obljetnice

Zbog epidemioloških okolnosti odgađa se proslava velike Linđove obljetnice

Zbog nepovoljnih epidemioloških okolnosti, uzrokovanih pandemijom COVID 19, te izrazito restriktivnih mjera u odnosu na okupljanje u zatvorenim prostorima, Folklorni ansambl Linđo obavještava dubrovačku i širu javnost o odgodi proslave 55. obljetnice Ansambla koja se, kako je ranije bilo planirano, trebala održati krajem studenoga ove godine.

Uprava Ansambla i Organizacijski odbor proslave Linđo 1965. – 2020. vjeruju kako će se predviđeni programi vezani za značajnu Linđovu obljetnicu, ovisno o daljnjem razvoju epidemioloških prilika u Hrvatskoj i Dubrovniku, ipak moći održati u proljeće i ljeto sljedeće 2021. godine. To se posebno odnosi na središnji događaj, odnosno na Svečani nastup brojnih generacija Linđovaca koji se planira održati u sklopu programa idućih, 72. Dubrovačkih ljetnih igara.

  Linđo 1965. -2020.                                

Razvojni put Linđa započeo je u jesen 1964. godine kada je u Dubrovnik na odsluženje vojnog roka stigao g. Sulejman Muratović, i kao folkloraš s iskustvom iz zagrebačkog Ansambla ‘Koleda’ utemeljio folklornu sekciju pri ondašnjoj dubrovačkoj Gimnaziji pedagoškog smjera.

Iako u to vrijeme u Dubrovniku nije postojala tradicija okupljanja mladih temeljena na narodnom stvaralaštvu ustrajnim i predanim radom prvih generacija Linđovaca – uz potporu ondašnjeg vodstva Saveza omladine te Putničke agencije Atlas i tadašnjeg Turističkog društva Dubrovnik – mala folklorna sekcija ubrzo je prerasla u ansambl koji će kroz kasnije godine postati nezaobilaznim brendom u kulturno-turističkoj ponudi Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije.

Početni nastupi upriličeni su u restoranu ‘Jadran’, dok je prvi javni nastup   Folklorni ansambl Linđo održao 8. listopada 1965. godine u „prepunoj dvorani tvrđave Revelin“, kako je zapisano u medijskom kronikama tog doba.

Od tada do danas Linđo neumorno i s velikim uspjehom postaje pronositeljem i promicateljem scenski vrhunsko uobličene tradicijske kulture i narodne folklorne umjetnosti dubrovačkog kraja i Hrvatske. Od samih početaka, kako u nekadašnjoj državnoj zajednici tako i u samostalnoj Republici Hrvatskoj, u Linđu su radili i rade najpriznatiji hrvatski i drugi koreografi.

Programe ansambla čine plesovi i pjesme iz svih krajeva Hrvatske, a nastupi razigrane i raspjevane dubrovačke mladosti su „lišeni svake baletizacije, rutinske profesionalizacije i koreografsko-scenskih patvorina“, kako Linđove umjetničke dosege ocjenjuju hrvatski i inozemni folklorni i etnostručnjaci.

Najbolji koreografi i glazbenici, originalne narodne nošnje i instrumenti, bogatstvo različitih izvoditeljskih stilova i različitost repertoara popraćeno mladim ljudima koji zrače pozitivnom energijom – postulati su na kojima se Linđo razvijao. Zavidni su rezultati koje je Linđo ostvario od 1965. do 2020. godine.

U tom je razdoblju, među ostalim, više od 3000 mladih Dubrovkinja i Dubrovčana je amaterski se baveći plesom, pjesmom i glazbom pridonijelo popularizaciji i promicanju tradicijskog narodnog stvaralaštva u zemlji i inozemstvu.

U proteklih pet i po desetljeća Linđo je stvorio fundus od 1500 narodnih nošnja, pretežito originalnih, neprocjenjive i raritetne vrijednosti koje plijene pažnju svojom živopisnošću ujedno svjedočeći o bogatstvu tradicijske kulture koju članice i članovi Linđa uspješno pronose diljem Hrvatske, Europe i svijeta.

Od 1965. do 2020. godine Linđo je ime i ugled turističkog i kulturnog Dubrovnika pronio na više od 200 gostovanja diljem Europe, SAD-a, Južne i Srednje Amerike, Australije i Japana. Nastupe dubrovačke razigrane mladosti snimale su najuglednije svjetske televizijske kuće, a od 1967. godine Linđo redovito nastupa u folklornom dijelu Dubrovačkih ljetnih igara, kao najpriznatijem hrvatskom kulturnom festivalu.

Među brojnim priznanjima i nagradama Linđove vitrine krase Zlatna medalja i Zlatna ploča, osvojene na Međunarodnom festivalu u francuskom gradu Dijonu 1973. godine, najprestižnijem europskom i svjetskom folklorističkom natjecanju.

Godine 2012. Linđo dobiva priznanje Međunarodnog Instituta za promidžbu mira kroz turizam iz Vermonta – SAD ( International Institute For Peace Through Tourism)  postavši IIPT-ov „Ambasador mira“.

Poveljom Republike Hrvatske  – za osobite zasluge u promicanju, očuvanju i izvođenju narodnih plesova, pjesama i tradicijske glazbe u zemlji i inozemstvu – a u prigodi 50. obljetnice umjetničkog rada i djelovanja, predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović odlikovala je FA Linđo 2016. godine.

Uz više od 3800 nastupa/priredaba kojima je u Hrvatskoj i inozemstvu prisustvovalo više od dva milijuna posjetitelja najveći uspjeh Linđa ogleda se u tome što je u Dubrovniku tijekom proteklih pedeset i pet godina stvorena primjerna sredina koja stalno okuplja 200 do 300 mladih djevojaka i mladića u dobi od 12 do 30 godina.

Upravo ta činjenica predstavlja temelj današnjeg djelovanja Folklornog ansambla Linđo koji od 1998. godine postaje ustanova u kulturi Grada Dubrovnika, nastavljajući se razvijati kao neodvojivi dio sveukupnog kulturno-turističkog života Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA