33.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaZavičajni muzej Konavala: Ljubica Marčetić Marinović održala predavanje o "Tkanju kultura"

Zavičajni muzej Konavala: Ljubica Marčetić Marinović održala predavanje o “Tkanju kultura”

U čilipskom Zavičajnom muzeju Konavala, u okruženju stalnog muzejskog postava, održano je predavanje Ljubice Marčetić Marinović “Tkanje kultura s naglaskom na život i rad Otti Berger”.

Profesorica Marčetić Marinović okupljene je upoznala s osnovnim principima Bauhaus škole te njenim voditeljima i članovima u burnom međuratnom razdoblju koje je iznjedrilo kulturološku stvarnost današnjice. U poveznicama s baštinskim, Marinović se posebno dotakla velike Otti Berger, podrijetlom Slavonke, koja je nesretno skončala u 48. godini u logoru Auschwitzu pred kraj Drugog svjetskog rata. Međutim, u godinama rada bila je izuzetno produktivna u suradnji s tvornicama i u vlastitim istraživanjima u tekstilu, gdje je dominantno ispoljila ideju Bauhausa. Profesorica je ukazala na poveznice baštinskih tkanja s modernim Ottinim izričajem te konačno prilagodbom u industrijskom dizajnu. Opus Otti Berger tek nedavno se počeo otkrivati u većoj mjeri, na čemu je Marčetić Marinović zahvalila zadarskoj povjesničarki umjetnosti Antoniji Mlikoti, koja je prva otkrila opus Otti Berger.

Ljubica Marčetić Marinović diplomirala je Produkt dizajn na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 1996. godine, a već sljedeće, 1997. godine osnovala je Studio za oblikovanje Lik. Od 2007. godine primljena je u stalni radni odnos u zvanju predavačice na Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu. U svom dugogodišnjem radu iskazala se i kao uspješna grafička dizajnerica, te kao pobornik baštinskih vrijednosti.

Okupljeni su se nakon predavanja ostali družiti i raspravljati o problematici redizajna i baštini kao nadahnuću.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA